Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa
Kuchnia w czekoladziemasła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód(...)wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Polewą polewamy ciasto, następnie układamy posiekane
SMYKWKUCHNIreką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam po przepis:) *mała blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3 łyżki oleju 4-5 łyżek coca-coli lub innego napoju gazowanego (może być woda gazowana, ewentualnie(...)gruszki łyżka wody Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie nadal ubijając dosypywać cukier a później żółtka. Kiedy masa będzie puszysta wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlać colę i olej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę a górną część porkuszyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mleka24 g mąki ziemniaczanej20 g mąki pszennej400 g świeżych truskawekgarść migdałówSposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta.Ciasto przekładamy do blaszki na tartę, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200`C na około 7-10 minut. Po upieczeniu(...)grudki, a następnie ponownie wstawiamy na gaz i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.Truskawki myjemy, osuszamy a następnie usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki.Na ostudzony blat z ciasta francuskiego wylewamy i równo rozprowadzamy krem waniliowy a następnie dekorujemy truskawkami. Ciasto posypujemy rozgniecionymi kawałkami migdałów. Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościokoło 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mąkę, bakalie, skórki, oba świeże soki, rum i wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, nakładając do każdej foremki do pełna (będzie 12 mini keksów; ciasto bardzo mało rośnie, więc proszę się
Mała Cukierenkabędzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice). Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku(...)partia ma się dodać, kiedy wcześniejsza wmiesza się w ciasto) . Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mleko oraz wymieszaną mąkę z resztą suchych składników, zaczynając i kończąc na mące (ja dodaje najpierw czubatą łyżkę mąki oraz wlewam odrobinę mleka, a następnie czekam, aż dodane składniki wmieszają się w masę – ok. 7 sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki
Moja Delicjasię zezłocą. 3. Przełożyć je do miski i ostudzić. 4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie wymieszać i doprawić, aby była wyrazista. 5. Foremkę o wymiarach 20x20 cm posmarować olejem. 6. Wyłożyć ją arkuszami ciasta filo, smarując każdy cienką warstwą oleju. 7. Przełożyć nadzienie do foremki, zawinąć ciasto i posmarować wierzch olejem. 8. Piec
W mojej kuchniszczyptę soli Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej Przelewamy do natłuszczonej formy o średnicy 22 cm, pieczemy przez 40-50 min. w 180*C przepis stąd Ciasto robi się bardzo szybko, a jest przy tym bardzo smaczne
Proste Potrawynieskomplikowane i które mimo swej prostoty nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia przypominają kwiat róży :) Placek(...)cynamon, dodać jogurt oraz wbić 2 żółtka, wymieszać i odstawić na czas ubicia białek na pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do masy. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami. Przelać ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około
Kraina Miodem Płynącaciasta znajdziecie w sklepie Helio oraz Stovit, # HELIO Biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki mielonej kawy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy(...)przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę orzechową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Smarujemy konfiturą porzeczkową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Pianka cappuccino: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta 5 łyżek
Podróż w kulinariaszklanki cukru 3 jajka Wafelki należy dokładnie pokruszyć (*). Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z jajkami. Do masy dodać wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. (Gotowe powinno być sprężyste.) (*) Jeśli nie posiadacie
Di gotujełyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy masa owocowa 1 litr jeżyn (mogą być inne owoce) 4 łyżki żelatyny dodatkowo duża paczka herbatników Wykonanie: Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników. Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku
Pychotkaaawyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także dodatkową porcją bakalii. Mazurek przygotowałam w formie o wymiarach 28x27cm . Mazurek bakaliowy Składniki: CIASTO 150g mąki 125g masła 75g cukru pudru 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250g bakalii (u mnie 100g orzechów włoskich(...)każdym ucierając masę - dodać skórkę pomarańczową, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w kilku partiach przesiać do masy, zmiksować - do masy dodać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką - na koniec dodać w kilku porcjach pianę z białek, delikatnie wymieszać - ciasto powinno być gęste i klejące (jak na keks) - formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, rozsmarować
Smakołyki BerenikiMikołajki uważam za niezwykle udane. Zupełnie przypadkiem tort wyszedł bezglutenowy, będzie więc jak znalazł dla alergików. Tort orzechowo-marcepanowy z musem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)dużych oczkach marcepan, połączyć. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Orzechy wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Papierem do pieczenia wyłożyć spody 3 form o średnicy 18 cm. Równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w 175 st. c. przez 25-30 minut. Ostudzić. Mus z białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)żółtka , 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia . Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce
Codzienna kuchnia niecodziennawrzącej wodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i wanilię, następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową, wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Płatki smażymy na suchej patelni-posypujemy ciasto-gotowe
Kuchnia Beaty