Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami 211śmietanki 36% 250 serka mascarpone (z lodówki) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 50g wiórków kokosowych 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać(...)osączyć w dłoniach ( patrz film , sok można wypić). Do marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około
Mała Cukierenka
Mazurek kajmakowy 187ciasto już gotowe😊 Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli Mazurek! Zrobiłam go na cieście kruchym z kajmakiem, który uwielbiam i bakaliami:-) A jak Wasze przygotowania do świąt ? Wszystko już gotowe? Jakie ciasta upiekliście? W tym roku u mnie bardzo skromnie, bo niestety muszę iść do pracy, także świętować mogę tylko jutro...😑 Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę miała prawdziwe święta oraz(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana 1 łyżka, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: masa kajmakowa 3/4 puszki, orzechy włoskie 1 garść, migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze
kulinarne odsłony pati
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 151Wariacje na temat nowalijek...tym razem próbuje do tarty ciasto drożdżowe SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pęczek botwinki 200 g sera białego 100g sera Gorgonzolla 1 jajko 1 łyżka śmietany sól morska i świeżo(...)ciepłej wody. Dodać jajko i oliwę, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Przełozyć ciasto do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie. Umytą
MarciochaKucharzy
Wzywamy naturalne posiłki 250oceńcie sami czy warto. Do promocji akcji można się przyczynić również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli(...)prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto
les mirabelles
Piernik z nerkowcami 221pachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni(...)łączymy z mąką i sodą. Dodajemy wystudzone masło z miodem, dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem
Zasmakuj Kuchni
Pomarańczowe ciasto z herbatą. 225letniej wyjmujemy saszetkę dokładnie ją odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i sok, dokładnie ucieramy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
Izabelawkuchni
Tort kokosowy. 210proszek do pieczenia, mieszamy łyżką już nie mikserem, do powstania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem(...)objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by w lodówce spędziły minimum 2 godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno
Moje-pitraszenie
ROLADA ŻYRAFA ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 238produkty (szkoda wyrzucić ;)). Jeśli i Wy chcecie zachwycić swoich gości, polecam przygotować tą właśnie roladę. Składniki na ciasto: * 5 jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 banany
Zrób to smacznie
Ciasto gruszkowe 214Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona 2 galaretki gruszkowe 4 gruszki masa śmietanowa 400 ml śmietany 30% 2 łyki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao dżem Wykonanie: Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem
magiczna kuchnia Kasi
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 191push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier
Zdrowie i pysznie na talerzu
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci 214piekarnika na środkową półkę. Blaszkę z ciastem umieść na górnej półce piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote a warzywa miękkie. Do miski pokrusz fetę, dodaj kremowy serek, skórkę z cytryny i mleko. Zblenderuj do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowania salsy potrzebujesz po 50 g naci marchewki i rzodkiewki. Umyj je dokładnie z resztek piasku
Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 254zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Ma sę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego . Następnie wstawiamy d o lodówki . Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami
SzczyptaSmaQ
Tort piernikowy "Bajka" 242minimum i dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć(...)kakao i wodę, po czym podgrzewać mieszając, aż całość się stopi. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Na koniec dodać stopioną masę czekoladową i ponownie zmiksować. Ponad połowę kremu czekoladowego przełożyć do osobnej miseczki, zaś do pozostałego rozdrobnić pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik. Całość zmiksować na jednolity krem. Dolny placek posmarować
Passions hobbies life
CZEKOLADOWE CO-NIECO 213wszystkich wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki * dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 i 1/4 szklanki(...)zklanka 250ml W misie miksera umieścić masło, dodać sól, ksylitol (i/lub cukier) i utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowe
Jogurtowe jagodzianki z białym serem. 241zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę - sporo dłużej się trzyma niż to, które jest na bazie mleka czy wody. Na drugi dzień jagodzianki są równie smaczne. Polecam! :-) Składniki na około(...)gorącej wody - potrzebne do przygotowania lukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami. Do tego dodać: jogurt, cukier, sól i zagnieść na gładką masę. Na koniec dodać chłodne ale jeszcze płynne masło i ponownie zagnieść tak by całe się wchłonęło. Ciasto uformować w kulkę, włożyć do omączonej miski, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, by podwoiło swoją
Poezja Smaków - blog kulinarny
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 334oszukać Naczelnego i przyrządzić jego ulubione ciasto brownie w zdrowszej wersji z... czerwonej fasoli! Ha! Plan idealny! Już raz nabrał się na ciasto marchewkowe, ciekawe co tym razem powie? ;) Ciasto dosłownie ekspresowe, nie potrzebujemy pięciu misek, garnków czy kąpieli wodnych. A do tego jeszcze jeden plus, kuchnia pozostała czyściutka, w nienaruszonym stanie! No, oprócz mojej twarzy, na której znalazła się(...)miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli chcemy wyższe ciasto, można użyć tzw. "keksówki"). Pieczemy w 180'C przez ok. 35-40 minut. Metoda patyczka tutaj za dużo nie da. Ciasto
Kitchens Alphabet
Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką 247zimnego masła, rozcieramy palcami na sypką, grudkową kruszonkę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać delikatnie mikserem
Wanilia i Kardamon
Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa (bez cukru i mąki) 166dowolne roślinne) 1 jajko Wszystkie składniki należy umieścić w misce i dokładnie połączyć. Całość odstawić na kilka minut, aby masa odrobinę zgęstniała. Masę ponownie przemieszać i za pomocą łyżki na blachę wysłaną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta. Każdą z nich spłaszczyć i uformować w zgrabne ciasteczko. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-22 minuty w 180 stopniach
Di gotuje
ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników... 191bajaderki. Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki. Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić dla dodania galaretki (2 formy 20x15 cm wyłożone papierem do pieczenia), mocno ugnieść i schować
W Mojej Kuchni Lubię
Rolada makowa 172Pyszna rolada biszkoptowa z makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa
gotuj ze mną
Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 187doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii i cebuli, wylać masę jajeczno-serową, dobrze rozprowadzić, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki i plasterki sera pleśniowego. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Wanilia i Kardamon
Brownie z gorzkiej czekolady z malinami 187odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym
Wanilia i Kardamon
Rogaliki, rogale z dżemem 170Mleko delikatnie podgrzewamy, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Jajka ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Do zaczynu dodajemy mąkę, miękkie masło oraz ubite jajka. Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część następnie rozwałkowujemy. Tniemy
CookYourself
Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami 192Dzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową
Oryginalny smak
Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką 198pieprz do smaku Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą, jeśli farsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej
Z Kuchni Do Kuchni
Serniczki z kremem orzechowym w 30 minut 184zachęcający do zjedzenia gotowy! Parzcie kawy i smacznego! Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Rurki z kremem-smaki dzieciństwa 247metalowe więc smarowałam je margaryną, ciasto francuskie wcześniej pociąć na paski i nawijamy na skos na rurki. Jak już mamy rurki obklejone ciastem francuskim to smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku. Teraz możemy przygotować masę: wystarczy ubić śmietanę dodać serek i czekoladę i mieszać mikserem. Gotowe rurki można nadziewać szprycą. Umie w lodówce wytrzymały
Moje Wyroby
Ciasteczka kokosowe 228marmolada lub dżem do przełożenia 1. Masło w temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy
kruche babeczki
Bułki poznańskie, czyli bułki z dupką 446przegotowanej letniej wody 200 g mąki pszennej białej typ od 450-750 (zależy co macie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać do uzykania jedonlitej masy. Odstawić na 12 godzin do fermentacji. Sugeruję przygotowac podłmłodę wieczorem, a rano dokończyć resztę. Ciasto głównie: 400 g mąki przennej (typ od 45 do 750) 200 ml przegotowanej letniej wody (temp. pokojowa) 10 g świeżych drożdży łyżeczka
greenscarf
Sernik dyniowy 196przepis na jej wykorzystanie. W poniższym wpisie znajdziecie bowiem przepis na sernik na zimno z dodatkiem dyni. Z racji, że jest to ciasto bez pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, co jest jego dodatkowym plusem. Masę przygotowuje się z puree z... Tryb czytania Artykuł Sernik dyniowy pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.pl
Smerfny sernik z borówkami 226Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową, połączony z orzeźwiającymi borówkami i niebieską galaretką to świetny pomysł na odrobinę słodkości do codziennej
Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą 496T o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z
Food Square
Muffiny orzechowo-kokosowe z figami i polewą czekoladową 196sodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotuje
Sernik z musem śliwkowym 196Składniki : Spód • 100 g obranych orzechów laskowych • 100 g suszonych daktyli lub śliwek Masa serowa • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy
KUCHNIA POLSKA
Tarta z masą sernikową i karmelizowanymi gruszkami 185ciasto kładziemy papier do pieczenia (przykrywamy także boki tarty) i wysypujemy na środek fasolę jaś, lub ryż. Nie chcemy żeby ciasto urosło na środku, dlatego je obciążamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Masa serowa: 250 g sera białego półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki galaretki winogronowej, lub agrestowej 2 łyżeczki żelatyny
MojaQchnia.pl
