ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:197/367)

Krem z buraków z serowymi kluseczkami. 189

również dodac do zupy. Zupe zdjąc z ognia i wystudzić a następnie dokładnie zmiksować ja blenderem na jednolity krem.(wyjmujac wcześniej mieso i uzyc do innych celów).Krem znów postawić na ogien i doprawić do smaku, jeśli dodamy za dużo ziemniaków i kolor nie będzie bardzo intensywny możemy dodac kilka łyzek przecieru buraczanego.     Kluseczki; Wszystkie składniki wymieszać dokładnie(...)około 10 minut. Nastepnie za pomocą dwóch łyzek formowac kluski i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Gotowac około 5 minut. Do ciasta już nie należy dodawać soli bo feta jest wystarczająco słona. Kluseczki podawac z kremem buraczanym. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami i natką pietruszki. Można róniez udekorować smietana.    Krem smiało możemy podac na uroczysty obiad, smakuje

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort bezowy kokosowo-kawowy 371

delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki :  Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej(...)Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny.  Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem kawowy : 400 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascapone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Do dekoracji : 100 g gorzkiej czekolady Kawę wsypać do miseczki

maniapieczenia
Ciastko francuskie z kremem malinowym 189

ciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do temperatury 200-210 st.C piekarnika i piec około 15 minut. Trzeba obserwować by się za bardzo nie spiekły. Ciastka mają być w kolorze złota, a nie mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem

In my kitchen
Zimowe mini torciki 197

jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta soli  3 łyżki cukru pudru  1 szklanka cukru(...)białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku

Kuchnia od dwojga
Napoleonka na kruchym cieście 474

się przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto  300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka  1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła

Kulinarne przygody Gatity
Zygmuntówka 163

ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona :) Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto(...)musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej

moj przepis na
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA 278

wersja tiramisu. Polecam, nie tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml  schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu(...)warstwę biszkoptów, na nich rozsmarowujemy 1/4 kremu kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego. Wierzch lekko wygładzamy i posypujemy rozkruszonymi 2 ciastkami i odrobinką kawy. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.   Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowo malinowy 202

coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny , ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem . Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie dało bardzo smaczną piankę-mus o intensywnym smaku malinowym. Tort(...)troszkę stężała, ale tylko na kilka minut! Wykończenie tortu Biszkopt przekroić  na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią  kremu , czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie  boków i wierchu tortu , nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie. Do miseczki włożyć połamaną  czekoladę , czekoladę  rozpuścić

SprawdzonaKuchnia.pl
Rafaello 572

ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy, gdy wystygnie miksujemy z kostką masła oraz(...)pół. Obie cześci nasączamy kawą rozpuszcalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową

Zainspirowana w kuchni
Kokosowe babeczki z kremem z białej czekolady 238

Babeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku.  Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady. Z prażonym kokosem i dżemem malinowym.  Można się w nich zakochać    Na około 14 babeczek 120 g mąki pszennej 3 jajka 150 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru do wypieków 70 g wiórków(...)miksując. Dodać przesianą mąkę, aromat kokosowy i wymieszać łyżką do połączenia. Foremki do babeczek, lub blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 170 stopni 25 minut- sprawdzając patyczkiem. Krem z białej czekolady Najlepiej zrobić go kilka godzin wcześniej, aby masa na krem dobrze się schłodziła 230 g białej czekolady pokruszonej lub pokrojonej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi 298

ciasto jest pyszne. To ciasto jest eleganckie i godne polecenia. Kroić najlepiej na drugi dzień. Użyłam  blaszki 21x21. Ciasto 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g naturalnego kakao ciemnego 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)- zblenderuj na proszek 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej(...)kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek brzoskwiniowo-morelowy 237

rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka.  Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło. Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą

Ciasteczkowy Potwór
Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) 199

nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem 202

nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 162

Święta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej 20 g świeżych(...)masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko

Kuchnia w oparach