jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił
VioletoweKucharzeniekrem np. maślany, krem mascarpone, krem czekoladowy itd. Niezależnie od tego, jakim kremem zdecydujemy się udekorować tort, musimy pamiętać, że krem powinien być zarówno dość sztywny i stabilny, by utrzymać kształt dekoracji, ale też miękki i gładki, by można nim było bez problemu pokryć nasz tort. Warto wyposażyć się w odpowiednie artykuły ułatwiające nakładanie kremu na tort. Z kremu można(...)odpowiednią tylką. Przepis na prosty krem śmietankowy z mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% (powinna być dobrze chłodzona) 250 g serka mascarpone (schodzonego) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder przekładamy do miski. Wszystko miksujemy do powstania gęstego kremu. Gotowe dekoracje do tortu Ozdoby
Słodkie okruszkikakao1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 %1 puszka kajmaku200 g uprażonych orzechów2 łyżki cukru pudruSposób przygotowania ciasta :Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.Dzielimy ciasto na dwie
Słodkości i nie tylkopodjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić do ostudzenia. Krem; 25 dag masła(...)paczki herbatników 4-5 kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło
Apetyczna babeczkaGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta(...)sitko, aby nie było żadnych grudek, a sos był aksamitny. Do gotowej masy zetrzeć skórkę z cytryny. *Jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej :) Krem przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Smacznego
Zabawa smakiemksylitolu -40g skrobi ziemniaczanej -1 łyżka pasty waniliowej Dodatkowo -pomarańcze - krem orzechowy Nuturella WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki(...)Górę budyniu pokryć kruszonym ciastem. 15. Całość piec w 170’C ok 50 minut. Jeśli góra się przypala, można ją przykryć papierem. 16. Ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na koniec, górę polać kremem orzechowo-karobowym
Candy Pandaspapierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. Następnie wyjąć, usunąć papier i obciążenie i piec kolejne 5-7 min. do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem 250 g białej czekolady 450 g gładkiego, zmielonego, tłustego serka w temp. pokojowej truskawki Czekoladę rozpuścić w kąpieli(...)była chłodna, ale wciąż płynna. Serek ubić krótko mikserem, wlewać stopniowo czekoladę, cały czas miksując. Truskawki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Tartę wypełnić kremem i udekorować truskawkami. Schłodzić przed podaniem przez 3 godziny w lodówce. źródło: ciasto M. Roux
Słodkie inspiracjeSkładniki: Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy(...)proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy jajecznej. Wlewamy mleko i olej i miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy ciasto do formy na babeczki i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Babeczki studzimy na kratce. Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Ozdabiamy babeczki kremem
O kuchni z uczuciemjajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis na krem do tortu. Masa: 300 g sera mascarpone 330 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/2 szklanki cukru pudru Borówki amerykańskie, poziomki, wiórki czekoladowe, literki czekoladowe, różyczki dekoracyjne, mięta(...)mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Jak przygotować krem do urodzinowego tortu? Zimną śmietankę do deserów ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać).Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub małe czekoladowe dropsy)orzechy laskowe1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 filiżanka esspressoSkładniki na krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki(...)babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu (zobacz link tutaj). Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem
Ciastkozercyjeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji
Słodki Kompromisgram mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram masła - miękkiego 1 łyżka kremu do pieczywa o smaku ciasteczek korzennych ( opcjonalnie ) 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 3 pełne łyżki cukru pudru Wykonanie: Do miski wkładamy miekkie masło, jeśli posiadacie - łyżkę kremu do smarowania pieczywa o smaku ciasteczek korzennych, cukier puder, szczyptę soli i ucieramy wszystko(...)widelcem. Przesiewamy teraz mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, mieszamy chwilkę, na koniec zagniatamy dłonią. Ciasto powinno byc gładkie, troszkę lepiące. Jeśli wyda Wam się zbyt wilgotne ( może tak być, jeśli dodacie wspomniany krem ), dosypcie troszkę mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wystarczająco
Kronika Piekarnikapyszne, mocno "pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej! Do Siego Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła(...)łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka
Smakołyki AsiIdealne ciasto na weekend- szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy zrobić je dzień wcześniej, wtedy herbatniki dokładnie wchłoną krem, a budyń nabierze smaku. Jest to wypiek last minute, kiedy wiem, że nie mam za dużo czasu, na bardziej wyszukane ciasto. Ja nie dodaję likieru, kiedy ciasto będą spożywały dzieci J A wierzcie mi, i tak smakuje wybornie J SKŁADNIKI(...)mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować chwilę, cały czas mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić. Można górę przykryć np. ściereczką. KREM BUDYNIOWY: Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. PRZEŁOŻENIE: Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
Calzonella.com