tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu. Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe
Świat CiastaCiasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)KREM : 750 ml mleka 3/2 % 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g 3-4 łyżki cukru 125 g masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy
Kulinarne Fantazje Marioliśliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany
Pasja SmakuczosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta(...)serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką
Kulinarne przygody Gatitymarchewki - 23 września 2014 Misiankowa szarlotka z jabłkami - 17 września 2010 Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka(...)pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca 2014 The post
Moja Delicjajajka 125 g cukru laska wanilii szczypta soli 1/4 litra mleka 75 ml oleju sok z jednej cytryny plus skóra otarta Składniki na krem: 100 g konfitury porzeczkowej 50 g mielonego tłustego twarogu 140 g miękkiego masła 2 łyżki cukry pudru perełki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać z proszkiem(...)mąkę z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Porcję ciasta nakładać do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 min. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, wystudzić. Wymieszać z twarogiem. Do utartego masła z cukrem pudrem dodawać po łyżce twarogu cały czas ucierając. Gotowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką z gwiazdką. Dekorować każde
pieprzny smaczekszklanki) 200 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland Krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Torcik orzechowo
Poezja smakuDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić(...)utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut
Zrób to smacznieJeśli ktoś jest fanem muffinek to jego podniebienie zostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają mocno dojrzałe banany. Doskonały wypiek dla małych łakomczuchów 😊 Składniki na ciasto (na ok. 20 babeczek): 270 g mąki bezglutenowej 200 - 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody(...)suchych składników. Całość wymieszać bez zbytniego napowietrzania i przekładać do papilotek do wysokości 2/3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po wystudzeniu przygotować i nałożyć krem bananowy. 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki soku z cytryny 250-300 g serka mascarpone 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Banany zmiksować na gładko z sokiem z cytryny. Dodać mascarpone
Ze smakiem bez glutenusparzam, a potem mogę zajadać się nimi bez końca! Do sałatek, jogurtów, kasz, na samo lub do ciasta. Stąd też pomysł na muffiny. Tradycyjne marchewkowe ciacho zmodyfikowałam dodając do niego jagód Goji i ułożyłam do małych silikonowych foremek. Podałam z kremem chałwowym, świeżymi owocami granatu i świeżą kolendra. Zaskoczyłam chyba samą siebie, bo nim wystawiłam wypieki z pieca - zniknęły
Sajkofanka smakudwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz(...)serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort
Ciastkozercyprzy pieczeniu blatów do karpatki! Ciasto rozprowadź łyżką na dwóch blaszkach wyłożonych pergaminem. Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być. Ciasto pieczemy około 25 minut. Ja ostatnie 10 minut z termoobiegiem. Wyjmujemy studzimy na kratce. SKŁADNIKI NA KREM DO KARPATKI Ja jestem fanką kremu do karpatki bardziej budyniowego niż kremowego i taki właśnie robię. Krem tłusty i kremowy uważam(...)ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch. Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze). Po całkowitym wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce! PYSZNOŚCI! PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIzalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko, to znaczy że kasza brana między palce kruszy się
moj przepis naBiałe ganache z białej czekolady to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej
Słodki Pomysłokoło 1/2 szklanki powideł śliwkowych cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy żółtka i znowu ucieramy. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Z ciast formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, koniec kuli do ucierania moczymy w mące i delikatnie dociskając robimy wgłębienie w kulce ciasta. Każdą
Sama słodycz i szczypta chili