Naleśniki amerykańskie, grube i puszyste 192Kolejny przepis na naleśniki. Grube puszyste i smakowite. Wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera wymieszać dokładnie. Masa musi być gładka. Można zostawić na kilka minut, ale nie jest to konieczne. Takie ciasto lubi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać odrobine oleju i wylać porcję ciasta. Smażyć na najniższej temperaturze. Odwrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Udekorować naleśniki według uznania
Kuchnia Pokoleń
Przepis #166 Trocik Daim (taki jak w Ikea) w odchudzonej wersji 293przygotowaną masę (zostawiamy 2-3 łyżki masy na wierzch) wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugim. Smarujemy wierzch pozostałą masą i posypujemy posiekanym batonikiem Daim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a następnie polewamy nią ciasto. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie ! Mimo zmiany kilku składników - porównując do oryginału - jego smak jest nieziemski! Smacznego
Health-Fit-Life
MUFFINY Z PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 196sobą jogurt, olej, jajka oraz cukier następie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników na koniec do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę foremki na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po łyżce ciasta, następnie dodajemy około 8-10 szt. porzeczek , które przykrywamy ciastem ,na wierzchu znowu układamy garść porzeczek ( finalnie ciasta powinno być ¾ wysokości papilotki
Słodkie zapomnienie
Sernik na zimno z owocami i galaretką 242zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). A wtedy smak i kolor wierzchniej galaretki możecie dobrać wedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊 Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam już Wam. Oczywiście takie serniki zaliczamy do kategorii
Zdrowie i pysznie na talerzu
MUFFINKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 235następnie łączę ze sobą. Masę mieszam niezbyt długo, mogą pozostać małe grudki. Czekoladę kroję na kawałki. Formę do muffin wykładam papilotkami, napełniam masą do 2/3 wysokości, a na wierzchu wtykam kawałki czekolady (można również lekko wmieszać w ciasto - wedle Waszego uznania). Piekę przez około 20-25 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół
JejKuchnia
Muffiny migdałowe z truskawkami 163sodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać truskawki uprzednio pokrojone w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotuje
Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym 233proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotuje
WEGAŃSKIE PANKEJKI - GOTOWY MIX Z PŁATKÓW OWSIANYCH 207było grudek i odstaw na 10 minut. Po tym czasie nagrzej patelnie z odrobiną oleju. Na patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 3 lub 4 placki). Zaraz po wylaniu masy zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Smaż z obu stron, na złoto. Smacznego
wegujemy
TORCIKI BOUNTY – wegańskie i bezglutenowe ciasto Bounty 392torcików polej roztopioną czekoladą lub polewą. Zostaw do stwardnienia czekolady, a przed podaniem na wierzch dodaj wegańską i bezglutenową bitą śmietanę. Resztki ciasta i kremu możesz ze sobą zmieszać, ewentualnie dodaj trochę wody lub kokosu. Z gotowej masy uformuj kulki i obtocz je w kokosie. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gusto
Jagodowy sernik na zimno bez laktozy 192Sernik bez pieczenia przygotowany na delikatnych biszkoptach, z delikatną masą serową o smaku leśnych jagód oraz masą z jogurtu naturalnego to świetna propozycja chłodnego deseru na
Szalona Kuchnia Eweliny
Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek i mąki) 252łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g rodzynek Masło/margarynę utrzeć do puszystości i połączyć z uprzednio zblendowanym bananem. Do powstałej masy dodać kleik oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość
Di gotuje
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami banana 225pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać banana uprzednio pokrojonego w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotuje
Pieczona owsianka z kokosem i ananasem- szybkie ciasto owsiane 209wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku – zanim płatki wchłoną płyn – dość wodnista masa. Szykujemy sobie dwie miski – w jednej łączymy ze sobą oba rodzaje płatków owsianych, wiórki kokosowe, nasiona chia, imbir i sól. W drugiej
Karo in the Kitchen
CZEKOLADOWE MUFFINKI 235przestudzone mieszamy z masą jajeczną. 3. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając. 4. Wlewamy stopniowo mleko. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych) 7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp
Marcepanowa kuchnia
Krem maślany z mlekiem skondensowanym 519Ten krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z
Słodki Pomysł
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 173PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie z twarogiem. Na stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki. Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto kawowe 1383cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić. Składniki na masy: Śmietanka kremówka 30% 2 szt. po 500 ml Żelatyna 4 łyżki Kawa cappuccino o smaku czekoladowym Czekolada mleczna gorzka 1 szt. Czekolada
Tradycyjna Kuchnia
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 207wsyp, razem z budyniem, do sporej miski. Dodaj cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej
Lejdi of the house
Kisielowe ciasteczka 278masła 125 g cukru pudru 190 g mąki 1 jajko 1 opakowanie kisielu np.wiśniowego Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajko i stopniowo dosypujemy mąkę i opakowanie kisielu,cały czas mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać
