Tarta cytrynowa z bezą 232następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie kuchennym i przekładamy do formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas pieczenia ok. 25 minut w 180 C. Krem cytrynowy: - 4 żółtka - 2 jaja - 4 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki masła 1. Jajka, żółtka i cukier ubijamy
Apetyczna babeczka
Szybkie ciasto herbatnikowe 243serii, "za godzinę przyjdę". Jeśli za godzinę, to my uwiniemy się w pól, a resztę czasu wykorzystamy na poprawienie urody 😉 . Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy tylko mieć w domu herbatniki. Krem waniliowy wzbogaciłam ajerkoniakiem ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Tarta biszkoptowa z owocami 183paterze spodem do góry. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Wersja z malinami: A do pieczenia tart polecam specjalną foremkę dostępną w sklepie Makowski Kredens. Forma posiada ochronną warstwę
Smak mojej kuchni
Biszkopt z truskawkami 172Dawno na blogu nie pojawił się wpis na jakieś ciasto. Więc dzisiaj to nadrobię. Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która
PatiGotuje
Battenberg cake 164Battenberg cake wcześniej także znany jako „Domino cake” lub „Church Window Cake” to lekki biszkopt migdałowy przełożony dżemem lub kremem w kształcie kostki. Całość pokryta jest masą marcepanową. Oryginalnie po przekrojeniu ciasta powinna być widoczna szachownica, której kolory to różowy i blado żółty. Biszkopty na to ciasto piecze się oddzielnie by uzyskać dwa kolory a następnie kroi się
wysmienity
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 198błękitnym lub szarym zdobieniem. ➤ Na jakich zdjęciach sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko. 4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe
Chilli Czosnek i Oliwa
Beza kawowa z kremem czekoladowym i malinami 217Już kilka razy pisałam, że beza z kremem jest lubiana przez nas wszystkich , rodzinę i przyjaciół. Jeśli tylko mam nadmiar białek to piekę coś bezowego. Najbardziej
Smaczna Pyza
Brownie z mascarpone i truskawkami 315mąkę i wszystko dokładnie pomieszać. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier i wanilię. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Dodajemy do niej
Ania i Marcin gotują
CIASTO DOTYK ANIOŁA 247papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170*C, pieczemy ok.20-25, na programie góra-dół lub na programie do pieczenia biszkoptów. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. A następnie przekrawamy na dwa blaty. Składniki na krem: - 500ml kwaśnej śmietany 18% - 200g białej czekolady - 120g śmietanki w proszku- 2 śnieżki - 250g wiórków kokosowych - 100g płatków migdałów (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy
Smaczne Zdrowe
Wilgotny tort czekoladowo-kokosowy z malinami 298Dawno już nie było ciasta, a tortu zwłaszcza, więc zebrałam się wreszcie w sobie i odtworzyłam tort, który upiekłam jakiś czas temu na urodziny koleżanki. Tort
brunetkawkuchni
Mazurek orzechowo-daktylowy. 252kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą dwa ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy KREM: 150g daktyli ok. 1/2 szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy
More food, love and dreams
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 196Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch
Chocolate Muffin Blog
Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu 289Kolejne pyszne, słodkie ciacho z jednym z likierów Canari. Tym razem wykorzystałam (prawie w całości) butelkę o smaku Pinacolada. Co z tego powstało zobaczycie już poniżej
Kuchnia w czekoladzie
Rafaello na krakersach 746dodać 150 g wiórków i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Krem podzielić na trzy części. Na dno formy wyłożyć krakersy, przykryć je krem w ten sposób powstaną 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi, ciasto przykryć folią spożywczą. W stawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO :) Blaszka 21x32
magiczna kuchnia Kasi
Krem kokosowy 158Kolejna masa, która pasuje do każdego rodzaju ciast. Polecam Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła Wykonanie: Mleko gotować
Tradycyjna Kuchnia
Batoniki musli 177białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie ciasto do grubości około 0,5 cm (ja użyłam takiej szpatułki do kremu) pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut /jednak pilnujcie żeby się nie spaliło/ wyciągamy blok musli, odklejamy od papieru do pieczenia, przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ciasto dotyk anioła 27026Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki ( cm). Pieczemy w 17 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 500 ml śmietany 18 % 200 g białej czekolady 160 g śmietany w proszku – śnieżki (2 opakowania) 250 g wiórek kokosowych
Domowy Smak Jedzenia
Lemon curd 187myślą o herbacie z cytryną i sokiem malinowym ;) Ale co tam, mam nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd
CookYourself
Łatwe ciasto waniliowe bez jajek 655pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem. Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Art
Łakotkowa tarta z mascarpone i owocami lata 178Kolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej
bistro mama
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 194Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują
mojewypiekiinietylko
WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU 332minut, aż trochę się zsiądzie. Biały krem:6. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto w lodówce i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser
Mała Cukierenka
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 197tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :)Przepisy są napisane
Mienta blog
Tartlets with Blueberries 229Słodkości nie są moją mocną stroną. Ogólnie nie lubię babrać się w mąkach, kremach, polewach itp. Dlatego też rzadko udaje się mnie namówić na pieczenie ciast. Poniżej szybkie i najprostsze w wykonaniu ciasteczka w sam raz na niedzielny deserek do kawusi... Tartaletki z jagodami
bastalena
Podwójnie czekoladowa rolada z malinami 396Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotuje
Kremowa tarta pomarańczowa 221smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki 25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki na krem: 5 pomarańczy starta skórka z 1 limonki 250 ml mleka 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki
Przysmaki Karolki
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy 231proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi(...)połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego
Świat Ciasta
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 234mój bąbel uwielbia tam kroczyć (nie tylko ze względu na plac zabaw), zabieramy dziadków na niedzielną popołudniową kawę i desery , i kontemplujemy. To wystarczy. Wróćmy jednak do pizzy. Idealne ciasto, tak jak we Włoszech, ale to już mówiłem. Na smak pizzy i wszystkich innych proponowanych w tym miejscu dań, wpływa przede wszystkim dobór dodatków. Nigdy nie jest przesadzony i zawsze(...)czytałem przed opublikowaniem ten teks, sam siebie niemal spoliczkowałem, że zapomniałem nadmienić o Ich zupach. Już nie zamierzam bardziej słodzić - musicie koniecznie spróbować kremu z papryki i pomidorów, a także z zielonego ogórka. Tak samo jak ciasta na pizzę i tego im na całej linii zazdroszczę...no nie po chrześcijańsku! Ostatnio spotkała nas bardzo miła niespodzianka. Po zjedzonym posiłku, uśmiechnięta
BaRepas
Miętusek 975jego smakiem. Przepis na ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna, że i Wam posmakuje;) Miętuska podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Gloria Składniki: 3 jajka szczypta soli 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao Krem miętowy: 0,75 l mleka(...)ubitych białek dodać przesiany proszek do pieczenia, mąkę i kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić. W między czasie przygotować krem. 2 szklanki szklanki mleka i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż mleko zacznie wrzeć
Krakowskie smaki Ani
Markizy dyniowe 179drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ostudzić, dodać kremówkę i przełożyć ciasteczka. Schodzić w lodówce. * puree
Moja Galeria Smaku
Muffiny jabłkowo gruszkowe z kremem cynamonowym 144muffiny gruszkowo jabłkowo. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Do tego cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki(...)cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon. Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką
noteskulinarnyfiga