inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością jabłek, przypraw i z fajnym ciastem. Lubię szarlotkę, gdzie ciasto jest cieniutkie a jabłek dużo i nie są za słodkie. Przed Państwem: SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Potrzebujemy: Na ciasto kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka(...)warstwą ciasta wylepiamy dno i boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki). Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie
ladykitchenSKŁADNIKI: CIASTO: • 2 szkl mąki • 1/2 szkl cukru pudru • 1 żółtko • 2 łyżki śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 100 g margaryny • 3 jabłka-obrane i pokrojone w plastry KREM WANILIOWY: • 2 serki waniliowe 160g (Danio) • 200 ml mleka • 1 jajko i 1 białko, które zostało z ciasta • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Ciasto(...)oprócz jabłek) zagniatamy w misce na jednolite ciasto, powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami). Krem: Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą. Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego
KUCHNIA POLSKAmiodu i korzennych przypraw. Do kruszonki dodałam migdałów, dlatego jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych(...)docisnąć. 6. Jabłka osączyć w rękach (odcisnąć nadmiar soku, żeby jabłka w nim nie pływały). Dodać przyprawy miód i wymieszać. 7. Gotowe jabłka wyłożyć równomiernie na spód w blaszce. Wyjąć z lodówki ciasto z migdałami i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, równomiernie wyłożyć je na wierzch ciasta (ja ciasto pokruszyłam w rękach). 8. Szarlotkę wstawić
Mała Cukierenkaokazji zbliżającego się Dnia Mamy, polecam pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane polewą chałwową. Ciasto nie tylko efektownie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce" Tortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej(...)zmielonymi migdałami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzegi tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dość rzadkie więc trzeba cierpliwie urywać kawałek po kawałku i poukładać na wierzchu ciasta) Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz
Różne smaki w kuchnimasło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Połowę jabłek obrać ze skórki i drobno pokroić. Przełożyć(...)łyżki dżemu. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż powstanie gęste puree. Odstawić do wystygnięcia. Dno ciasta posmarować lekko ubitym białkiem i włożyć do piekarnika na 5 minut (170 stopni). Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na wierzchu tarty w nachodzące na siebie
Kuchnia w opałachnożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około(...)ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, sól i wodę). Ustawić czas 1 minuta, obroty 6 Wyjąć ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować jabłka. Piec ciasto w 160 C z termoobiegiem ok 30 minut(...)przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti: meringa 1 cucchiaio di farina di mais
w mojej kuchnimargaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość(...)złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec 30 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Jeśli dodajemy jabłka trzeba je obrać , podzielić na ćwiartki i podlać wodą w garnku,(ok 1/2 szk), gotować aż się rozpadną. Cukier jeśli jest potrzebny dodajemy dopiero na samym
Apetyczna babeczkaszarlotkowy pleśniak Jabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni(...)wyrównujemy górę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez
Miód i pieprzjabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia. Jeśli nagromadziło się dużo płynu należy go odlać lub odsączyć jabłka na sitku. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie posypujemy tartą bułką i wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat/ prostokąt wielkości blaszki(...)pomocą wałka przenosimy ciasto delikatnie na wierzch jabłek przykrywając je. Jeśli istnieje taka potrzeba wyrównujemy wierzch delikatnie za pomocą wałka. Nakłuwamy górną część widelcem. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 -60 minut. Jeśli góra zbyt szybko się przypiecze, wykładamy na wierzch papier do pieczenia. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto z jabłkami.Pyszne, aromatyczne w sam raz do kawki. Do ciasta użyłam polewy Helio. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie(...)Margarynę siekamy z mąką, cukrem, margaryną i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa równej wielkości placki .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto i wykładamy na nie jabłka, na jabłka wykładamy drugie ciasto i delikatnie dociskamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chilicukier wanilinowy,olej, wodę, mąkę. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Odstawić ciasto na chwilkę. Przygotować jabłka – jabłka oskrobać ze skórki(...)pomocą specjalnego urządzenia wydrążyć gniada nasienne. Pokroić jabłka w poprzek na 0,5 cm grubości krążki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno krążki jabłek zamoczone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem i gotowe. Thermomix założyć motylek, dodać białka, szczyptę soli, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5 wyjąć białka, zdjąć motylek
Kuchnia PokoleńPomimo trwającego Oktoberfest i wszechobecnej mody na piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych(...)wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki. W naszym przypadku surowa warstwa ciasta miała około 2-3 cm grubości. Na wierzch układamy jabłka. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można je posypać przed pieczeniem grubym cukrem, albo cukrem pudrem już po wyjęciu z pieca i ostygnięciu. Całość pieczemy w temperaturze 175’C (termoobieg
KasiaiKrzysiu.plmiałam pomysłu jak je wykorzystać więc od razu się zdecydowałam na upieczenie. W trakcie przygotowywania miałam duże obawy co do ciasta, było gęste i bałam się czy wyrośnie. Zmieniłam sposób przygotowania, pominęłam moczenie jabłek i daktyli, sodę zamieniłam na proszek, zmniejszyłam ilość cukru a i tak jest słodkie, dodałam orzechy włoskie ale zmniejszyłam ilość daktyli (więcej nie miałam). Zapach(...)pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko
Ala piecze i gotujenaturalnego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko miksujemy. Do tortownicy o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. * Jabłka obieramy przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchni