dowodem! Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha! Polecam! (Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 300 ml) (*) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Zentis ) 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)około 3-4 minuty (***). Babeczkę ostudzić i przekroić na pół. Jedną część posmarować kremem i przykryć drugą częścią. Ciastko udekorować według uznania. (Ładnie wyglądają wiśnie kandyzowane .) (*) Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie. (**) Tu użyłam masy budyniowej z tego ciasta - klik , która wcześniej zgęstniała w lodówce. (***) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności
Di gotujelubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo(...)umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakońcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych(...)Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy na noc. Następnie wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu na gładką, gęstą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Krem z dodatkiem mleka zjadamy w ciągu tygodnia. Inspiracja: Jadlonomia
Atlas Smakówokazji, wpisana już w Wasz kalendarz. Za składanie torcika zabierzcie się dzień przed, noc powinien spędzić w lodówce. Składniki: na tortownicę o średnicy 22 cm ciasto jogurtowe: mieszanka do wypieku ciasta firmy Delecta "Jogurtowe z naturalnym jogurtem - duża blacha" + składniki dodatkowe wskazane w mieszance: mleko lub jogurt, olej lub masło, jaja. masa cytrynowa: 2 żółtka z jajek rozmiar(...)wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. Pod koniec miksowania wsypujemy cukier i opakowanie śmietan - fixu. Miksujemy jeszcze chwilkę, do powstania bardzo gestego, sztywnego kremu. Składanie tortu: Będziecie potrzebowali dwóch rękawów cukierniczych, lub dwóch woreczków. Dolny blat ciasta jogurtowego wkładamy do tortownicy i ponczujemy wodą z sokiem. Masę śmietanową przekładamy do jednego z rękawów ( jeśli takowego nie posiadacie
Kronika Piekarnikaprzepis z instrukcją wykonania ciasta, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie ciasta. Zapraszam! RUROCIĄG PRZEPIS TUTAJ Łatwe w przygotowaniu, efektowne i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. CHAŁWOWIEC PRZEPIS TUTAJ Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto oczywiście nie wymaga pieczenia(...)chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. KARMELOWIEC PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne, proste i mocno karmelowe oraz nie wymagające pieczenia ciasto. CHRUPIĄCE CIASTO Z NUTELLĄ I BRZOSKWINIAMI PRZEPIS TUTAJ Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak
Blog z ApetytemCzęsto zostają mi białka. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Przepis na krem bezowy pochodzi ze strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki(...)masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie kremu: Miksę ustawić na garnku z wodą tworząc tzw. kąpiel wodną. Cukier, sól i białka
Słodki Zakątekskomplikowany w przygotowaniu. Pełno też nad nim ochów i achów. Mój mąż zachwyt podziela, ja mniej.Ciasto przede wszystkim trochę mi nie wyszło, krem lekko się zwarzył, udało się na szczęście uratować.Jednak przez to nie wiem czy ciasto smakuje tak jak powinno :)Listę moich zmian, ale przede wszystkim błędów popełnionych przy wykonaniu zamieszczam poniżej.Przepis pochodzi z majowego Magazynu KUCHNIA.Czytaj
bistro mamaJaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego - trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania - wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki do piekarnika(...)Zdjąć połówki ciasteczek z urządzenia i wypiekać aż do skończenia ciasta. Gdy ciasteczka ostygną obłamać lub obciąć nożykiem nadmiar ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania. Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili. Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie
Kocham..lubię..gotuję..kostki margaryny Kasi 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię(...)odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut . Upieczone ciasteczka można podawać samodzielnie lub przełożone kremem czekoladowym Dr . Oetkera. Krem ubić w szklance mleka , nałożyć do szprycki , wyciskać
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 24% 2 batoniki Snickers Na wierzch: 2 batoniki Snickers Mąkę mieszamy z cukrem pudrem
sama złodyczJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka
Luźna Kuchniazieloną bazę. Użyłam do tego barwników spożywczych dostępnych w sklepach internetowych. Jeśli chodzi o smak, lubię, kiedy tort urodzinowy jest lekki i pyszny. Właśnie dlatego wybrałam tradycyjny biszkopt, krem śmietanowy albo krem z białej czekolady oraz konfiturę wiśniową. Przepis na biszkopt do tortu urodzinowego Rozpocznij od bazy, czyli biszkoptu. Możesz go przygotować nawet jeden dzień wcześniej, owinąć folią aluminiową(...)dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (ewentualnie proszek do pieczenia) i mieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą. Piecz biszkopt przez 35-40 minut. Krem śmietanowy i krem z białej czekolady do przełożenia tortu Używam dwóch sprawdzonych kremów do przekładania tortu. Jednym z nich jest tradycyjna śmietana połączona z mascarpone. Składniki: 300 g śmietany 30%, 250 g mascarpone, 4-5 łyżek
RozdomowionaSkładniki przełożyć do miski i zagnieść ręcznie. Podzielić na 3 równe części. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy w formie i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Studzimy. Krem: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny cytryna Mleko zagotować z cukrami i masłem(...)stanie się gęsta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do jeszcze ciepłej masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy wystudzone placki ciasta. Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie połączyć. Ciepła polewą posmarować wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiMąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na trzy blaty Krem Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek
RAROSSA