Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie(...)smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Składniki na poncz: · 3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki na krem: · Gotowy krem ajerkoniakowy Dr. Oetkera
Mia Cucina Sofietaefekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny 50g śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina(...)mleka lub białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy makiem
Wrzosowa PolanaIdę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itkikakao przesiewamy przez sitko i w dwóch częściach dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką ,aby zachować puszystość ciasta. Masę przelewamy delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175 stopni na około 20 minut. Ciasto po przestygnięciu przecinamy wzdłuż na dwie części . Masa oreo: 250 g sera mascarpone (dałam ser z jogurtów greckich(...)gram śmietany kremówki 0,5 szklanki drobnego cukru 12 ciastek oreo ,pokruszonych ,razem z kremem Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce
Ladylaura.pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE: Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką(...)masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka
Kulinarna (nie)codziennośćobtoczona w wiórkach kokosowych. Zdziwiła mnie bardzo informacja, że jest to deser pochodzący z Australii. Ciasteczka są mięciutkie i bardzo wciągające. Możecie je dodatkowo przełożyć kremem lub marmoladą. Polecam. Lamington, czyli kostka kokosowa Składniki: Ciasto: 3 jajka 100 g cukru 100 ml oleju 100 ml mleka 70 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania Gotowaniagrubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe(...)oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI 1 szklanka (250ml) mąki pszennej
Karo in the Kitchenprzepisu jest równie smaczne. Poniżej zaprezentujemy Wam przepis na pyszne ciasto miodowe z dodatkiem masy krówkowej. Całość smakuje wyśmienicie, sprawdźcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Miodownik Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 3 łyżki śmietany 2 łyżki sody 3 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru Krem: 300 ml mleka 150 g miękkiego masła 4 łyżki kaszy(...)łyżki cukru 3 łyżki kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z dodatkiem sody przez sito na stolnice. Dodajemy miód, jajka, cukier i masło. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przed 15 minut. Krem: Mleko z cukrem zagotowujemy. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do uzyskania gęstej
Przepiski.pl200g masła orzechowego - 180ml mleka - 80g masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę
CookYourselfpoprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca – idealna na nadchodzące jesienne dni. Koniecznie
Ostra na Słodkowłoskie i laskowe.Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów.Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem!Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorszasłota wyda się nie tak straszna!Serotonina w ruch, do dzieła!A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM
W kuchni Karmel-itkiserników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki. Sernik Straciatella
Ostra na Słodkocukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.Posypujemy kruszonką.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkoziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę(...)następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka
O kuchni z uczuciemDziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do białek i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić
Jadło i czytadło