ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1624/3191)

Muffinki z jabłkami 142

jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie  Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera.  Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon i gałkę. Wymieszać.  Do jajek dodać mąkę.  Wymieszać.  Do ciasta dodać jabłka.  Wymieszać.  Foremki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Piec

Kuchnia smaków
Mazurek czekoladowy z masą krówkową 189

łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 150 g masy krówkowej z puszki Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować(...)ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2.  Czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. 3.   Na kruchym spodzie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Następnie na dżem wylać ganach czekoladowy. Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy do dekorowania tortów, wycisnąć masę

kolorowotorcikowo
Muffinki z jabłkami 152

jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie  Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera.  Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon i gałkę. Wymieszać.  Do jajek dodać mąkę.  Wymieszać.  Do ciasta dodać jabłka.  Wymieszać.  Foremki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Piec

Kuchnia smaków
Makowiec z masą kajmakową 213

inspiracji w internecie,  prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się,  że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masy z żółtek dodajemy wymieszaną w mleku mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.  Cały czas miksując dodajemy budynie i bakalie. Chwilkę wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i łyżką łączymy wszystkie składniki. Pieczemy na blaszce (28*21) wyłożonej papierem do pieczenia w  temperaturze około 175 stopni przez 50 - 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto

Pan i Pani Smith w kuchni
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 152

malin mrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie(...)masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz z miodem i sokiem cytrynowym. Podgrzewamy tak długo aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w tej miksturze żelatynę. Gdy mikstura lekko przestygnie wykładamy ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa malinowa

Przysmaki Karolki
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 112

Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut. Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić. Polewa malinowa: Do garnuszka wlać tylko tyle

CookYourself
Chleb owsiany, przypadkowy 206

letniej wody 10 g świeżych drożdży10 g soli morskiej8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Do dużej miski rozkrusz drożdże, dolej letnią wodę i wymieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły.Dodaj przesianą makę owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny. Dodaj 250 g przesianej mąki pszenną

Grahamka, weka i kajzerka
Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe 144

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni. Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki(...)wodzie. 7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania. Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Mus truskawkowy 8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki

Gotowanie...to proste !
Babka Wielkanocna 155

wymaga od nas długiego wyrabiania ciasta i stania nad stolnicą. Całą robotę wykona za nas mikser, my będziemy musieli tylko w odpowiednich ilościach dosypywać składników i pilnować aby ciasto się dobrze upiekło :) Babka Wielkanocna – składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dokładnie mieszamy. Do nasmarowanej formy do babek, albo keksówki przelewamy jasną masę, a na nią wylewamy masę kakaową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut do momentu „suchego” patyczka.   Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kransekake 248

Przymierzałam się do tego przepisu już jakiś czas. W końcu nadarzyła się taka okazja- absolutorium studiów inżynierskich.Kransekake jest standardowym norweskim ciastem świątecznym ale także popularne jest na wesela. Składa się z krążków pieczonego marcepana charakteryzującego się ciągliwym środkiem i chrupiącą skórką. Każdy łasuch będzie zadowolony jeżeli dostanie takie słodkości. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pierwsze krążki już zniknęły dlatego zamieszcza(...)Jeżeli migdały nie były w formie cukru pudru masę należy przepuścić przez maszynkę do mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć

Pudełko rozmaitości
Jagodzianki 466

Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u  Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym(...)rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło

Różne smaki w kuchni
Piernik na herbacie 197

starty imbir.  Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać miód i zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać herbatę i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując na małych obrotach niezbyt długo, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie. Dodać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 minut w temp

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 182

Przeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)dodajemy do niego posiekaną czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym

Mienta blog
Brownie z mascarpone i truskawkami 277

jajek dodać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać. Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić na małe kawałki, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy

Ania i Marcin gotują
Lekkie ciasto z truskawkami (na zimno) 203

Zapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto z owocami oraz galaretkami super wygląda i smakuje. Tylko 4 składniki! Polecam Składniki: 200 ml śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe w proszku 250 g świeżych truskawek 10-12 okrągłych biszkoptów oraz półokrągła forma 10 x 32 cm Przygotowanie: Formę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy: jedną w szklance(...)szypułki. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dolewamy ostudzona galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl wody) i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do foremki i wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć kolejna galaretka (rozpuszczona w 400 ml wody), wyjmujemy ciasto z lodówki i na piance układamy pokrojone truskawki. Zalewamy owoce tężejącą galaretką. Na koniec układamy biszkopty i lekko dociskamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania