ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:61/762)

Szarlotka z kawałkami jabłek 189

pobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto! Szarlotka z kawałkami jabłek SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK Składniki na blachę  25 x 35 Na ciasto:    0,5 kg mąki pszennej    250g masła roślinnego(...)mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta. Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C. Szarlotka z kawałkami jabłek

peggiwkuchni
SZARLOTKA i nic więcej nie trzeba pisać :) polecam upiec bo jest przepyszna 532

ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta(...)duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika. Przygotowanie jabłek: Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe. Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka babci Zosi 180

jaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory.  Składniki  - 3 żółtka - 1 całe jajko - szklanka cukru  - kostka margaryny Kasia  - cukier wanilinowy  - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 3 szklanki mąki  - 1,5 - 2 kg jabłek reneta - cynamon Sposób przygotowania(...)ciasto  - ciasto schłodzić w lodówce - poszatkowane jabłka udusić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części - rozwałkować jedną z części i włożyć ją do brytfanki posypanej mąką ( ciasto ponakłuwać widelcem ), a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C  - zrumienione ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uduszone jabłka i posypać cynamonem - drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka

cukrem pudrem posypane
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 285

wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm . Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 80g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g masła(...)może być trudno je przenieść - ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, podpiec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić NADZIENIE - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kawałki - do rondelka przełożyć jabłka, miód, sok wyciśnięty z 2/3 cytryny, rodzynki oraz cynamon, wszystko delikatnie wymieszać

Smakołyki Bereniki
Makowiec z jabłkami 179

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie(...)cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.  Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy

W kuchennym oknie Ewy
jabłka śliwkowe w leniwej, puszystej drożdżówce... 151

stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć(...)delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać na blaszce jabłka, posypać cynamonem i nałożyć po łyżeczce miodu ciasto po nocy mikserem wyrabiać z 4 minuty, ciasto ma być nie za gęste ciasto wyłożyć pomiędzy jabłkami, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - ciasto piec około 45-50 do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 128

Ciasto:  - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 1 jajko - 2 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżka cukru wanilinowego - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i podzieliłam na części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyłam posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto(...)Jabłka obrałam i pokroiłam w grubą kostkę. Połowę jabłek podsmażyłam na patelni z cukrem i cynamonem ok. 5 minut. Następnie dodałam resztę jabłek. Nadzienie wyłożyłam na podpieczony wcześniej spód. z reszty ciasta uformowałam ozdobną kratkę. Ciasto piekłam 30 minut w temp

Receptura smaku
Chrupiąca tarta z gruszkami 71

skorupką tego kruchego ciasta kryje się słodkie i aromatyczne nadzienie. Głównym składnikiem są gruszki, którym towarzyszą rodzynki oraz cynamon. Gruszki same w sobie zawierają wiele słodyczy, więc nie trzeba dodatkowo intensywnie dosładzać ciasta. Z tego względu przepis ten polecam szczególnie osobom, które chcą nauczyć się mniej słodzić. Może właśnie ta tarta pozwoli Wam odkryć, że w cieście nie musi być(...)pyszna alternatywa do szarlotki Jeśli lubicie klasyczne szarlotki, to zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Choć gruszki i jabłka są podobne, to różnią się nieco smakiem w cieście. Jabłka są kwaskowate, a gruszki bardziej słodkie. Jednak to właśnie dzięki tej słodyczy ciasto nabiera charakteru: z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i słodkie. Znane są różne wersje tarty

Wiszniówka
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 211

kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki  cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon(...)siemię lniane zmieszane z mlekiem, wymieszać z mąką.  Wyrobić gładkie ciasto.  Formy (może być tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach

głodny alergik
Apple pie 85

Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła - jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem(...)godzinę.  Jabłka umyć, pokroić w plasterki, posypać mąką i cukrem, dokładnie wymieszać, dodać cynamon. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 3 mm. Ciasto przełożyć do formy nasmarowanej masłem, wyłożyć na nie jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na grubość 3 mm, pociąć na paski i układać na cieście

pink envelope
Jabłkowe panckes z sosem czekoladowym 107

zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem     chłodnik jablkowy z cynamonem   Jabłka Grójeckie - nieco historii Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia sadownictwa w tym regionie jest bardzo długa(...)zbyt mała jest rozpoznawalność marki "Jabłka Grójeckie" z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, jako produktu regionalnego, tradycyjnego.  Dzięki zaangażowaniu władz Stowarzyszenia w 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały zarejestrowane w systemie Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Obecnie Stowarzyszenie Sady Grójeckie zrzesza ponad 500 producentów posiadających prawo do znakowania swoich jabłek unijnym znakiem ChOG.  Certyfikowane Jabłka Grójeckie - są dziedzictwem regionalnym

Kulinarne przygody Gatity
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 80

Ciasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki(...)myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę

Słodki sentyment
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 71

Ciasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki(...)myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę

Słodki sentyment
Ucierany placek ze śliwkami 106

Dzisiaj zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane(...)ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie. Jeśli

Mieszam w Garnku
Murzynek z jabłkami pod bezą orzechową. 150

Dziś ciasto z jabłkami... Na publikację czekało bardzo długo... w końcu się doczekało! A więc zapraszam!  Składniki na ciasto; 5 łyżeczek kakao 25 dag margaryny 4 łyżki mleka 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na bezę; 4 białka 20 dag posiekanych drobno orzechów 3/4 skl. cukru(...)łyżki miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Dodatkowo; 2-3 jabłka   Przygotowanie ciasta; Margarynę rozpuszczamy w rondelku, d odaję cukier i mieszam, aż się rozpuści (a przynajmniej znacznie zmniejszą się ziarenka). Potem dodaję mleko i kakao. Cały czas mieszam, aż się wszystko połączy. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień – nie należy doprowadzać do bulgotania, raczej

Radość kipiąca uśmiechem.