mlecznej (użyłam deserowej) *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** 3/4 ilości czekolady dodajemy do ciasta
Blog z ApetytemSzaro, buro, smutno - taki nijaki ten dzień. Może kawa i kawałek słodkiego ciacha orzywi nam ten dzień. Lata nie robiłam tego ciasta, postanowiłam więc odświeżyć przepis, ale okazało sie że zaginą w stosie innych przepisów. Postanowiłam poszukać inspiracji w sieci;) I tak trafiłam na świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny(...)dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchnigotowego ciastka! Są chrupiące, nie za słodkie i idealne w smaku. Połączenie wszystkich tych składników sprawia, że ciasteczka są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Dodam jeszcze, że z ciasta można formować różnorodne kształty, które po wpływem temperatury nie tracą na wyglądzie. Przeeepyszne i urocze! Czego chcieć więcej? (25-20 sztuk - w zależności od wielkości) 100 ml pasty tahini 100g(...)dłonią) - do uzyskania jednolitej konsystencji i połączyć z kremem czekoladowym. Na samym końcu do masy wmieszać płatki migdałowe i pestki dyni. (Masa powinna być miękka i dająca się formować. Jeśli się kruszy - to należy dolać odrobinę mleka.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem o pieczenia. Piec
Di gotujeCiasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250(...)mięta do dekoracji.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich
Bon Appetit Małgorzatywpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa(...)gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180 °C prze
Delicious Titbitsalaretki rozpuść we wrzątku i ostudź, dodaj zblendowane truskawki i odstaw, aż masa zacznie tężeć. białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut
Niezły Młynekwystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wzdłuż na spodzie formy układam przygotowane gruszki i zalewam ciastem. Piekarnik rozgrzewam do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne
Apetyczna babeczkaOstatnio w internecie, natknęłam się na murzynka z nutellą. Koniecznie musiałam wypróbować. Oczywiście, wtrąciłam swoje trzy grosze :) Ciasto, wyszło bardzo smaczne. Miękkie i wilgotne. Nutella dodaje, fajnego, czekoladowego posmaku. Ciasto wyrosło mi z górką, dlatego zrobiłam dekorację z okruchów. Dzięki temu, murzynek bardzo ładnie się prezentuje. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki(...)nutellę i wodę doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę. Do wystudzonej masy, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Zmiksować, tylko chwile na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą. Piec w temperaturze
Agusiowe smakołykiPyszne i błyskawiczne w przygotowaniu domowe ciasto. Swoją babkę zrobiłam w okrągłej foremce na babkę. Idealnie będzie wyglądać w prostokątnej foremce, ponieważ wtedy wyrośnie jeszcze większe. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Polecam do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. 4 białka jajek (L) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego (32 g) 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki(...)wcześniej przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i ponownie miksujemy. Do foremki naprzemiennie przelewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w 180*C w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Najlepiej ciasto sprawdzać suchym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy
VioletoweKucharzenieminutach ciasto gotowe (nie licząc oczywiście oczekiwania na przestygnięcie ciasta ;). To brownie jest jak dla mnie idealne - wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Aż ciężko uwierzyć, że takie ciasto może być zdrowe i mało kaloryczne. Całość ma tylko 800 kcal, a więc w jednym kawałku jest niecałe 100 kcal! Fasola jest niewyczuwalna, a poziom słodkości zależy od własnych preferencji(...)Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Formę keksówkę wyłożyć papierem i posmarować olejem kokosowym. Wylać masę i piec przez około 35 - 40 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pokropić po cieście
Healthy food explorerCiasto mocno czekoladowe , pełne przypraw korzennych i mocnego alkoholu.W środku miękkie i lekko mokre , ale nie kruszące się .Polecam takie smaczne ciasto do kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha .... 1 puszka odcedzonej fasoli białej (30 dag.) 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 0.5 szkla.miodu(...)Polewa czekoladowa **************************************** 1 . Fasolę opłukać i osączyć na sicie .W malakserze zmiksować fasolę z resztą składników na gładką masę. 2 . Wlać do formy silikonowej lub wyłożoną papierem do pieczenia. 3 . Piec 45 stopni w 160-180 stopniach 4 . Ciasto całkowicie wystudzić w formie.Po upieczeniu się jest mokre i się kruszy .Dlatego ważne jest jego wystudzenie całkowite!!!. 5 . Wystudzone ciasto
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwystudzenia. Kolejno dodaj ricottę, wodę z kwiatu pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego), cynamon, jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Masę wymieszaj. Jeśli będzie za rzadka, możesz ją wstawić do lodówki, aby stężała. Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto
Food SquareCiasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki soku z limonki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Szpinak(...)sokiem z limonki na gładką masę. Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając. Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika
Kulinarne przygody Gatitykropli soku z cytryny Składniki (do dekoracji) pistacje wiórki kokosowe Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki. Wlać masę do żaroodpornego naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C. W tym czasie zagotować cukier z wodą w garnku. Kiedy ciasto jest gotowe, pokroić. Sosem o letniej temperaturze polać ciasto. Udekorować pistacjami i wiórkami kokosa. Artykuł REVANİ, czyli tureckie ciasto
Tureckie Przepisymoje ciasto z którego jestem zadowolona. Polecam! Składniki : 50g kakao 125ml gorącej wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 150g mielonych migdałów (lub 125g mąki) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200g drobnego cukru 150ml oliwy z oliwek 3 jajka Przygotowanie : Do miski lub dużego kubka wsypać kakao, zalać je gorącą wodę i dokładnie wymieszać, do czasu uzyskania jednolitej masy, dodać(...)sodą i szczyptą soli. Cukier, oliwę i jajka dokładnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. Dodać do niej masę kakaową i zmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem
Codzienne Gotowaniemiski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie przygotowane foremki, równamy powierzchnię, posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi (po 2 łyżki na formę). Umyte i obrane mango
mojewypiekiinietylkoserka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka pieką się dość szybko
O kuchni z uczuciem