ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1479/3191)

Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 222

dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut

Mania Gotowania
Śmietanowy tort z ciasteczkami Oreo 182

partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny podwójnie czekoladowe 122

rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy posypką i ciemną czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół

Życie zaczyna się w kuchni
Keks cytrynowy 151

dodać roztrzepane jajka i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym. Dodać do masy wraz ze skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Czekoladowe ciągutki 161

nasza masa ciasteczkowa po wyciągnięciu już z piekarnika nadal jest prawie płynna, jeśli dotkniemy jej patyczkiem to obklei go. Nie należy się tym przejmować ponieważ ciastka są dobre dopiero po ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal(...)sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną

Jedzeniomania
BROWNIE CZYLI PYSZNE i SOCZYSTE CIASTO CZEKOLADOWE 120

Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i bardzo puszystą masę. Mąkę i kakao przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do masy i lekko mieszamy łyżką. Wlewamy ciepłą czekoladę i również delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, ma być suchy. Smacznego

Pani na deser
Kopiec kreta 172

żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę

Monia miesza i gotuje
Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników 775

Sernik tego typu jest niezwykle popularny w Japonii – w tym kraju nie używa się dużo nabiału, a serniki są wysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie zmielony, gęsty i naturalny ser. Ja użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój(...)Boki warto wysmarować masłem i przyczepić dwa podłużne kawałki papieru – tak, aby wystawały ponad formę, bo ciasto bardzo rośnie. Tortownicę owijamy bardzo dokładnie folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda. Umieszczamy ją w większej blaszce. Do formy wlewamy masę serową, a do dużej blaszki wlewamy wrzątek z czajnika do 1/3 wysokości formy (jest to tzw. “kąpiel

Poezja smaku
Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc. 208

udział w programie Marty Dymek.  Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 180 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)pół łyżeczki cynamonu kruszonka: po 30 g zimnego masła, cukru i maki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka . Dorzucamy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Każde kroimy na 10 części. Wtykamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pijany murzynek 210

odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki(...)Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma łyżkami wody i gotujemy ok 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy pianę z białek i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka z czarną jagodą 108

cytryny.  Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia.  Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek  i czarnych jagód.  Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Sielska drożdżówka z budyniem i owocami 159

szklankę ubitej śmietany 30% - 6 żółtek - 1 łyżeczkę esencji waniliowej - 100g cukru Wykorzystałam do tego dużą misę miksera. Następnie do masy śmietanowo-żółtkowej stopniowo dodałam 450g mąki tortowej, miksując. Pod koniec wmieszałam 30g miękkiego masła. Do tej postaci ciasta dodałam zaczyn drożdżowy, zdążył już prawie uciec z kubka, w którym był przygotowany. Całość wyrobił robot przez kilka minut. Przykryte ciasto

I tu będę miała takie te
Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 137

pieczenia i wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie umyłam śliwki i przygotowałam połówki. Podgotowane śliwki i daktyle zblendowałam na gładką masę. Do miski z mąkami dodałam zblendowane śliwki z daktylami, olej i wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Jeśli natomiast ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.  Tortownicę, 24 cm wyłożyłam

nietadieta
Ciasto ucierane z truskawkami 215

waniliowego 25 dag truskawek Wykonanie: Do białek wsypujemy cukier i całość ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut

Smak mojego domu
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 215

żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 251

cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę(...)stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Układać na wierzchu ciasta. Między jabłkami rozłożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez. ok. 40-50 minut, do momentu aż przejdzie pozytywnie

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania