Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 211Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej(...)niego drożdże. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt
królestwo garów
Bezglutenowe ciasto czekoladowe 193ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady. Na wierzchu ma chrupiącą skórkę, a w środku jest cudownie wilgotne. Jeśli bardzo lubimy gorzki smak czekolady można je posypać przed podaniem kakao. - 3 tabliczki (300 gr) gorzkiej czekolady o zawartości kakao(...)bardzo drobno mielimy migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aby uzyskać konsystencję bezy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, zmielone migdały, a na końcu stopniowo mase bezową mieszając delkatnie łyżką tak, aby napowietrzyć ciasto. Przekładamy do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy
Simple Dish
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 261parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki suszonych pomidorów. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez(...)brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się podoba Millet casserole with broccoli and smoked quark Millet is not only suitable for desserts but also
Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 317będzie szybciej. Zuzia spała, więc nie chciałam aż tak hałasować. Ręcznie poszło fajnie. Z żółtek powstanie jasna, puszysta masa. Dodaj twaróg i utrzyj do gładkości. Dodaj kaszę jaglaną i rodzynki. Wymieszaj dokładnie. Sprawdź, czy jest dostatecznie słodkie. Możesz ewentualnie dosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki
Anioszek w kuchni
Kruche ciasto z owocami leśnymi 324już długo nic nie było, ale dziś mam dla Was ciasto z owocami leśnymi. Składniki na kruche ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego
Panda i jej świat
Konopne babeczki 174czyli jest bardzo odżywcza :) Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najlepiej używać jej jako dodatek 10-15% zwykłej mąki. Wtedy mamy pewność, że nie zmieni istotnie właściwości ciasta. 250 g mąki orkiszowej 50 g mąki konopnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml mleka 1 jajko 40 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)Dodajemy przyprawy oraz 2/3 sera i mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy krótko, gdy masa będzie jednolita odstawiamy, aby trochę związała. Foremki na babeczki wykładamy szynką – plaster na babeczkę. Do przygotowanych foremek przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia posypujemy pozostałą częścią sera. Po upieczeniu zostawiamy babeczki
Kucharzyca
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 232Maliny Mięta Przygotowanie babeczek: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka(...)osiągnąć minimum 60-65 o C, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli. Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała
Słodki Zakątek
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 295podrośnie. Żółtka i całe jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i cukrem wanilinowym na pulchną masę Gdy drożdże podrosną, mieszamy z masą jajeczną i mąką, dokładnie wyrabiając ręką lub mikserem Powoli wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy. Ciasto ma odchodzić od miski i ręki Ustawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką i czekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką
Wypisz Wymaluj
Pepparkakor 206szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor są pyszne! Mnie zawsze będą kojarzyć się z miłą wizytą w Ikea, tam kupiłam je po raz pierwszy(...)miski wsypać mąkę, przyprawy korzenne, sodę i sól. Wymieszać. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Jajko roztrzepać widelcem. Do powstałego zagłębienia wlać masę z rondelka i roztrzepane jajko. Mieszać dużą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić - nie należy podsypywać mąki, tak ma być. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić
maniapieczenia
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 485niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy bounty - jest zwarta i nadaje się do formowania ręcznie. Można z niej zrobić batoniki(...)ciasto dobrze się schłodziło - przynajmniej 1-2 godziny. Podawaj prosto z lodówki. Moje rady: Biszkopt możesz nasączyć sokiem z truskawek (ja zapomniałam, że miałam to zrobić;). Kilka truskawek zasyp 1-2 łyżkami cukru i odłóż na 1-2 godziny, aż puszczą sok. Możesz go lekko rozcieńczyć, np. sokiem z cytryny lub alkoholem. Nasącz tym biszkopt przed nałożeniem masy bounty. Zamiast
Anioszek w kuchni
MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ 252MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ Pyszne desery, takie mini ciasta z wilgotną gruszką ;-) Obłędnie dobre! Uwielbiam sernik, jak i gruszki, więc to idealne połączenie smakowe, dodam jeszcze, że robi się je mega szybko ;-) SKŁADNIKI; - 500 g białego sera tłustego lub półtłustego - 4 jajka - 4 łyżki czubate cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 100 g masła - 2 łyżki proszku budyniowego - gruszki tyle(...)umieszczamy w misce i miksujemy ręcznym blenderem. Kokilki wysmaruj masłem ustaw w niej obraną i wydrylowaną gruszkę, wlej masę serową. Pieczemy na złoty kolor przez 40 minut temp. 180 stopni C Studzimy i można się zajadać! Idealne mini ciasto na weekend
SMYKWKUCHNI
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 272dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika(...)powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy w nim do wystygnięcia. Po wystygnięciu biszkopt rozcinamy na trzy blaty Ubijamy schłodzoną śmietankę, stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy
Luźna Kuchnia
Karpatka z kremem cytrynowym 432dwie porcje.Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta.PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego:Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając(...)budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki.Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło.PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym:Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki
kulinarnyJa
Brownies czekoladowe 211ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach"Składniki:100 g masła100 g maki5 jaj230 g czekoladyłyżka kakao150 g cukruSposób przygotowania:W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę
Słodkie Przyjemności
Szarlotka specjalna 540Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki(...)skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką
Anioły w kuchni