Swojskie jedzonko
Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja 228Dziś Dzień Babci, więc ciacho musi być. Upiekłam kolejne bardzo smaczne ciasto. Przyznam, że zastanawiałam się nad jego nazwą i wymyśliłam, że będzie to fantazja. Do masy dodałam różne cukierki i batoniki. Wbrew obawom nie jest za słodkie, jest w sam raz. Tak więc jeśli chcecie się dowiedzieć co też w tej masie się znalazło to zajrzyjcie do przepisu. Rozwiń
Ewa w kuchni
pyszna babka z makiem... 229rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
W Mojej Kuchni Lubię
różowy tort czekoladowy z kremem śmietanowym i truskawkami 177Może na pierwszy rzut oka tak nie wygląda, ale jest to bardzo prosty tort czekoladowy z kremem śmietanowym i masą truskawkową. Tylko z zewnątrz jest dość nietypowy 🙂 Składniki (pełna lista zakupów na dole strony): Ciasto (na 1 blat, czyli trzeba policzyć x3): 200g ciemnego cukru muscovado 3 łyżki kakao 150g masła szczypta soli 150g [...] Artykuł różowy tort czekoladowy z kremem
SandraFrej.com
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 228podczas pieczenia). Potem do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać
Bon appetit mon amie
PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI, KREMEM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY, BEZĄ WŁOSKĄ I CHRUPIĄCYMI, FRYTOWANYMI ORZECHAMI 236smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROFITEROLE PATE CHOUX: Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone
Ostra na Słodko
Placek pomarańczowy z ananasem 227jajka a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na blachę o wymiarach 25×30 dajemy papier do pieczenia. Masę rozprowadzamy (będzie gęsta) na całej blaszce. Ananasy kroimy na 4 części i kładziemy na ciasto. Na środek każdego plastra dajemy kandyzowany owoc. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni z funkcją termoobieg 30-40 minut. Thermomix przepisy. Placek
Themo przepisy
Pulchne pierniczki 903Jajka wybić, rozbełtać. Gdy masa w garnuszku będzie już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków
Krakowskie smaki Ani
Kluski kładzione 3262ciemny, sos gulaszowy, inny sos... Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą i jajkiem lub bez jajka, do momentu aż uzyskami gęstą jednolitą masę. Ilość mąki wedle uznania, zależnie ile klusek potrzebujecie. Wymieszać można łyżką w dużym kubku. Ciasto ma mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Kiedy mieszamy, ciastu ma się odlepiać od ścianek naczynia. Przygotowujemy osobne naczynie z zimną
Ukojenie Podniebienia
Kopytka z sosem pomidorowym. 271Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i ugnieść na gładką masę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać jajka, sól i połowę mąki - zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni dodać więcej mąki. Z ciasta formować wałeczki 2 cm szerokości, lekko spłaszczyć i pokroić na niewielkie
Codziennik Kuchenny
Ciasto ucierane z dynią 269masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ponownie utrzyj. Ciągle mieszając dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita i dość gęsta dodajemy dynię i po raz ostatni całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (średnica max 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Better Life By Auntie Ju
Szpinakowe pierogi z farszem z wątróbki drobiowej i sosem koperkowym 183Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak zmiksować na jednolitą masę z 1-2 łyżkami wody. Do miski wsypać mąkę, dodać masę szpinakową, masło i śmietanę, po czym wymieszać. Następnie wlać wrzątek i zagniatając dodać jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść (powinno być gładkie i elastyczne). Jeżeli będzie zbyt luźne, to dodać mąki, jeżeli zbyt
Passions hobbies life
Pischinger + film 204Pischinger czyli torcik z wafli przekładany pyszną masą mleczno-kakaową to jeden z prostszych deserów, szczególnie lubiany przez dzieci, będzie też wybornym smakołykiem do kawy. To
Smakowite Dania
Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym 242szczypta soli Dodatkowo: 15g płatków kasztanowych 15g aloesu kandyzowanego Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki aloesu kandyzowanego. (Aloes dodatkowo pokroiłam na mniejsze części.) Z masy uformować kulki nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczeni. Ciastka
Di gotuje
Tarta z borówkami 182produktów i zagniatamy ciasto (będzie dość suche ale takie właśnie ma być) Wyklejamy ciastem formę do tarty. Składniki nadzienia dobrze zmiksować blenderem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15 min. Wyjmujemy i wylewamy masę serową a na wierzch posypujemy borówkami, zostawiając garść do dekoracji. Pieczemy ok 30 min . Studzimy i posypujemy borówkami, dekorujemy listkami melisy
Gotowanie jest łatwe
Tarta z cukinią i szynką 183marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone ciasto. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać zioła, żółty ser, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Masą polać warzywa i piec około 40 min w temp 180 stopni. Artykuł Tarta z cukinią i szynką pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchnia
Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii 283pół godziny. Po schłodzeniu ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo ciasto 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie mieszamy na gładką masę jogurt, śmietanę, czosnek i przyprawy. Mozzarellę dzielimy na 2 części – połowa pójdzie do nadziewania cukinii a 2 połowa do nadzienia tarty
Ugotowane pozamiatane
