ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1483/3191)

Ciastko XXL 263

puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Po zmiksowaniu wsypać (po trochu, ciągle mieszając) mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.   (Masa ma wyjść odrobinę grudkowata.) Na końcu w mikserze zmienić końcówki (na spiralne) i do ciasta wmieszać M&My oraz posiekaną czekoladę. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut

Di gotuje
Ciastka z kawałkami czekolady 217

szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie. Niewielkie porcje ciasta układamy

Trzeci talerz
Placuszki razowe z serem 145

dodajemy porcjami ser. Wsypujemy szczyptę doli i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami mąkę. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka)  i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko je dociskając do patelni. Rumienimy po obu stronach. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie polane sosem

peggiwkuchni
Ciasteczka z płatków i bananów 208

mielone migdały). Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez

peggiwkuchni
Bezglutenowy chlebek jaglany 185

godzinę.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.  Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Formę z masą chlebową wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do wysokości 1 cm. Całość wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczony

Roślinna - blog wegański
Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem 220

kukurydzianych Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości. Mieszając - dodać jajka i aromat waniliowy. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać i połączyć z wiórkami oraz suszonymi owocami. Płatki kukurydziane lekko pokruszyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze) i dokładnie obtaczać je w płatkach. (Ciasto jest dosyć klejące, dlatego formowałam je zwilżonymi dłońmi

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą 198

pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Masło zmiksować z cukrem. Następnie dalej miksując dodać jajko i żółtko. Do masy dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Obie czekolady posiekać, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć je i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w  temperaturze

Mama Gotuje
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 163

łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.  Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy

Łycha smaków
Sernik krakowski 250

wersji tradycyjnej po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na w stosunku 1:3 i z 1/3 robimy paski na wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam siedleckiego w "kiełbaskach") 8 jajek 100 g masła 250 g cukru 3 łyżki cukru

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z mandarynkami 204

soku z mandarynek 75 g nerkowców dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka grysikowe 173

Pyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków

Tradycyjna Kuchnia
Domowa kremówka 179

cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut. Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Kruche kulki serowe z suszonymi pomidorami 288

średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną oraz jajkiem.  (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie z masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim). Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej

Di gotuje
Babeczki dyniowe z czekoladą 276

kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka z masłem orzechowym 170

łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło orzechowe rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajko, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić na puszystą masę. Ubijając dodawać po trochu roztopione masło orzechowe, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zapakować w woreczek i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Następnie formować dłońmi kuleczki, które następnie spłaszczać i poukładać na blasze do pieczenia

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania