ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:190/367)

Eklerki z bitą śmietaną i malinami + film 152

Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych. składniki na około 12 eklerek 200 g mąki pszennej 60 g masła lub margaryny 4 jajka 150 g malin 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szklanka gorącej(...)garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem

Smakowite Dania
Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy) 124

dodamy cukier brązowy to na kawałek wyjdzie 380 kcal. Polecam zastosowanie erytrolu, który jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru, ma 0 kcal, a także zerowy indeks glikemiczny. Jeśli więc do ciasta dodacie erytrol, mogą je jeść nawet diabetycy.   Składniki na lekki torcik jagodowy: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 140 g cukru brązowego lub erytrolu 150 g (szklanka) mąki z amarantusa(...)się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z malinami i borówkami 178

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki(...)wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką

Atlas Smaków
Rafaello na krakersach 158

minut. Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem krakersy krem Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. SMACZNEGO

The Sweet Damsel
Tiramisu z burbonem 269

masą mascarpone. W naczyniu 25x10 cm (może być większe wtedy zmniejszycie o jedno piętro) układamy biszkopty namoczone w mieszance kawy z burbonem, przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą, czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Wierz ciasta starannie oprószamy czekoladą i ciasto wkładamy do lodówki na 2-3h. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.  Smacznego

Niezły Młynek
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 241

kostkę masło, i szybko zagniatam. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce) ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na  pół godziny (10 minut w zamrażarce) piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia) SKŁADNIKI(...)śmietanki kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe 173

szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao  Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać(...)drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać.  ŻYCZĘ

zdrowa vege kuchnia
Rabarbar curd 239

razem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę(...)cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. 8. Wystudzony krem przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce. Smacznego! Rhubarb curd  2 medium jars Ingredients: 400g rhubarb 50g of sugar pinch of salt 5 yolks 90g of sugar 1 tablespoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta malinowa 228

mleka   skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek mascarpone i  mleko przekładamy do miski i miksujemy ok 15 minut. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Krem wykładamy na schłodzony spód tarty.  Schładzamy przez

Luźna Kuchnia
Krem z serka mascarpone 374

się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym, ale tak naprawdę można wzbogacić go wedle własnej fantazji: wanilią, masłem

Ciastkozercy
Eklerki ze śmietaną i białą czekoladą 198

rękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone dodać jeszcze kilka minut. Wyjąć eklerki z piekarnika i ostudzić. Przygotowanie kremu – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę z pokruszoną białą

Kuchnia Pokoleń
CYTRYNOWE CUPCAKE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ 163

opłaca się w nią zainwestować swoje pieniądze, szczerze polecam :) SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szkl. maki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej(...)suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając

Kuchnia w opałach
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 195

babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie i półfrancuskie   * Ciasta i ciastka gotowane   * Ciasta kruche i półkruche   * Ciasta i ciastka z makiem   * Ciasta z owocami   * Ciasta i ciastka ptysiowe   * Ciasta i ciastka(...)serem   * Ciasta wytrawne i pikantne   * Mazurki i keksy   * Pierniki i pierniczki   * Tarty i tartaletki   * Torty i torciki   * Masy i kremy   * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie  Troy   (klik tutaj) . Bardzo serdecznie dziękuję Troy za świetną książkę

Zrób to smacznie
NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 176

swój balkonowy ogródek :) Może wspomnę o nim w kolejnym poście. Zostawiam Was z naleśnikami i uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka  3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie

Kuchnia w opałach
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 188

Niego tort z okazji Dnia Dziecka:) Symbol K to jego imię:)  Składniki Biszkopt 6 jaj o pokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao(...)ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut.  Krem:  Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita zacznij dodawać po łyżce

AZgotuj!