Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno) 227posiada delikatną oraz puszystą konsystencję. Smakowo - również idealny. Doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Spód: 100g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao) Masa serowa: 700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka) 200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru(...)masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Masę rozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki. (Nie musi być mocno stężała). Za pomocą czubka noża zrobić małe otworki, tak aby galaretka w nie spłynęła. Całość równomiernie obsypać pokruszonymi ciastkami i obłożyć delicjami. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (U mnie było gotowe już po kilku
Di gotuje
Makowe panienki - drożdżowe bułki z makiem i czekoladą 200masę makową: mak opłucz na sitku, odsącz, przełóż do rondla i zalej wrzącą wodą, odstaw do napęcznienia. Na sitku połóż lnianą ściereczkę, wylej mak, odciśnij wodę, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto(...)wyrośnięcia. Rozpuść pozostałe masło, jajko rozmąć z łyżką mleka. Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce przykrytej folią żeby nie wysychało. Drugą podziel na trzy równe kawałki, każdy rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 3 mm, posmaruj masłem, posyp cukrem, posmaruj masą makową. Każdy zroluj , przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym
SzczyptaSmaQ
Ciasto kukurydziane z czerwonymi pomarańczami 218Ciasto zrobiłam z niebieskiej kukurydzy, ale można zrobić z żółtej lub z dowolnej mąki. 250 gram mąki z niebieskiej kukurydzy 4 jaja 100 gram miodu 100 gram masła lub oleju z pestek winogron 3 pomarańcze u mnie czerwone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki maku niebieskiego płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 łyżeczki cukru trzcinowego orzeszki piniowe(...)pomarańczy z masłem oraz mak. Delikatnie wymieszać. Na dno formy wsypać cukier trzcinowy, położyć pokrojone w plasterki pomarańcze. Następnie masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po sprawdzeniu patyczkiem kiedy ciasto się upiecze odwrócić ciasto i pozostawić do wystygnięcia. Na wierzch posypałam prażone orzeszki piniowe
AZgotuj!
SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny! 309następnie dodajemy serek ii jajka – wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! . Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe! Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem. Smacznego
Ostra na Słodko
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY) 509Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier(...)czasu aż składniki się połączą,odstawiamy do wystygnięcia . Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą. Schłodzoną masę cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo jajka, a następnie po łyżce połowę mąki, później mleko i resztę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki
Anioły w kuchni
CIASTO PIASKOWE 232cukru 100 ml wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli cukier puder do posypania ciasta bułka tarta do posypania formy Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną. Dodałam proszek do pieczenia. Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam żółtka, aromat waniliowy i startą(...)wsypywałam mąkę. Miksowałam wszystko, aby składniki dokładnie się połączyły. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam je do masy i delikatnie wymieszałam łyżką. Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą. Przelałam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu
potrawyregionalne
Tort orzechowo-migdałowy 241czystym sumieniem mogę polecić. Orzechy, masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :) Składniki na ciasto : 5 jaj ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej ⅔ szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 200 g masła orzechowego 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru(...)Przełożyć na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym 180 o C. przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i p ozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem i 3 łyżkami wódki do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce ubić
Gosia gotuje
Babka biszkoptowa 250Bardzo prosta do zrobienia,uwielbiana przez dzieci-pyszna babka,można ją również przygotować w wersji z owocami tylko wtedy wylewamy ciasto na duża blachę ,posypujemy owocami i dopiero pieczemy-polecam Składniki: 5 jajek, 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy) szkl.cukru cukier waniliowy, na lukier: 5 łyżek(...)Białka ubijamy,dodajemy cukier,cukier waniliowy i żółtka ,ucieramy jeszcze chwilę, w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy masą jajeczną za pomocą łyżki drewnianej,na końcu dodajemy olej i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia się składników, wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min(do suchego patyczka
Swojskie jedzonko
Pierogi z mięsem 214mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe(...)kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu. Wyrobić na gładką masę i odstawić. Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Zalać gorącą wodą i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodać trochę więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej wody. Ciasto rozwałkować i za pomocą
My simple kitchen
Babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady 201wiórkami kokosowymi. Do drugiej miseczki siekamy ciepłe masło, a następnie ucieramy w misce miksera na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka, miksując za każdym razem. Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę z wiórkami kokosowymi i mieszamy szpatułką. Blachę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Kolizje Smaków
Babka zebra - smaki dzieciństwa 271mama. Oprócz pleśniaka i tradycyjnego drożdżaka króluje wśród moich ulubionych ciast. 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju ¾ szklanki wody niegazowanej Dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do misy mikser wbijamy całe jajka. Ubijamy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy cukier. Zwalniamy obroty miksera i partiami wsypujemy(...)przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i wodę niegazowaną, ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu
VioletoweKucharzenie
Ciasto balowe 268Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko(...)pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej 2 duże paczki solonych krakersow Mleczna czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami
My sweet a life
Ciasto balowe 280Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko(...)pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej 2 duże paczki solonych krakersow Mleczna czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami
My sweet a life
Ciasto śmietanowe z musem truskawkowym na spodzie czekoladowym 165cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści, ale nie zagotuje. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem(...)Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych
Pieprzyć z Fantazją
Ciasto wiewiórka z rodzynkami 216duże jabłka, 50g rodzynek, 1 tabliczka mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 2. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO MAXI KING + FILMIK 551Ciasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam(...)zimny. Wylewamy go na zimną masę i równo rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy. Następnie, po około 15 minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą
Kulinarne Fantazje Marioli