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 228rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut
Życie zaczyna się w kuchni
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami i rabarbarem 225również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce. U mnie są to truskawki i rabarbar, ale możecie dać jeden rodzaj lub zastąpić je innymi owocami np. borówkami. Zdrowsze ciasto nie oznacza gorsze, jest wilgotne od jogurtu naturalnego i wystarczająco słodkie. Ja swoje podzieliłam na 9 porcji, każda po ok. 136 kcal. Inspiracja: Dietetyczne fanaberie Składniki na formę kwadratową 20x20cm(...)ksylitolem (lub cukrem), następnie dodać olej i jogurt naturalny. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z żółtkami ciągle mieszając. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać je do ciasta delikatnie mieszając do połączenia. Ciasto przelać do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce umyć i pokroić
Fabryka pomysłów
Choinki z pierników 229masy dodawać stopniowo suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 4) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem
Fitsweet.me
Czekoladowo-bananowe ciasteczka owsiane (wegańskie) 284minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno żurawinę oraz czekoladę. Na koniec dodajemy cynamon. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi). Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładąc ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki ciasta przygniatamy lekko z góry. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Smacznego
Emcia Pichci
Pączusie serowe 159pieczenia olej do smażenia Wykonanie: W misce mieszamy jajka razem z serkiem, przesiewamy mąkę oraz proszek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 170C. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kuleczki i delikatnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia pączki same się odwracają
Raj dla Podniebienia
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 278Jajka ubić do białości z cukrem (ok 10 minut). Dodać mąki, proszek do pieczenia i letnie rozpuszczone masło. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem
CookYourself
Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach 174uzyskania jednolitej konsystencji. (Ręcznie potrwa to około 10 minut, a mikserem - 5 minut na wolnych obrotach i 3 na średnich.) Następnie ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masę przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej olejem, ponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut. Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić
Di gotuje
Waniliowe naleśniki z masłem bananowym 271rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (ma tylko natłuścić powierzchnię). Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśniki powinny być w miarę cienkie. smażymy z obu stron. Każdy naleśnik smarujemy masłem bananowym, składamy
Słodkie okruszki
Roladki schabowe z pieczarkami 202nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut
Pichceniomania
Churros czekoladowe / Chocolate churros 310mleko wraz z masłem, solą, cukrem waniliowym i cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum
karmelowy
Sernik wiedeński 224rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu mąka, budyń. można ten sernik udekorowac lukrem cytrynowym lub masą czekoladową
Państwo Wojtczuk gotują
Zdrowa NUTELLA daktylowa :) 233delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast, a także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań. Składniki: 250 g masy daktylowej (FRESH DATES) 80 g orzechów laskowych 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 1,5 - 2 łyżki kakao Przygotowanie: Orzechy
Zdrowie na języku :P
MIGDAŁOWE BABECZKI Z CYNAMONEM 206pieczenia muffinek. Zmielone migdały wymieszajcie z cukrem pudrem, cynamonem i mąką. Białka ubijcie ze szczyptą soli na niezbyt sztywną masę. Do ubitego białka dodajcie roztopione i przestudzone masło oraz suche składniki i delikatnie wymieszajcie. Ciasto nakładajcie do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczcie około 18-20 minut lub do suchego patyczka. Posiłkowałam się przepisem Katie Quinn Davies
OliveandThyme
Babeczki z gorzką czekoladą 239suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie połączyć z masą. Foremki napełnić masą i piec 20 – 25 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka). Ja wyłożyłam papiloty ciastem, aż po brzegi, więc wyszły bardzo duże. Można zrobić mniejsze babeczki i foremki napełnić do 2/3 wysokości
KuchniaWeDwoje.pl
Sernik czekoladowo-kajmakowy 207Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
Bullio
Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów 330sól. W drugiej misce mieszamy majonez, mleko i cukier. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy ( ja to zrobiłam mikserem ) dlatego ciasto było bardziej płynne i dokładniej wymieszane. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę, formując bułeczki. Wstawiamy formę do piekarnika na 20 minut i gotowe :) Ciepłe bułeczki na śniadanie podane. Pyszne
Kuchnia na wzgórzu
Bezglutenowe ciastka owsiane z migdałami 224zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj na pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość
Kuchnia bezglutenowa
Pierniczki 201cukier oraz miód. Zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy z całym jajkiem. Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze pierniczki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez
Moja smaczna kuchnia
Jabłecznik z czekoladą 232czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę ( blaszka typowa prostokątna ). Pieczemy w piekarniku w temp. 180 o C przez 40-50 minut. Po wystudzeniu
