Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka(...)zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min. 9. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem
Apetyczna babeczkaUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI Dzisiaj proste i pyszne ciasto ucierane z dużą ilością jabłek, cynamonu, z dodatkiem masła orzechowego, banana, gruszki(...)czekolady. Ciasto idealne na jesień. Pachnie i smakuje idealnie. Ucierane ciasto robi się bardzo szybko i zawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka
SMYKWKUCHNIskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną
Luźna KuchniaNaszło mnie ostatnio na ciasta z jabłkami i ogólnie na jabłka, których to mam pod dostatkiem, a że takie były już małe i lekko pomarszczone, postanowiłam upiec szarlotkę z połówek jabłek. Nawet nie myślałam, że tak fajnie wyjdzie i że będzie taka smaczna. Połówki jabłek(...)spód blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. – Jabłka obrać, przekroić na połowę, wyjąć gniazda nasienne i poukładać jabłka wypukłością do góry. – Przykryć drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. – Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. – Posypać przed podaniem cukrem pudrem
To co kochamkleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2 jabłka, obrane i starte na tarce o grubszych oczkach szczypta soli(...)łyżeczki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcja: szczypta cynamonu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dodaję starte jabłka. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmuj się, z łatwością uformujesz z nich kształt placków na patelni. Ciasto nakładam łyżką do zupy. Placuszki jabłkowe smażę z obu stron na rumiano
Zasmakuj Kuchniduszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym(...)lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama jednak zawsze twierdziła, że kiedy blaszka jest wysmarowana smalcem, to ciasto jest smaczniejsze
Cakes By KejtKuchni Jabłecznik pod wpływem Faceta w Kuchni 🙂 Tak wiem, że jabłecznik to jabłka, ciasto, kruszonka i takie tam 🙂. Ja postanowiłem ciasto wymienić na cytrynową wódeczkę i…wyszedł przepyszny jabłecznik pod wpływem, który jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to jabłka nabiorą mocy i zrobią się lekko kwaskowe. Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany poprzez dodanie cytrynówki, dostałem(...)pierwsze i najważniejsze ❗❗❗nalej 50 ml dobrze schłodzonej wódeczki i strzel kielicha 🙂 Po drugie powtórzę po pierwsze 🙂 … Co my robimy dziś ❓ Aaa ciasto, bez ciasta…. Po trzecie…powtórz po drugie 😂 Na koniec obierz jabłka, pokrój, włóż do blendera, wlej sok, wódkę ❗ pamiętając o punkcie pierwszym❗, dodaj przyprawy jeśli są w proszku i wymieszaj. Pisałem już
RafalCookcukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować(...)wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami. Polewa kokosowa: 15 dkg margaryny Kasia; 15 dkg wiórków kokosowych; 2 jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor
In my kitchenszklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika cukier puder do posypania ciasta przepis Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową masę zdejmujemy(...)dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Piernik z jabłkami + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Daniasmakował. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki suszonej żurawiny Do duszenia jabłek • 3/4 szklanki białego wina • 1 cytryna • 2 łyżeczki cukru Ciasto na jabłka • 2 żółtka • 3 białka • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałowych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać, przekroić na połówki(...)lekko przemieszać. • Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. • Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, w miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawinę. • Rozłożyć ciasto na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, zapiekać w 200 st.C przez 6 minut. • Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem. Z pryjemnością informuję, że tym deserem zakwalifikowałam się
To co kochamPiękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego ciasta z jabłkami. Idealny początek dnia! Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych(...)jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 80 g masła 8 dużych kwaśnych jabłek 1 opakowanie
Kuchnia ŁukaszaŚwiąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki 1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)PRZYGOTOWANIE : Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś mam dla Was bardzo ciekawy przepis na bardzo ciekawe ciasto z jabłkami, przywołujące czasy mojego dzieciństwa. Chodzi oczywiście o ciasto salceson (ciasto z jabłkami), które smakiem i zapachem pozwala mi cofnąć się do czasów dzieciństwa, kiedy to moja mistrzyni Mama, często piekła salceson. Continue reading Ciasto salceson at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plPrzepis ten dedykuję wszystkim wielbicielom szarlotek i jabłeczników. Kto raz spróbuje szarlotki w tej wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa(...)Piekę 15 minut w temperaturze 160 stopni. 3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasi