mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, roztopione
Emcia Pichcibądź smarujemy lekko olejem, choć ja szczerze dziś polecam silikonowe formy, są znacznie przyjemniejsze w użytkowaniu. Ciasto przygotowujemy dość standardowo, jak większość muffinek. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawy i amarantus, wszystko powinno być przemieszane. Na środku suchej masy trzeba zrobić dołek i wlać w niego składniki mokre, czyli puree z dyni, olej, lekko rozbełtane
Przepysznik - BLW i nie tylkododając do żółtek,nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną,wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno,dodając cukier,ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera,ucierać kruszonkę,dodając pianę,delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę. NADZIENIE: Jabłka obrać
Kuchnia Danusicukier i ucierać w garnku w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Zdjąć i bezpośrednio do masy przesiać mąki. NIE MIESZAĆ! Dodać kakao i płynne letnie masło-delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ciasta dodać najpierw 1/3 ubitej piany i delikatnie połączyć, następnie ostrożnie domieszać resztę ubitej piany. Ciasto przedłożyć do tortownicy
Anielskie wypiekikakao, musimy wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej(...)wymieszać z likierem. Cukier utrzeć z żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę z żółtek wlać do mleka z likierem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średni ogień) i zagotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Ja mieszałam mikserem na wolnych obrotach. Przykryć
Blondynka Gotujeciasta jak ten murzynek o niesamowicie czekoladowym smaku. Do wykonania ciasta nie potrzeba dużo składników. Ciasto zawsze wychodzi. Jego przygotowanie jest bardzo proste dlatego polecam mało doświadczonym kucharkom ;) źródło: " Ciasta i desery czekoladowe" Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia: 180C Czas pieczenia: 50-55 minut Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła(...)oczyszczonej Dodatkowo: cukier puder do posypania na wierzch Sposób przygotowania : Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodać kakao, śmietanę, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ucierać do momentu aż ciasto zrobi się całkowicie gładkie. Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksówki. Pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 180C Po upieczeniu ciasto
Różne smaki w kuchniSłonawo-słodkie, satysfakcjonująco krzepiące, lekkie placuszki śniadaniowe :) Z szybką w przygotowaniu masą biszkoptową miałam już do czynienia przy pieczeniu omletu biszkoptowego: Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika . Ten typ ciasta jest bardzo poręczny w kuchni, bo błyskawicznie się je przygotowuje, nie wymaga długiej obróbki cieplnej i efekt wychodzi niesamowicie puszysty. Krótko mówiąc skutkuje w otrzymaniu placuszków lekkich jak chmurka(...)posypania po wierzchu Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia,niech czeka na boku na połączenie z reszta składników - przez przesiewanie wprowadza się pęcherzyki powietrza i ciasto lepiej wyrasta . Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozkłócić razem z mlekiem w oddzielnym naczynku. W dużej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli - dodanie soli wpływa na trwałość piany . Mikserem
Grunt to przepis!borówki) Przygotowanie: Płatki owsiane zblenderować, aby powstał sypki proszek (można użyć gotowej mąki owsianej). Do płatków wbić jajko, dodać pokrojonego banana, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych. Niewielkie placuszki smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki równomiernie się usmażyły(...)smażenia) Dodatkowo: cukier puder, syrop klonowy Przygotowanie: Wystudzoną kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron
KuchniaWeDwoje.plżółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smaczniesodą. W osobnym naczyniu miksujemy białko na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier, ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzoną masę miodową oraz śmietaną z sodą, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i wyrabiamy ciasto (będzie bardzo luźne, ja miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto wstawiamy na parę godzin do lodówki aby stężało (ja pozostawiałam
Domowy Smak JedzeniaWYKONANIE: budyń ugotować z 2 łyżkami cukru, do gorącego dodać margarynę, zmiksować, pozostawić do ostygnięcia(letnie), następnie dodawać do masy rozkruszone drożdże, spirytus, żółtka i mąkę miksować, pod koniec wybić łyżką drewnianą (podsypując mąką), aż ciasto będzie od niej odchodzić, odstawić do wyrośnięcia, następnie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, na krążek wkładamy powidła
Kuchnia Beatycukierków typu lentylki olej do smażenia Wykonanie: 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukru i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy je, następnie wsypujemy do ciasta i dokładnie
Izabelawkuchnispód. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Z dzieciństwa pamiętam to ciasto pieczone z domowym agrestem, ale czasami gdy nie było w domu pasujących owoców używaliśmy domowych konfitur. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1/2 kg mąki – 3/4 kostki masła w temp. pokojowej – 1 opakowanie proszku do pieczenia – 5 jajek (osobno żółtka i białka) – 3 łyżki cukru(...)dałam na „oko” więcej) – owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić
Szybko Tanio SmacznieCiebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały. No i oświeciło mnie. Kruszon z papają! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1/2 kg mąki – 3/4 kostki masła w temp. pokojowej – 1 opakowanie proszku do pieczenia – 5 jajek (osobno żółtka i białka) – 3 łyżki cukru(...)dałam na „oko” więcej) – owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić
Szybko Tanio Smaczniemiksuj, do połączenia. To już koniec pracy miksera/robota. Wsyp suche składniki. Ręcznie i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką miksera, ale nie miksuj. Masa powinna pozostać puszysta i nie tracić objętości. Jeśli mocno opadnie, z biszkoptu najpewniej nici. Ciasto przelej delikatnie do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz
Anioszek w kuchniwykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek(...)najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać
maniapieczenia