wiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!! Składniki: (na ok.16 sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie(...)solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem
Swojskie jedzonkonawet odrobiny cukru. No cóż czekolada i skondensowane mleko swoje robi. To ciasto jest zdecydowanie dla łasuchów. Blondie czyli białe brownie po upieczeniu przypomina zakalec, ale to taka natura ciasta. Jeśli lubicie brownie to blondie będzie Wam równie dobrze smakować! Blondie kokosowe Składniki: kwadratowa foremka o boku 20cm 4 łyżki kokosowych wiórków 200 g czekolady 1 jajko 150 g masła(...)skondensowanym mlekiem. Dodaj przesiana mąkę, wymieszaj. Na koniec wlej ostudzoną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Wlej masę do foremki, wygładź powierzchnię i posyp resztą kokosowych wiórków. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut (piekłam 30 minut, więc wszystko zależy od piekarnika). Upieczone ciasto jest wilgotne w środku jakby lekko niedopieczone
codojedzeniawykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru pudru 2 pełne(...)mikserem na gęstą puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera a najlepiej ręcznie rózgą od miksera, aby nie utracić konsystencji piany. Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra
Wanilia i Kardamonprzygotowanej masy dolewamy ostudzone rozpuszczone masło i mieszamy łyżką.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dolewamy ekstrakt i dosypujemy partiami wymieszaną mąkę. Mieszamy łyżką.Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto na które wysypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNajprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami. Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :) Składniki: 1 szklanka maki pszennej typ 450 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru duża łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)miseczce ubijamy jajka z cukrem na gładką puszystą masą(najlepiej zacząć od ubijania samych jajek i stopniowo dodać cukier). Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, powoli dolewamy olej ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu. Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm). Na wierzchu układamy według upodobania
ChilliJemyKeks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty. Keks mojej mamy Składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy ½ kostki masła 2/3 szklanki mleka(...)proszku do pieczenia posiekane orzechy 2 łyżki kakao Keks mojej mamy Wykonanie W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw
Pyza i Surówkaciasta przed wyrastaniem masło do wysmarowania foremki DO OBTACZANIA KULEK: 10 dag masła 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego 0,5 szklanki rodzynek Wykonanie: Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła. CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej
Kuchenne zapiski Edytyzdecydowanie zbyt rzadki. składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki pszennej 30 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 340 g mąki pszennej 40 g stopionego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli masa serowa: 0,5 kg twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: białko jaja cukier
6nieboherbaty. W końcu, z równym mojemu ożywieniem, wybierał nowy dzbanek (stanęło na pękatym, w intensywnie limonkowym, tudzież zielono-jabłuszkowym, kolorze). Kawę zaparzamy najczęściej, jak mamy gości; czasem do ciasta, ale naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Latem robię kawę mrożoną, ze słodkimi syropami - pycha. Jak już się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami(...)porcję) 150 g truskawek sok z 1 różowego grejpfruta 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka aromatu waniliowego 5 Snickersów Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej 2 Snickersy CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy(...)Celsjusza. Wkładamy formę i podpiekamy spód przez 12-15 minut. Wyciągamy, odstawiamy na bok, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. 3. W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową (poza batonikami) i miksujemy, aż masa będzie jednolita i gładka. Snickersy drobno siekamy i dodajemy do serowej masy. Przelewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na około
My Culinary Artsuche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść
Karczma Honoriettysodą i solą. W oddzielnej misce połączyć roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego
pink envelopeprzypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno. Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej? A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;> Polecam bardzo;) Biszkopt
Krakowskie smaki Aniokazji imienin postanowiłam zrobić sobie małokaloryczne mocno kakaowe ciasto, powstało z połączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona 1 banan (ok. 100 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków(...)według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia. Łączymy mikserem . 6. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do wcześniej przyszykowanej masy i mieszamy łyżką do połączenia białek z ciastem. Pieczenie: Ciasto wlewamy do formy o wymiarach ok. 25 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie
Malowane smakiemCiasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia(...)Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką... Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta. A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany. Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Pyszny początek sezonu truskawkowego! Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 6 łyżek gorącej wody; 250 g białego cukru; 10 g proszku do pieczenia; Łyżka masła do wysmarowania(...)łyżek gorącej wody. Stale miksując dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Do ubitych jaj z cukrem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub drewnianą łyżką). Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni Miejska