Smaki Ewy
POLEDWICZKI KFC 232szkl. oraz olej do smażenia METODA: Mleko, jaja, mąkę ( 4 łyżki ), sól, pieprz, chili i czosnek granulowany wymieszać, aż powstanie głaska masa. Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Zanurzyć w cieście. W pojemniku z zamknięciem lub w woreczku umieścić mąkę. Wrzucić kilka kawałków, zamknąć i dokładnie wymieszać. Do rozgrzanego oleju wrzucać
Kuchnia Paulettes
Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą 189kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku! Spód: 4 batony princeska kokosowa po 36g 60 g masła Masa serowa: 600 g tłustego twarogu 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 3 jajka ¼ szklanki śmietany
VioletoweKucharzenie
Gofry kasztanowo-bananowe 201perlistego Wykonanie: • Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i rozgniecionym bananem na miazgę. • Do ciepłej masy dodać obie mąki, skrobię, kakao i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. • Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C
To co kocham
Łom - blok kakaowy z herbatnikami, waflami, bakaliami... 227Łom to deser z zatopionymi w zastygniętej masie kakaowej pokruszonymi przysmakami. Są w nim herbatniki, wafle, migdały, orzechy. Nie wymaga pieczenia, jedynie czasu na stwardnienie masy
Przepisy Kulinarne
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 278płynny. Ostudzić. Nawet jeśli dysponujecie płynnym miodem, proponuję go podgrzać dla lepszego smaku i aromatu ciastek . Jaja utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej wlać miód i wsypać część mąki. Zmiksować. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do ciasta dodać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać do ciasta resztę mąki i wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstą
Weekendy w domu i ogrodzie
Marchewkowe ciasto z orzechami i polewą serkową. 198mikserem z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, smarujemy zimne ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ja na wierzch swojego ciasta starłam wafelka Grzesiek, a Wy możecie posypać je orzechami lub po prostu zostawić samą masę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 415misce. Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i mąkę. Całość wymieszać przy pomocy rózgi na jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dodawać stopniowo warzywa i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dolać mleka. Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałach
Małdrzyki krakowskie 243owoców / jogurt lub śmietana Twaróg, jajko, żółtko, stopione masło i cukier waniliowy - zmiksować [ ja utarłam wałkiem] na gładką i pulchną masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, przy pomocy łyżki kłaść porcje ciasta. Smażyć do zrumienienia z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku.Podawać posypane cukrem pudrem lub z owocami, jogurtem
Moje domowe kucharzenie
DIETETYCZNA PIZZA Z KALAFIORA 193PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy na parze na miękko. Studzimy, przekładamy do naczynia blendera i mielimy. Do masy z kalafiora dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i bazylię. Wyrabiamy ciasto, które rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w temperaturze 190 % C, przez około 15 minut, aż spód z kalafiora ładnie się zarumieni. Pomidory i cebulę
Kulinarne Fantazje Marioli
Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami 195przykryła rozczyn i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Cukier, jajka i sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie. Ciasto jeszcze
Kuchnia u Krysi
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 281cebulki wrzucamy pokrojoną kaszankę, czosnek i śliwki. Smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy
Karo in the Kitchen
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej (bezglutenowe) 229niewielkim rondelku należy umieścić masło cukier, śmietankę/mleczko i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec
Di gotuje
babeczki bananowe z krówkami 221Banany rozgniatam na gładką masę. Miksuję olej z jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość posypuję płatkami i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze
babka w formie
PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 199miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego
cool and minty
Panem et circenses - chleba i igrzysk 231zróbcie mniejszy chleb. Dorzucam przygotowane ziarna i płatki, sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest
I tu będę miała takie te
Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu) 196ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy się
Pyry na Gaz
Naleśniki z suszonymi pomidorami 182dodatki według uznania ( ser mozzarella, szpinak) Przygotowanie Do miski wbiłam jajka, dodałam mąkę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto musi być gęste. Suszone pomidory, oliwki pokroiłam na bardzo małe kawałki. Całość dodałam do masy. Wlałam łyżeczkę oliwy, doprawiłam solą i pieprzem. (jeśli masa jest bardzo gęsta wystarczy dolać wody) Rozgrzałam patelnie i smażyłam jak normalne
Kukuleczki
Orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe 276wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę. Batoniki pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Słodkie okruszki
Pierogi leniwe kluski leniwe z cynamonem 814mąką i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszałam widelcem, na koniec ręką. Wszystkie składniki delikatnie i krótko wyrabiać na jednolitą masę. Nastawić wodę w garnku i zagotować. W tym czasie na obsypanej mąką stolnicy podzielić ciasto i rozwałkować przy pomocy rąk na długie kawałki. Delikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki
