Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką / 'Ibiza' Cake 269Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką Ciasto Ibiza to pyszne, warstwowe ciasto z brzoskwiniami, galaretką i budyniem pomarańczowym na biszkopcie. Takie jogurtowe ciasto na zimno
Lekcje w kuchni
Domowe wafle waniliowo - kakaowe 241Pierwszy raz jadłam te wafle na imprezie urodzinowej u znajomych. Tak mi posmakowały. że postanowiłam zrobić je u siebie w domu. Od tamtej pory nie robię
Prosty przepis na
Kakaowy krem maślany na bezie szwajcarskiej 684Jeżeli nie przepadacie za smakiem klasycznego kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski
Słodki Pomysł
Wielosmakowa baba drożdżowa 272Znalazłam babę z dżemem malinowym na stronie Ewy Wachowicz, zmodyfikowałam ją trochę na swoją nutę i oto powstała wielosmakowa baba. Bogactwo smaków i aromatów, użyłam tutaj
Moje Małe Czarowanie
Minitarty karmelowe bez pieczenia [bez cukru] 211rąk. Przygotuj foremki (najlepiej silikonowe), następnie wyłóż do każdej spód dokładnie ugniatając Włóż spody do zamrażarki na kilka godzin - dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z foremek Delikatnie wyjmij minitarty i wypełnij je karmelowym kremem Ozdób owocami i posiekaną czekolada Zjedz od razu lub przechowuj kilka dni (w lodówce). Wskazówki Przygotuj sos karmelowy w bardziej gęstej wersji, dodając mniej mleka
Powiedz dietom nie
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 222grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem
Qlinarnie i Qlinarnie
Pączki luksusowe 282Żółtka utrzeć na jasny krem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać skórkę z pomarańczy, aromat rumowy, wymieszać. 3. Do dużej miski przełożyć zaczyn, dodać krem z żółtek, masło, spirytus, wsypać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut (6 minut wyrabiałam mikserem i jeszcze około 8-10 ręcznie). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około
Mała Cukierenka
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 254Idealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia Pokoleń
Tort kawowy z musem gruszkowym… 368Gdy Piotrek zaczynał urlop, mieliśmy całą listę rzeczy, które chcieliśmy przez ten tydzień zrobić. Zuzia też ma przerwę w przedszkolu … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 190soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego, suchego garnka
bistro mama
Dary lasu 142Pyszne ciasta z świeżych owoców już niedługo zdominują nasze słodkie menu. Dla tych, którzy już nie mogą się doczekać pozostaje wariant alternatywny czyli mrożonki. Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu
Milion Smaków
Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 185Składniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki
Luźna Kuchnia
Tort Storczyk 299razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody
Krakowskie smaki Ani
Ciasto cukierek + film 265Banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne ciasto cukierek, to ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw kremów . Pyszne i słodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone
Smakowite Dania
Biszkopt 400pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając
mojewypiekiinietylko
507. Kluski speculoos 205bałwanek..nie wiem jak u was, ale u mnie śnieg pada od rana i nie widzę, by miał zamiar przestać. -,-Składniki:45g mąki pełnoziarnistejjajko40g kremu speculooscynamonew. coś do posłodzenia 300ml mleka + do ciasta Mleko solimy i stawiamy na gazie W miseczce miksujemy wszystkie składniki, dolewając mleka "na oko" by otrzymać odpowiednią konsystencję. Łyżkę maczamy w szklance
More food, love and dreams
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 227dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Do miski(...)wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej. Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu
kulinarnyswiatdomi
ciasto Latte Macchiato 2024dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószamy je kakaem. Biszkopty przykrywamy drugim blatem posmarowanym cienką warstwą kremu, górę biszkoptu ponczujemy, smarujemy resztą masy, układamy namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto schładzamy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem
Domowy Smak Jedzenia
30.12 – MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 143będą Nowy Rok. To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem. Takie Ferrero Rocher w formie muffinek. Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady. Do przepisu wykorzystałam moją ukochaną ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao(...)wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie! Świetnym dodatkiem okazał się krokant orzechowy , który już kiedyś tutaj Wam pokazywałam – np. przy okazji Miodownika
Ostra na Słodko
Tartaletki z kremem patissiere i owocami 264klasyka zawsze najlepsza ! Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Kruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami. Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli /* Style Definitions(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Krem patissiere: 3 żółtka w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie
kolorowotorcikowo
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 232makiem, a druga połowę z gotowym - kupnym kremem kasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem z innymi ich produktami do przetestowania. Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu jest bardzo elastyczne(...)suchy mak cukier roztopione masło lub krem kasztanowy PRZYGOTOWANIE: Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do nich mąkę, sól, majonez, resztę mleka, masło roztopione i ostudzone uprzednio. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Renifery Świętego Mikołaja, czyli babeczki korzenno-miodowe z puszystym kremem 208Rudolfy z bloga Moje Wypieki . Moje reniferki są zrobione z korzenno-miodowych babeczek i kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Czerwony nosek to kandyzowane wiśnie, rogi to kawałki precelków, a cukrowe oczy kupiłam w sklepie internetowym Tortownia. Składniki na 25 babeczek na ciasto: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 50 dkg mąki 4 jajka(...)ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej, aż zrobi się sztywna. Następnie wlewamy powoli sok z cytryny, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Powstanie gęsty krem. Gotową masę nakładać
Kulinarne Inspiracje