nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier(...)mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w 160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się
Pieprzyć z Fantazjąnawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier(...)mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w 160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się
Pieprzyć z Fantazjąodzwierciedla wygląd ciasta, które przyciąga niemałą uwagę. Ta zmora dzieciństwa, te paskudne zielone liście w cieście?! O TAK! Rozmrażajcie szpinak, czas na coś słodkiego! :D Ciasto leśny mech Potrzebujesz: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem wanilinowym. 4. Do masy wolno dodawaj olej, cały czas miksując. 5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do masy - miksuj do połączenia się składników. 6. Do całości dodaj wcześniej rozmrożony i odsączony szpinak - wymieszaj dokładnie z ciastem. 7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą/ mąką. 8. Przelej ciasto i piecz ok. 70min
Kuchnia w Słońcu Skąpanakostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez(...)masło, kakao i 1/2 czekolady zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień
Cynamonowe szczęścieubijania dodajemy przestudzony ryż oraz żelatynę. Ciastka rozkruszamy bardzo drobno łączymy z masłem, rozkładamy na spód tortownicy. Na ciastka wykładamy ubitą masę ryżową. Ubijamy 200 ml śmietany z cukrem pudrem przekładamy do worka z dekoracyjną końcówką, ozdabiamy ciasto następnie posypujemy delikatnie cynamonem. Smacznego
kgwjanczewoWyborny i smaczny placek na nadchodzące święta. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½ kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy
Tradycyjna Kuchniamikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min.Do masy dodać mielone migdały, przesianą mąkę I dokładnie wymieszać.Masę wylać do przygotowanej formy (25/30 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia.krem kokosowo-czekoladowyCzekoladę
Mix smakułyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka ubić na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksują wlewać olej dokładnie wymieszać dodać kefir a następnie mąkę i proszek do pieczenia miksować jeszcze około 2 minuty. Do ciasta dodać połowę porzeczek delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe
RAROSSAserowy: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy
słodki bratekgruszek 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 20 cm x 30 cm Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce ucieramy margarynę z cukrem na jasną masę. Dodajemy do niej jajka, mleko i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek
PatiGotujełyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem
Tradycyjna Kuchniamleka 125 g masła (roztopionego i wystudzonego) 1 jajko (w temp.pokojowej) 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 300 g masła (miękkiego) 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 250 g białej masy cukrowej barwniki spożywcze (zielony, czerwony, niebieski i żółty) białko (do łączenia elementów dekoracji) Przygotować dwie miski. W jednej - wymieszać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej(...)Przygotować foremkę na muffiny - wyłożyć ją papilotkami. Napełnić ciastem przygotowane foremki do 2/3 ich wysokości (fot.1) , każdego muffina posypać dodatkowo niewielką ilością odłożonych płatków czekoladowych. Piec około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka (fot.2) . Wystudzić. W tym czasie można przygotować krem do dekoracji. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę (fot.3) . Następnie dodawać do niego po trochu
Świat CiastaZmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów): tortownica 24 cm 340 g masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(lub opakowanie cukru waniliowego) 563 g mąki pszennej 6 łyżeczek(...)gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy
Swojskie jedzonkoAnanasy otoczone kokosowym ciastem. Po usmażeniu polecam posypać wiórkami kokosowymi. Z przepisu wychodzi 10 placków. 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 10 plastrów ananas z puszki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania, olej do smażenia Ananasy położyć na sitku(...)poczekać ok. 15 minut, aż dobrze odciekną. Mąkę wymieszać mikserem z mlekiem, cukrem, jajkiem i wiórkami kokosowymi na jasną masę. Na patelni rozgrzać olej. Ananasy należy smażyć na dość głębokim oleju. Ananasy obtaczać z dwóch stron w przygotowanym cieście i smażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor. Wyjąć na papierowe ręczniki w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypać
BullioOleofarm 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal
Tradycyjna kuchnia Kasisodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. ( do babeczek nie dajemy cukru bo masa jest wystarczająco słodka
Ewa w kuchniCiasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)rzepakowego 3-4 nektarynki lub brzoskwinie ( obrane ze skórki i pokrojone) Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto pieczemy około 50 minut
Słodkie zapomnienie