Jemy Pijemy
Ciastko XXL 263puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Po zmiksowaniu wsypać (po trochu, ciągle mieszając) mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. (Masa ma wyjść odrobinę grudkowata.) Na końcu w mikserze zmienić końcówki (na spiralne) i do ciasta wmieszać M&My oraz posiekaną czekoladę. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut
Di gotuje
Ciastka z kawałkami czekolady 217szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie. Niewielkie porcje ciasta układamy
Trzeci talerz
Placuszki razowe z serem 145dodajemy porcjami ser. Wsypujemy szczyptę doli i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami mąkę. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka) i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko je dociskając do patelni. Rumienimy po obu stronach. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie polane sosem
peggiwkuchni
Ciasteczka z płatków i bananów 208mielone migdały). Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez
peggiwkuchni
Bezglutenowy chlebek jaglany 185godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Formę z masą chlebową wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do wysokości 1 cm. Całość wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczony
Roślinna - blog wegański
Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem 220kukurydzianych Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości. Mieszając - dodać jajka i aromat waniliowy. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać i połączyć z wiórkami oraz suszonymi owocami. Płatki kukurydziane lekko pokruszyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze) i dokładnie obtaczać je w płatkach. (Ciasto jest dosyć klejące, dlatego formowałam je zwilżonymi dłońmi
Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą 198pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Masło zmiksować z cukrem. Następnie dalej miksując dodać jajko i żółtko. Do masy dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Obie czekolady posiekać, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć je i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Mama Gotuje
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 163łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy
Łycha smaków
Sernik krakowski 250wersji tradycyjnej po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na w stosunku 1:3 i z 1/3 robimy paski na wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam siedleckiego w "kiełbaskach") 8 jajek 100 g masła 250 g cukru 3 łyżki cukru
Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z mandarynkami 204soku z mandarynek 75 g nerkowców dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka grysikowe 173Pyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków
Tradycyjna Kuchnia
Domowa kremówka 179cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut. Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem
Smakołyki Asi
Kruche kulki serowe z suszonymi pomidorami 288średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną oraz jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie z masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim). Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej
Di gotuje
Babeczki dyniowe z czekoladą 276kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka z masłem orzechowym 170łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Masło orzechowe rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajko, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić na puszystą masę. Ubijając dodawać po trochu roztopione masło orzechowe, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zapakować w woreczek i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Następnie formować dłońmi kuleczki, które następnie spłaszczać i poukładać na blasze do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracji
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 299przy tym typie mąk zostanie na pewno – to szare i ostre otręby) wyrzucamy. Nie dodajemy ich do ciasta! Masło, miód i cukier, oraz kilka łyżek dowolnego mleka umieszczamy w małym rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Masa może się zagotować, ale pamiętajcie o tym, żeby ją co 2 minutki zamieszać. Jeśli nie upilnujecie
Karo in the Kitchen
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 336owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo
sierotka maRysia w kuchni
Rolada z kremem waniliowym i bananami 984esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia
Ala piecze i gotuje
delikatny sernik z ananasem 222lekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem. *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Indyk w cieście z nutą orientu 207drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką, wtedy ilość będzie idealna. Podsmażaj
ClauditteMissCooking
Bezy z budyniem. 322Tym razem postanowiłam bezy połączyć z masą budyniową. Muszę przyznać, że są one dla osób kochających bardzo słodkie desery. Przepis: 1. Bezy - przepis tutaj . 2.Masa budyniowa
W kuchni u Moniki
Sernik z 3 składników 259Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie 15 minut w 160 stopniach i zostawiamy na kolejne 15 minut w wyłączonym piekarniku
Aga w kuchni
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 248miejsce na ok. 20 minut. Masło rozpuszczamy na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość
KasiekGotuje
