Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych. składniki na około 12 eklerek 200 g mąki pszennej 60 g masła lub margaryny 4 jajka 150 g malin 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szklanka gorącej(...)garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem
Smakowite Daniadodamy cukier brązowy to na kawałek wyjdzie 380 kcal. Polecam zastosowanie erytrolu, który jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru, ma 0 kcal, a także zerowy indeks glikemiczny. Jeśli więc do ciasta dodacie erytrol, mogą je jeść nawet diabetycy. Składniki na lekki torcik jagodowy: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 140 g cukru brązowego lub erytrolu 150 g (szklanka) mąki z amarantusa(...)się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę
e-PrzepisyKulinarneKruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki(...)wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką
Atlas Smakówminut. Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem krakersy krem Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. SMACZNEGO
The Sweet Damselmasą mascarpone. W naczyniu 25x10 cm (może być większe wtedy zmniejszycie o jedno piętro) układamy biszkopty namoczone w mieszance kawy z burbonem, przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą, czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Wierz ciasta starannie oprószamy czekoladą i ciasto wkładamy do lodówki na 2-3h. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego
Niezły Młynekkostkę masło, i szybko zagniatam. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce) ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na pół godziny (10 minut w zamrażarce) piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia) SKŁADNIKI(...)śmietanki kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęszklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać(...)drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać. ŻYCZĘ
zdrowa vege kuchniarazem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę(...)cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. 8. Wystudzony krem przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce. Smacznego! Rhubarb curd 2 medium jars Ingredients: 400g rhubarb 50g of sugar pinch of salt 5 yolks 90g of sugar 1 tablespoon
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleka skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek mascarpone i mleko przekładamy do miski i miksujemy ok 15 minut. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Krem wykładamy na schłodzony spód tarty. Schładzamy przez
Luźna Kuchniasię z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym, ale tak naprawdę można wzbogacić go wedle własnej fantazji: wanilią, masłem
Ciastkozercyrękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone dodać jeszcze kilka minut. Wyjąć eklerki z piekarnika i ostudzić. Przygotowanie kremu – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę z pokruszoną białą
Kuchnia Pokoleńopłaca się w nią zainwestować swoje pieniądze, szczerze polecam :) SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szkl. maki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej(...)suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając
Kuchnia w opałachbabeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe * Ciasta i ciastka drożdżowe * Ciasta francuskie i półfrancuskie * Ciasta i ciastka gotowane * Ciasta kruche i półkruche * Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka(...)serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie Troy (klik tutaj) . Bardzo serdecznie dziękuję Troy za świetną książkę
Zrób to smacznieswój balkonowy ogródek :) Może wspomnę o nim w kolejnym poście. Zostawiam Was z naleśnikami i uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie
Kuchnia w opałachNiego tort z okazji Dnia Dziecka:) Symbol K to jego imię:) Składniki Biszkopt 6 jaj o pokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao(...)ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut. Krem: Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita zacznij dodawać po łyżce
AZgotuj!