ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1507/3191)

Jabłecznik, rewelacyjny. Puszysty w środku, a u góry lekko chrupiący. 116

żółtku. Dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać po kilka łyżek do masy jajecznej. Mieszać już delikatniej. Podczas mieszania powoli wlewać olej. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Rozłożyć jabłka na cieście, jedno przy drugim plasterku jabłka. Ja obsypałam

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kruche z malinami 138

mieszając. Beza Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Pieczenie Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut

KUCHNIA POLSKA
Chleb pytlowy na zakwasie 144

wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).  Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym

Proste Potrawy
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 171

dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym

Stare Gary
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 363

zapewniam Was że są bardzo pyszne no i szybko się je robi :) Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 1 kostka margaryny Kasi  2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 300 g sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych 3/4 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami 136

Odkładamy mikser i teraz już samą szpatułką mieszamy masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia. 5. Gotową masa biszkoptową zalewamy nasze jabłka na blaszce. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach.  6. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka

Gotowanie...to proste !
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 162

cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy (okrągłej forma o średnicy ok. 20 cm lub formy do keksu). Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową lub papierem pergaminowym podczas pieczenia. W międzyczasie wlej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto Snickers 3926

należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :)))Spód:* orzechy ziemne- 80 g* batonik Snickers- 3 x 75 g* masło- 50 gMasa jasna:* mleko- 1/2 szklanki* cukier- 1/4 szkl.* mleko w proszku- 1, 5 szkl.* masło- 100 gDodatkowo:* masa karmelowa- 300 g* orzeszki ziemne- 2/3 szklanki* czekolada gorzka(...)Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę.Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową.Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami.Ciasto przechowywać

Kraina Miodem Płynąca
Piernik na piwie 142

sodę przyprawę korzenną. Mikserem ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo z miodem oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 50-55 minut w temp 175 st do suchego patyczka. ciasto do dużej keksówki lub prostokątnej blaszki 20x30 Po wystudzeniu piernik przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową. Inspiracją tego piernika był piernik

Gotowanie jest łatwe
tarta -spod 104

cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać mąkę partiami dalej miksując. Wysmarować masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać ,tworząc jak najbardziej płaskie

w mojej kuchni
Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką 160

Piegowaty biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować!  Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy(...)utrzeć. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować połową kremu czekoladowego. Ułożyć na niej ptasie mleczko. 6. Przestrzenie między kostkami ptasiego mleczka zalać tężejącą galaretką. Odstawić na chwilę do lodówki.  7. Rozsmarować resztę kremu (zostawiając ewentualnie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta) i położyć drugą połowę biszkoptu

Kto ugości moich gości?
Sernik z żurawiną 211

kukurydzianą i dalej ucieramy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

Słodkie Przyjemności
ciasto cytrynowe piaskowe - bardzo łatwe :D 147

nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier(...)mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się

Pieprzyć z Fantazją
babka cytrynowa - bardzo łatwa 130

nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier(...)mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się

Pieprzyć z Fantazją
Leśny mech 163

odzwierciedla wygląd ciasta, które przyciąga niemałą uwagę. Ta zmora dzieciństwa, te paskudne zielone liście w cieście?! O TAK! Rozmrażajcie szpinak, czas na coś słodkiego! :D Ciasto leśny mech Potrzebujesz: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1  1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem wanilinowym. 4. Do masy wolno dodawaj olej, cały czas miksując. 5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do masy - miksuj do połączenia się składników. 6. Do całości dodaj wcześniej rozmrożony i odsączony szpinak - wymieszaj dokładnie z ciastem. 7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą/ mąką. 8. Przelej ciasto i piecz ok. 70min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe z kaszą manną 202

kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez(...)masło, kakao i  1/2 czekolady zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania