Zielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już
W kuchni Karmel-itkigodzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Jajka, żółtka i cukier ubijamy tylko do połączenia. Naczynie ustawiamy nad gotującą się wodą i mieszając cały czas, dolewamy sok, dodajemy posiekane masło i skórkę otartą z cytryn. Krem cały czas mieszamy, aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Możemy także zrobić krem bezpośrednio na palniku, a nie na parze, ale jest większe(...)minut (do zezłocenia). Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, z tą tylko różnicą, że w każdym „jajku” dodatkowo wycinamy okrągłą dziurkę na „żółtko”. Jajek pełnych i tych z dziurką powinna być taka sama ilość, by je złożyć w całość. Przestudzone całe jajka smarujemy gęstym kremem lemon curd i przykrywamy lekko dociskając jajkiem z dziurką. Gotowe oprószamy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.Krem:2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.Mąki
Moje pyszne gotowaniebiałka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min. Krem Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń
Podróż w kulinariaforemki wlać jasne ciasto. Na jasne delikatnie wlać ciemne ciasto.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.Jabłka układać na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Piecz w tem 180 C przez ok. 40-50 minut. Krem ; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 kostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem
Apetyczna babeczkaodwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: Masło ucieramy(...)łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami, Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Palce lizać
Kuchnia Beatyskładniki krem 2 budynie śmietankowe z cukrem 1/2 litra mleka 250g masła(...)ostudzony budyń ..Miksować do czasu ,aż masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć gotową masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier di nocciola papavero.......................ingredienti: 5 uova ( albumi e tuorli separati
w mojej kuchnijako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił
VioletoweKucharzeniekrem np. maślany, krem mascarpone, krem czekoladowy itd. Niezależnie od tego, jakim kremem zdecydujemy się udekorować tort, musimy pamiętać, że krem powinien być zarówno dość sztywny i stabilny, by utrzymać kształt dekoracji, ale też miękki i gładki, by można nim było bez problemu pokryć nasz tort. Warto wyposażyć się w odpowiednie artykuły ułatwiające nakładanie kremu na tort. Z kremu można(...)odpowiednią tylką. Przepis na prosty krem śmietankowy z mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% (powinna być dobrze chłodzona) 250 g serka mascarpone (schodzonego) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder przekładamy do miski. Wszystko miksujemy do powstania gęstego kremu. Gotowe dekoracje do tortu Ozdoby
Słodkie okruszkikakao1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 %1 puszka kajmaku200 g uprażonych orzechów2 łyżki cukru pudruSposób przygotowania ciasta :Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.Dzielimy ciasto na dwie
Słodkości i nie tylkopodjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić do ostudzenia. Krem; 25 dag masła(...)paczki herbatników 4-5 kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło
Apetyczna babeczkaGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta(...)sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny. Do gotowej masy zetrzeć skórkę z cytryny. *Jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej :) Krem przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Smacznego
Zabawa smakiemksylitolu -40g skrobi ziemniaczanej -1 łyżka pasty waniliowej Dodatkowo -pomarańcze - krem orzechowy Nuturella WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki(...)Górę budyniu pokryć kruszonym ciastem. 15. Całość piec w 170’C ok 50 minut. Jeśli góra się przypala, można ją przykryć papierem. 16. Ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na koniec, górę polać kremem orzechowo-karobowym
Candy Pandaspapierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. Następnie wyjąć, usunąć papier i obciążenie i piec kolejne 5-7 min. do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem 250 g białej czekolady 450 g gładkiego, zmielonego, tłustego serka w temp. pokojowej truskawki Czekoladę rozpuścić w kąpieli(...)była chłodna, ale wciąż płynna. Serek ubić krótko mikserem, wlewać stopniowo czekoladę, cały czas miksując. Truskawki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Tartę wypełnić kremem i udekorować truskawkami. Schłodzić przed podaniem przez 3 godziny w lodówce. źródło: ciasto M. Roux
Słodkie inspiracje