ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:185/367)

CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 343

skusiłam się na takie ciasto. I sama się sobie dziwię, gdyż nigdy nie przepadałam za ciastami z dodatkiem cytryny... I całe szczęście, że tak się stało ,bo to ciasto jest po prostu bajeczne. Delikatne, puszyste, orzeźwiające z delikatną nutką słodyczy. Bardzo warte polecenia, nie tylko wielbicielom cytryny ;-)Znalezione tutaj. Składniki na biszkopt: -6 dużych jajek (ja dałam(...)śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno.  Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek

Smaczne Zdrowe
Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 157

naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut i voilà , tort gotowy! Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiegoś dodatkowego powodu, żeby(...)ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 18 naleśników o średnicy 20 cm. Cytrynowy krem maślany* (Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

Food Square
Naleśniki orkiszowe z serem, mandarynkami i kremem czekoladowo-orzechowym 236

woli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego!  Ciasto : 250 ml wody   250 ml mleka 2 jajka   1 łyżka oleju   pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki

Chocolate Muffin Blog
ciasteczka orzeszki 3800

piekarniku. Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem.  Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki.  Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco(...)foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej.  Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.  Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 238

Wygrzebuję z zakamarków szafy stare, zakurzone pudło z wielkim napisem "wspomnienia". Zdejmuję posklejane wielokrotnie taśmą wieko. Zapach starości, kurzu, smutku i tęsknoty łaskocze w nosie. Wertuję

W kuchni Karmel-itki
Rurki z kremem 206

Zrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek.    Wzięłam kiedyś przepis z  TEJ strony.  Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 150 g  kwaśnej śmietany 250 g masła lub margaryny Szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 30% - 36 % 1 opakowanie śmietany śnieżki w proszku ( jeżeli śmietana będzie zbyt rzadka) 2 – 3 łyżki(...)boku o mniejszej średnicy a kończąc na szerszym. Gdy ciasto będzie nawinięte na foremki,  każdą obtoczyć w cukrze dociskając lekko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C, piec 12 – 15 minut, do momentu aż się lekko zarumienią. Przygotować krem: Do śmietany dodać 2 -3 łyżki cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Witajcie -kto z was pamięta to ciasto fale Dunaju -przepis pochodzi z maminego zeszytu 262

Stary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych . ciasto 1 kostka masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki Basia cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia \owoce z kompotu lub świeże krem 1 kostka masła , pół litra(...)pieczenia. Gdy dodajemy mąkę to już mieszamy wszystko łyżką, a potem dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy kakao i 2 łyżki wody. Pierwsze kładziemy cześć jasną na 2 częsc z kakao i owoce ja dałam maliny i pieczemy 45 minut 18o st krem Z mleka ugotować budyń, w jednej części rozmieszać mąkę, Cukier zagotować z mlekiem Mleko

Moje Wyroby
Brownie bananowe oraz kuchnia zero waste po polsku :) 238

wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział  dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz  mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze).  Wszystkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche babeczki 198

dodać żółtka i zarobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki z ciasta wykrawać krążki, którymi wykładać metalowe, karbowane foremki. Przed włożeniem ciasta do foremek, każdą foremkę należy wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Po ułożeniu ciasta w foremkach warto jest(...)ciepłe ale nie gorące. Kruche babeczki wypełnić można bitą śmietaną, kremem czekoladowym, kremem budyniowym, kremem owocowym bądź każdym innym kremem, który lubimy. Po wierzchu babeczki udekorować można owocami, kawałkami czekolady, pistacjami oraz mnóstwem innych dodatków. Wszystko zależy od tego czym wypełnione są babeczki. Babeczki Warto wiedzieć robiąc kruche babeczki. Ciasto na babeczki można zarobić na stolnicy lub przygotować za pomocą

MeCooks
Ptysiowe łabędzie różane 226

lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie.     Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody

mojewypiekiinietylko
Tort z białej czekolady z kremem różanym 133

białej czekolady z kremem różanym , delikatny biszkopt z białą czekoladą i kremem z serka mascarpone z konfiturą z płatków róży . Biszkopt czekoladowy : 180 g miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy, krem : 500 g serka mascarpone(...)napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku cukrem. Płyn ma być lekko kwaśny. Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty. Blat ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów. Nasączyć naparem herbaty z przyprawami. Na blacie ułożyć 1/3 kremu. Na kremie położyć drugi blat, nasączyć go. Ułożyć na nim drugą 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem lekko

królestwo garów
Ciasteczka Bałwanki przekładane kremem śmietankowym 258

nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  200g serka śmietankowego,  1/3 szklanki cukru pudru,  1/2 laski wanilii,  1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Serek utrzeć(...)cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować. Foremka jest bardzo wygodna w użytkowaniu i poręczna. Poza tym jest mocna, dzięki czemu nie zmienia kształtu podczas wycinania ciastek. Nadaje ciastkom bardzo ładny i równy kształt. Dodatkowo foremkę można łatwo i sprawnie wyczyścić, bo ciasto bez problemu odchodzi od foremki. Jestem z niej naprawdę bardzo zadowolona

Z miłości do słodkości
Kruche babeczki z kremem 243

ziemniaczanejSposób przygotowania:1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy

Kuchnia domowa Ani
Babeczki Kajmakowe 232

bazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem. Babeczki Kajmakowe - Składniki:Ciasto:2 jajka200 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia85 g masła (w temperaturze pokojowej)175 g brązowego cukrucukier waniliowy60 ml mlekaszczypta soliok(...)każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, a następnie studzimy na kratce. Gdy wystygną, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniamy je kajmakiem (po ok. pół łyżeczki do każdej).Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec

Słodka Strona
Figi i kawa. Muffinki 253

dopiero się zaczął, ja już myślami jestem w listopadzie. I wiecie co...? W weekend chyba zagniotę ciasto na piernik staropolski .  Uwierzycie, że to już ten czas...? Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z przypadku. Po ostatnim torcie została mi mała miseczka kremu maślanego; nie przepadam za nim, ale ten z dodatkiem kawy wyszedł naprawdę niezły. Szkoda było wyrzucić(...)końcówkę i wyciskać do formy. Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Ułożyć kawałki owoców na cieście, delikatnie je w nie wciskając. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej

Pożeraczka, czyli raz adobrze