ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1499/3191)

Lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą 172

ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie(...)ściągamy z palnika i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy na upieczony spód. Białka ubijamy mikserem dodając co jakiś czas łyżkę cukru. Masa powinna być lśniąca oraz gęsta i klejąca. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy godzinę w 110 º C z termoobiegiem

wysmienity
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 269

czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!), ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto z burakamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)280 g buraków1 łyżka octu z białego wina100 g ciemnej czekolady (70%)125 g miękkiego masła120 g jasnego brązowego cukru120 g ciemnego(...)proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Do masy dodać buraki, dokładnie zmiksować. Następnie wlać czekoladę, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.Piec 60-70 minut w 180 st. C, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.Ostudzić.Czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką 462

serek i całość połączyć.  Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie. Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki. Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła. Smacznego :)  Polecam

Malinowa Kawiarenka
mini mazurki kokosowe 189

Mazurek to trochę niedoceniane ciasto Wielkanocne. Może dlatego że nie jest wysokie i zbyt podzielne i pewnie temu ustępuje miejsca dostojnym babom. A zgodnie z tradycją mazurek powinien być bardzo strojny i być ozdoba Wielkanocnego stołu. A co za tym idzie powinien być bardzo słodki i udekorowany mnóstwem bakalii. Ja mazurki(...)piekę dopiero od kilku lat i co roku staram się wymyślić jakiś nowy. Dlatego dziś przedstawiam mini mazurki z masa kokosową z odrobiną %, bez bakalii i nieprzesłodzone. Więc totalnie nietradycyjnie ale bardzo pysznie.  Składniki na 4 małe mazurki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli  na nadzienie: 1/2 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 233

Retro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych(...)sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Ciasto musi stać się lśniące i gładkie. Gotowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
wieniec ptysiowy z owocami 249

zniknął na jednym posiedzeniu. Może dlatego, że zawierał truskawki, które już od dawna za nami "chodziły". Wypiek ten wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia z Kasią.  Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego  350 ml śmietanki(...)małym ogniu ciągle mieszając aż masa będzie miała gęstą i gładką konsystencję bez grudek mąki. Wystudzić.  Do zimnej masy wmiksować po kolei po jednym jajku.  Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości mniej więcej dużego talerza. Łyżką nakładać ciasto formując kulki wokół narysowanego okręgu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik czekoladowo-śliwkowy 220

Moja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa(...)pudrem, dodać  śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą  czekoladową

Kubki smaku
Ciasto grysikowe z truskawkami - ciasto bez pieczenia 221

mannę? Jeśli tak to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu :) Dobrze jak ciasto całą noc będzie się chłodzić w lodówce, ja już nie mogłam czekać i ukroiłam kawałeczek ;) Ciasto nie było jeszcze dobrze zbite i troszkę mi się zaczęło rozjeżdżać :) Składniki: 15 herbatników, 1 litr mleka, 1 szklanka ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki(...)zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Piegusek 197

jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku(...)koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć

Mama Gotuje
Ciasto z nektarynkami 184

latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie się!"Składniki:5 jaj150 g cukru55 g mąki kukurydzianej245 g mąki pszennej5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka(...)olej i jogurt grecki - mieszamy.W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy.Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym.Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy

Słodkie Przyjemności
Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami 207

Pieczenie ciast to moja specjalność Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami Składniki: 6 szt jajka 3/4 szkl cukier 2,5 szkl mąka 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szkl olej 1 kg śliwek 150 g rodzynek PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć(...)cukrem do białości. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej, na samym końcu dodać olej, dokładnie wymieszać. Śliwki umyć wypestkować pokroić na kawałki, dodać razem z rodzynkami do ciasta, wymieszać  ,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w     180 stop. przez 40 minut

Kuchnia Danusi
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 246

średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.  Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka z kremem 189

więc jeśli macie doła, a pogoda nie zachęca do spaceru, wypróbujcie ten przepis. Poprawa humoru gwarantowana Szarlotka z kremem: Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnej margaryny (1/2 kostki) 2 żółtka Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki cukru 30 g cukru wanilinowego Delecta sok z połowy cytryny Krem: 1 szklanka mleka(...)garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż odparuje większość soku. Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Przygotowaną wcześniej mała blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastem. Ja robię to ręcznie, ponieważ jest ono zbyt kruche, aby je rozwałkować i przełożyć

PatiGotuje
Chlebek ziemniaczany. 237

jednocześnie nie były tuczące.  Taki chlebek jest niezwykle puszysty, wilgotny i tak na dobrą sprawę wystarczy posmarować go odrobiną jogurtu, by dopełnić jego pyszny, lekko maślany smak. Do ciasta można dodać trochę przesmażonej cebulki, nadając mu jeszcze większej wyrazistości. Pycha! Składniki (keksówka ok. 40 cm): 600 g mąki pszennej 450  400 g mączystych ziemniaków 1 łyżeczka soli(...)posiekana cebulka. Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić (300 ml wody zostawić) i gorące rozgnieść widelcem na gładką masę.  2. W 50 ml wody rozmieszać drożdże i do przestygniętych ziemniaków dodać wraz z pozostałymi składnikami. 3. Wyrobić ciasto. Jeżeli jest mocno klejące, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Wyrabiamy kilka minut, by nabrało elastyczności.  4. Ciasto odstawiamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Biszkopt z jabłkami. 204

upiec. Bałam się, że skoro biszkopt jest tak delikatnym ciastem to dodatek jabłek obciąży je i zakalec gotowy. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne i gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy, od razu się w nim zakochałam. Jest puszyste, słodkie, a dzięki dodatkowi jabłek wilgotne i niesamowicie delikatne. Szybko się je przygotowuje, szybko piecze i równie szybko znika(...)Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania