delikatnej przekąski w postaci placków z... ogórka. Ależ one pyszne! Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki. To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji. Spróbujcie! (około 7-8 sztuk) 220-250 świeżego ogórka szklarniowego 1 jajko 2 łyżki mąki czosnek granulowany sól, pieprz(...)należy je usunąć.) Następnie zlać z niego powstały sok i delikatnie odcisnąć. Wbić jajko, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z posiekaną miętą. #MyVictorinox
Di gotujeDziś 8 marca, Dzień Kobiet, więc życzę wszystkim kobietom wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń. Gdybym mógł obdarowałbym każdą z Was pysznym ciastem czekoladowym, niestety mogę jedynie podarować Wam przepis. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki stołowe skórki(...)nieustannym mieszaniu składników. Żółtka utrzeć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, a następnie połączyć z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i jednolita. Delikatnie i dokładnie
Konrad Gotujeochów nie ma końca! Ciasto, które zachwyca w każdym kęsie, spojrzeniu.... Coś dla miłośników czekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia! Przepis Dorotki z MW. Składniki na ciasto:- 55 g gorzkiej czekolady - 85 g kakao- 200 ml wrzącej wody- 145 g mąki pszennej- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zmiksujemy, tylko do połączenia się składników. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy:- 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki- 220 g serka
Malinowe Pocałunkimąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Połowę masy wlać do tortownicy lub miski wyłożonej na dnie papierem do pieczenia a drugą do drugiej misy. Kilka łyżek nałożyć do dwóch foremek na muffiny. Ciasta piec w 180’C ok 15-20 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!) muffinki(...)wyciągnąć nieco wcześniej. Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby nie opadły, pozostawić do ostudzenia. KREM RYŻOWO-KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym oraz kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie dodać ksylitol, wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (musi być bardzo gęsta
Candy Pandasfrużeliną. Jeśli więc lubicie takie smaki a w szafce zalega Wam puszka mleka kokosowego - polecam do wypróbowania :) Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 130 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Frużelina ananasowa: puszka ananasów ( masa netto 565 g ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku(...)mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru Dodatkowo: 200 - 300 ml śmietany kremówki 36 % 2 - 3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
Opowieści z piekarnikaSzpinak rozmrażam, odsączam z nadmiaru wody i miksuję do rozdrobnienia, wówczas będzie mniej wyczuwalny w cieście. Jajka miksuję na puch, następnie dodaję cukier i miksuję do jego rozpuszczenia. Po chwili cienką strużką wlewam olej cały czas miksując na dość wysokich obrotach. Ostatecznie uzyskuję masę o konsystencji majonezu. Dodaję rozdrobiony szpinak, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszam. Dodaję przesianą
Mango PapajaTen tort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym
Przepisy Kulinarnecukru pudru opakowanie cukru waniliowego 5 żółtek 300 g mąki 3 kopiaste łychy marmolady Margarynę ucieramy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka, znów miksujemy, dodajemy cukry, miksujemy. Na koniec dodajemy po trochu mąkę i miksujemy na najniższych obrotach. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (Rękaw musi być bardzo mocny inaczej może pęknąć, ja używałam rękawa foliowego Wilton). Wyciskamy
Pelusiowa KuchniaCiasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnychwww.mgotuje.pl Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami to pyszna sprawa, które w sezonie letnim smakuje wyśmienicie. Delikatna masa jogurtowa wręcz rozpływa się w ustach, a jagody podkreślają wyrazistość oraz przełamują słodycz ciasta swoim kwaskowym smakiem. Mniam, polecam do spróbowania Post Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej
Słodkości i nie tylkozrobienia ich temperowanej czekolady (przepis znajdziecie TU ), lub rozpuście w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę i wypełnijcie foremki sylikonowe. Można z masy kokosowej zrobić kulki i oblać czekoladą, albo rozłożyć kokos do wyłożonej papierem do pieczenia foremki od ciasta. Oblać czekoladą i pokroić w prostokąty. Przepis na 30 malutkich serduszek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej(...)foremki silikonowe. Utemperować czekoladę, lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku (garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej). Woda w garnku nie może dotykać miski. Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpolać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny. Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy(...)miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika. Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy. Formę (u mnie 21x26) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym o 165 stopni piekarniku przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisera żółtego Sos pomidorowy*: - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii * sos pomidorowy idealnie nadaje się również do spaghetti Z podanych wyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe(...)miejsce. Ma podwoić swoją obiętość. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mozzarellę kroimy w podłużne paski, szynkę i ananasa w kostkę. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wybrany przez nas kształt (ja wybrałam prostokąt). Na bokach pizzy układamy kawałki mozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto
W mojej holenderskiej kuchnidodatkowo jest wilgotny i delikatny. Połączenie sernika i rabarbaru jest moim zdaniem świetne. Jako, że rabarbar z natury jest kwaskowy to w połączeniu z sernikiem tworzy orzeźwiające, słodko-kwaśne ciasto idealnie pasujące do kawki czy herbatki. U mnie na jednym kawałku się u nikogo nie skończyło, a sernik zniknął w ciągu 1 dnia ;) Składniki (tortownica(...)jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie róbmy jednak tego zbyt długo, gdyż masa się niepotrzebnie napowietrzy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. FRUŻELINA RABARBAROWA : 0,5 - 1 kg rabarbaru (Do samego "malowania" wzorów na cieście potrzebne nam będzie około 0,5 kg rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać
JedzeniomaniaCiasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie. Składniki na biszkopt: mąka pszenna typ 500 1 szklanka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jaja 7 szt cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa(...)wiórka kokosowe 150 g masło 100 g cukier pół szklanki Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt
Różowa kuchniadziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny od szkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę. Jogurtowe ciasto z rabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła 275 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 3 jajka małe opakowanie proszku do pieczenia(...)wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce na około godzinę by puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut
Przysmaki Karolki