Kochani. Piątek. Dom odkurzony? Gary pozmywane? Za czysto jakoś w tych Waszych kuchniach? No to może by jakieś ciacho zakręcić? Zakręćcie, a ja podrzucam Wam przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Weź: 4 jabłka 4 jajka 1 szklankę cukru 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz(...)kolei proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę. Na samym końcu dodajemy olej. Do tak przygotowanej masy wkładamy jabłka, mieszamy delikatnie i przekładamy do foremki. Pieczemy 40 – 45 minut w temp. 180C Mniam. Pyszne. Ja lubię jeść to ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe. Oj, w kuchni znów tyle do zmywania? – pytam męża. Teraz ty zmywasz , twoja kolej
NiuniokiSPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie trzy kule owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę.- białka(...)dużych oczkach największą naszą kulę- dodajemy wydrylowane wiśnie- na to trzemy kakaową kulę- dodajemy nasze ubite białka- i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciastagotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto
Basia w kuchnidodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład
bastalenawęgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski wypiek :)Składniki na formę 26x12:25 dag masła3 jajka2 łyżki naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag orzechów włoskich5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy5 dag suszonej żurawinypolewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki(...)wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą.Polewa
Bon Appetit Małgorzatydość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji i możemy cieszyć się(...)pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i delikatnie uderz kilka razy dnem formy o blat, aby masa się dokładnie rozprowadziła. Następnie ułóż na wierzchu trzy czubate łyżki dżemu i delikatnie, nie dochodząc do spodu zamieszaj wierzch ciasta z dżemem. Piecz w 180*C przez 1h. Przed końcem, posyp ciasto płatkami kokosowymi, aby lekko się zrumieniły
Zdrowie na języku :PLekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)masło, nasionka wanilii. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie z masą jogurtową. Wylewamy na biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się nie zapadnie. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i tężejącą wylewamy na wystudzone ciasto. Sernik należy schłodzić przez kilka
Wrzosowa Polanasię z obowiązkami), kiedy siądę wieczorem pod kocykiem, z laptopem na kolanach i kubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek(...)czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej i cały czas mieszając dodać 5 żółtek i wlać alkohol. Następnie delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około
My simple kitchensię dużo naczyń :D a smakuje obłędnie. Do odmierzania składników potrzebny będzie kubeczek po jogurcie, który zużyjemy do ciasta, aby proporcje były idealne, bo ciasto musi być idealne. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: jogurt naturalny 180 g. mąką 2 i 1/2 kubeczka cukier 1 i 1/2 kubeczka proszek do pieczenia 1 i 1.2 łyżeczki jaja duże 3 szt. olej rzepakowy(...)masę. Dodać jogurt i olej i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Powoli wsypywać mąkę cały czas miksując. Masę przelać do formy 25x30 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzch ułożyć truskawki. Zrobić kruszonkę mieszając wszystkie składniki i lekko zagniatając grudki. Kruszonką posypać ciasto. Piec w 180 stopniach 50-55 minut, do suchego patyczka
Kuchnia Paulettesposypania Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .Z mleka odlewamy 200 ml i mocno podgrzewamy , nie doprowadzając do jego zagotowania . W misce miksujemy na gładką masę żółtka , resztę mleka(...)momentu aż masa nabierze konsystencji budyniu . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Masło rozcieramy mikserem na krem . Po wystygnięciu masę łączymy z masłem wrzucając do niego małe porcje i cały czas miksując na najwyższych obrotach . Otrzymany krem wykładamy bardzo grubą warstwą na upieczony płaty ciasta francuskiego , drugim przykrywamy krem . Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny . Po schłodzeniu całość pudrujemy obficie cukrem
Ogrodnik w podróżymiód, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy mleko i mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc. 2. Zaczyn mieszamy z wodą. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy 5-8 minut w mikserze (lub ręcznie). Ciasto lekko smarujemy oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.3. Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony
UgotujmyTo.plciasto łączy w sobie to co lubię :truskawki,jogurt,biszkopt i do tego ciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki. SKŁADNIKI Biszkopt 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżka kakao Masa jogurtowa 3 gęste jogurty naturalne po 330g 7 łyżek cukru pudru 1,5 łyżek kakao 3 łyżki(...)najniższych obrotach i dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy.Biszkopt pieczemy ok.10 min. w temp.170C.Ja użyłam do tego ciasta małej tortownicy średnica ok.20cm. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż,następnie układamy truskawki wzdłuż tortownicy cięciem do obręczy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy,studzimy
Mała w garnku mieszadanie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy(...)celu równego upieczenia powierzchni). Pieczemy 15-20minut. Finalnie studzimy. Jeśli po wylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony aromat ciągle miksując. Do sporządzonej
Symfonia SmakówZamiast tradycyjnych pączków upiekłam deser, który przypomina raczej piankę. Bo to ciastem do końca nie jest. Składniki : 4 jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki 2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę(...)misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min. w temp. 180*C. Ja piekłam w okrągłej formie. Upieczone
Proste Potrawywykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które jestem przekonana znajdą się w każdym domu. Przygotowanie ciasta zajęło mi 7 minut, więc nie chcę słyszeć wymówek. Do pochrupania, do kawki, jako mała przekąska chrusty są idealne. Odsyłam Was przy okazji do innych propozycji na Tłusty czwartek- klik(...)mleko, alkohol i ucierać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej trzepaczką do połączenia się wszystkich skladników. Olej rozgrzać na małej patelni i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto małym strumieniem. Smażyć na złoty kolor. Wysmażone chrusty przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć
Pieguskowa Kuchnia