Czas pieczenia/gotowania: 15 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 275 g mąki pszennej 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Krem: 300 ml mleka roślinnego 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy) 2 łyżki mąki(...)gotowego ciasta zagnieć kulkę i daj je na 20 – 25 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrój z niego małe okręgi (o szerokości ok. 3 cm). Ułóż je na blaszce do pieczenia. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 15 minut (do zarumienienia). Teraz przygotuj krem. Mleko roślinne wymieszaj
Via Gustoprzełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli
Świat Ciastapieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka) Krem – masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy bez cukru, w proszku 2 galaretki truskawkowe pół kostki masła (100g) 300 g truskawek pól szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% Poncz: sok cytrynowy, woda, cukier Do posypania: wiórki czekoladowe Sposób wykonania. Do upieczenia ciasta użyłam blaszki o wielkości 26 x 26 cm. Moja(...)masy budyniowej. Mieszam, aby ładnie rozłożyły się w kremie. Biszkopt po upieczeniu studzę i przekrawam na pół. Robię poncz: do pół szklanki wody dodaję sok wyciśnięty z cytryny, słodzę za pomocą cukru. Dodaję około 2 czubatych łyżeczek cukru, ale wszystko zależy od upodobania. Może być odrobinę mniej lub więcej. Do nasączania ciasta możemy też użyć gotowej wody truskawkowej lub cytrynowej
Ania gotujepieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką. Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was. Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki(...)masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Gotową
Krakowskie smaki Anijajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Krem kakaowy: 270 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao w proszku 4-6 łyżek śmietany kremówki 36% 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 12 szt. ciasteczek mini Oreo 12 pojedynczych ciastek Oreo (bez kremu) 12 par oczek dekoracyjnych 1 łyżka gęstego lukru (do osadzenia oczek) Zaczynamy(...)papilotkami. Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm) (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki wyciągnąć z formy i poukładać na kratce, żeby dobrze ostygły (fot.3) . Podczas gdy babeczki stygną, można zrobić krem kakaowy. Masło przełożyć
Świat CiastaOstatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sama słodycz i szczypta chilirozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleka • 1/2 startej gorzkiej czekolady polewa • 1/2 margaryny • 5 łyżek cukru • 3 łyżki kakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 1 galaretka pomarańczowa • 1 galaretka lazurowa • 4 mandarynki Sposób przygotowania 1. ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
W królestwie smaków Beatysię odpalać piekarników- powiem szczerze- mnie też nie :O Dlatego dziś przybywam z rozwiązaniem jak mieć ciast(k)o i zjeść ciast(k)o bez użycia piekarnika. Ciasto bez pieczenia? A jasne że tak! „Słomka” to przekładaniec idealny na upały: krem bez dodatku masła, spód krucho- owocowy no i ten smak… Jak delikatny jabłecznik vel pomarańczowiec z cynamonową słomką ptysiową
Domowe ciastapodpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć na wierzch szarlotki. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C ( po około 10 minutach można zmniejszyć
Banana Smilespapilotkami,napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy koło 20 minut. Można do części ciasta dodać kakao i zrobić kilka kakaowych babeczek Studzimy na kratce. przygotowujemy dowolny krem MUFFINKI PINGWINY do przygotowania pingwinków będziemy potrzebować -dowolny krem waniliowy,śmietankowy lub ubitą z cukrem pudrem śmietanę 36% -kilka ciastek oreo -pisaki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJedwabisty, czekoladowy deser z masłem orzechowym i pokruszonymi ciasteczkami natychmiastowo podnosi poziom endorfin 🙂 Trudno go nazwać ciastem, bo tu się nic nie piecze. Deser składa się z kombinacji musowych kremów, wylanych na ciasteczkowy spód. Autorka oryginalnego przepisu używa w nazwie słowa “sernik”, mnie jednak kompletnie ten sernik nie pasuje, bo po […] Artykuł Kremowy deser czekoladowy
Wiszniówkaoczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać i jeszcze szybciej zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę i w formie
I tu będę miała takie teŁatwy i szybki przepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy
Domowe Torty