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BORÓWKĄ AMERYKŃSKĄ 147dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałach
Ciasto makowo- cytrynowe 208Bardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć
Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 289wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę wprost na mąkę i delikatnie mieszamy pomiędzy palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek
Rozpustne gotowanie
Czekoladowe naleśniki migdałowe z mrożonym sosem truskawkowym :) 193sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :P
Muffinki Oreo 197proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone orzechy/wiórki. Do ubitych jajek dodawać
Mania Wypiekania
Babeczki z czekoladą 151waniliowego lub kilku kropel aromatu waniliowego) 100g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Masło, mąkę, cukier, jajka, proszek i ekstrakt zmiksować, aż masa będzie jasna i gładka. Na końcu wmieszać groszki czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładać do 2/3 wysokości papilotki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Z przepisu powinno wyjść
Mania Wypiekania
Klopsiki z kaszy gryczanej z jarmużem w occie balsamicznym 214natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół
greenscarf
Faworki czyli chrusty 223mąki, proszek, wlewamy sok pomarańczowy i spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk ani do miski. Resztę mąki pozostawiamy do podsypywania. 3. Wyrobione
Kuchnia Prezydentowej
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 187oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacture
Krem bananowy do ciast/ tortów 293Smaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru
Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ze szpinakiem 217żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na zimno z rabarbarem 207Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii
Plate of Joy
Pierniczki na choinkę i nie tylko 225posypki świąteczne Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
MarciochaKucharzy
Tarta z owocami lasu 197cukier i cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej
Kulinarne Inspiracje
Marysieńka Siostry Anastazji 198Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki
Ciasteczkowy Potwór
Choinki z piernika 241Gotuję, aż wszystkie składniki się połącza. Zestawiam, wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę
Ciasteczkowy Potwór
Babka jogurtowa 250pieczenia- ucierać Wlać do natłuszczonej foremki wysypanej bułką tartą Piec około 1 godz. w temp. 180 *C Do niewielkiej części pozostawionej masy można dodać płaską łyżkę kakao, utrzeć dokładnie i wylać na wierzch i po środku ciasta. Wtedy będziemy mieć babkę dwukolorową
Proste Potrawy
Proste ciasto z twarogiem i śliwkami 312lodówki. W międzyczasie wymieszać twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto, posypać bułką tartą. Wyłożyć przekrojone na pół śliwki (przeciętą stroną w dół), na to masę twarogową. Piec w temp. 180 – 190°C ok 40 min (musi mieć ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem(niekoniecznie
kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasteczka z m&m's 248Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajko, sól, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać w 2 partiach mąkę z kakao, zagnieść ciasto. Jeżeli jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć
Pełny talerz
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 186kawałki. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na około 5 minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
127. Ciasto Czarny Las 226już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok. 2/3 szklanki cukru sok z 1 cytryny Wierzch
Jadło i czytadło
Kruche ciastka. Wypieki, które można robić z dzieckiem. 271Dorzucić mąkę, proszek do pieczenia. Dodawać małe kawałki masła (w ten sposób łatwiej je wmieszać). Dokładnie rozmieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy. Umieścić w lodówce na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 190 ° C (termostat 6/7). Rozwałkować ciasto. Wyciąć z niego dowolne formu. Rozłożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekać w piekarniku przez 15 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIO
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 185dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła
Kuchnia w opałach
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 355Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około
Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto 229dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego
Luźna Kuchnia
Cola&Nutella Muffins 254orzechowego pół szklanki Coca- coli 1 mały kefir Danone *dodatkowo można roztopić 2 tabliczki czekolady, aby wzmocnić smak czekolady wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę. do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać. mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać
Luźna Kuchnia
Piernik z piwem 286Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową
Luźna Kuchnia
Faworki 267łączymy ze sobą następujące składniki: jajko i żółtka, cukier puder, szczypta soli, jogurt naturalny i ocet. Wszystko łączymy ze sobą w jednolitą masę. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. 3. Po 30 minutach ciasto dzielimy na cztery równe części. Stolnice posypujemy mąką. Następnie każdą część należy rozwałkować - dość cienkie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki około
Serce zamknięte w formie pyszności
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 282cukrem, dolewamy doń mleka i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum
BaRepas