ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:67/762)

Tarta z dżemem wiśniowym i jabłkami 234

ciasta: Do mąki dodać cukry, jajko oraz margarynę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować na placek trochę większy niż wielkość formy do tary. Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki(...)Jabłka obrać i pokroić w plastry Na spód tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta listki i a także zrobić różyczki. Na jabłka wyłożyć pokrojone ciasto tworząc kratkę. Całość wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z jabłkami 920

proszku 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz - na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta - kruchy spód podpiec(...)uchylonym piekarniku - z ostudzonego sernika zdjąć obręcz tortownicy, sernik schłodzić przez całą noc w lodówce Ilość ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę. Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z kruszonką. 139

Kruche ciasto, jabłka z wanilią i kruszonka to gwarantowany sukces ;) Szarlotka w takim wydaniu jest deserem prostym i bardzo smacznym. Odkąd po raz pierwszy doprawiłam jabłka ziarnami wanilii, a nie cynamonem, ta wersja stała się naszą ulubioną. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam. Składniki: Kruchy spód: 120 g mąki pszennej tortowej 120 g mąki pszennej(...)łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ziarna z jednej laski wanilii Kruszonka: 100 g masła 150 g mąki pszennej 100 g cukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać

zadanie-gotowanie
Ciasto z jabłkami na oleju 313

drzewach pełno dojrzałych papierówek, więc warto upiec ciasto z jabłkami na oleju. Niewielka ilość składników i szybkie przygotowanie powinny Was przekonać. A ciasto wychodzi tak pyszne i domowe, że inne się przy nim chowają.     Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 5-6 jabłek 4-6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki śmietany 18% szczypta soli 1-2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: Jajka ubić z Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z jabłkami na oleju pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
CIASTO JABŁKOWO- MIGDAŁOWE 143

mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy (np. okrągłej typu forma do tortu). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Wyłóż połowę jabłek na ciasto. Ubij 50 g miękkiego masła z 40 g cukru. Dodaj 1 jajko, mielone migdały i cukier waniliowy, cały czas ubijając(...)Wylej migdałowy krem na jabłka, a następnie wyłóż na wierzch resztę masy z jogurtem. Rozpuść resztę masła z 10 g cukru. Wyłóż resztę jabłek na ciasto, posmaruj je rozpuszczonym masłem z cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu przestudź i podawaj ciasto na zimno

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jabłecznik z chrupiącą bezą 293

bezą... Jesień. Czas pysznych, soczystych jabłek. Za oknem słota i deszcz, więc przychodzi ochota na słodkie. Teraz mamy największy zasób jabłek to czemu nie jabłecznik? Puszyste ciasto, kwaskowe jabłka z nutą cynamonu i wanilii a to wszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz! Składniki: Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.  Jabłuszka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wykładamy na ciasto w blaszce, posypujemy lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy

Pelusiowa Kuchnia
Galette (rustykalna tarta) z jabłkami 77

zimnego masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru łyżka cynamonu jajko do posmarowania tarty Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki. Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość(...)duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem a na środek wyłożyć pokrojone jabłka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną

Smakołyki Asi
Jubileuszowe ciasto 252

lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa(...)mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie

In my kitchen
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 143

jabłko z wieczora, nie potrzeba doktora” zobaczyłam na zaprzyjaźnionym fanpage’u . No dobra, to nie daję się dwa razy prosić i gotuję jabłkowy obiad. Mam tylko nadzieję, że pora obiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka(...)przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę

Patchwork
Szarlotka z kruszonką i bezą 169

szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek.  Składniki na ciasto wymieszaj(...)stolnicy (masło warto rozdrobnić nożem) i dobrze zagnieć, aż do równomiernego połączenia się składników. Czwartą część ciasta schowaj do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Na ciasto wyłóż jabłka i równomiernie je rozprowadź. Przygotuj bezę: ubij pianę z białek. Po jej ubiciu zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie

Grahamka, weka i kajzerka
NIEBO W GĘBIE 179

szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka(...)nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy

słodki bratek
Jabłka w cieście naleśnikowym 154

dawna miałam na nie ochotę. Nawet zakupiłam specjalne narzędzie do wydrążania jabłek. Klasyczne ciasto naleśnikowe i kwaskowate jabłka komponują się idealnie. To dobry pomysł na przekąskę, gdy organizm woła o coś słodkiego. Składniki: 2 jabłka 2 szklanki mąki 1szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki brązowego cukru cynamon Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć(...)gniazda nasienne za pomocą wydrążacza do jabłek. Pokroić w plastry i obsypać cynamonem. Składniki ciasta naleśnikowego starannie połączyć. Zanurzać w nim plastry jabłek i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączać na ręczniku papierowym. Smacznego

Pasja Smaku
Kruchy placek z jabłkami 304

mojej babci. Ciasto zawsze było pieczone na różne święta i  jako mała dziewczynka a teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :)  Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki(...)jabłek smażonych Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) i posiekać z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec w ok. 180 stopniach przez

Biały fartuszek
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 341

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą(...)ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkiem 74

robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak bardzo się lepi, podsypujemy je dodatkowo mąką. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.   W czasie gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy rabarbar – myjemy go, odcinamy(...)cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłka polecam przygotować później, bo ściemnieją.   Ciasto po wyrośnięciu zgniatamy dłonią, po czym jeszcze krótko zagniatamy w misce. Formę do pieczenia wykładamy papierem po czym wyciągamy na nie ciasto – rozciągamy ciasto na wielkość formy.   Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości rabarbaru. Wkładamy do osobnej miski, skrapiamy sokiem

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania