ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:68/762)

Galette (rustykalna tarta) z jabłkami 63

zimnego masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru łyżka cynamonu jajko do posmarowania tarty Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki. Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość(...)duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem a na środek wyłożyć pokrojone jabłka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną

Smakołyki Asi
Jubileuszowe ciasto 227

lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa(...)mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie

In my kitchen
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 135

jabłko z wieczora, nie potrzeba doktora” zobaczyłam na zaprzyjaźnionym fanpage’u . No dobra, to nie daję się dwa razy prosić i gotuję jabłkowy obiad. Mam tylko nadzieję, że pora obiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka(...)przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę

Patchwork
Szarlotka z kruszonką i bezą 158

szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek.  Składniki na ciasto wymieszaj(...)stolnicy (masło warto rozdrobnić nożem) i dobrze zagnieć, aż do równomiernego połączenia się składników. Czwartą część ciasta schowaj do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Na ciasto wyłóż jabłka i równomiernie je rozprowadź. Przygotuj bezę: ubij pianę z białek. Po jej ubiciu zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie

Grahamka, weka i kajzerka
NIEBO W GĘBIE 164

szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka(...)nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy

słodki bratek
Jabłka w cieście naleśnikowym 141

dawna miałam na nie ochotę. Nawet zakupiłam specjalne narzędzie do wydrążania jabłek. Klasyczne ciasto naleśnikowe i kwaskowate jabłka komponują się idealnie. To dobry pomysł na przekąskę, gdy organizm woła o coś słodkiego. Składniki: 2 jabłka 2 szklanki mąki 1szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki brązowego cukru cynamon Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć(...)gniazda nasienne za pomocą wydrążacza do jabłek. Pokroić w plastry i obsypać cynamonem. Składniki ciasta naleśnikowego starannie połączyć. Zanurzać w nim plastry jabłek i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączać na ręczniku papierowym. Smacznego

Pasja Smaku
Kruchy placek z jabłkami 287

mojej babci. Ciasto zawsze było pieczone na różne święta i  jako mała dziewczynka a teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :)  Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki(...)jabłek smażonych Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) i posiekać z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec w ok. 180 stopniach przez

Biały fartuszek
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 204

posypania     Przygotowanie:   Ciasto: Masełko stopić w mleku, dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej, elastycznej kuli. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (można oczywiście ręcznie). Podczas wyrabiania moje ciasto było bardzo suche, więc dolałam jeszcze odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski(...)objętość.     Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40x30 cm. Posmarować go masą kajmakową i posypać poszatkowanymi jabłkami. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 6-8 części.   Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki ciasno umieścić w formie

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 324

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą(...)ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkiem 62

robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak bardzo się lepi, podsypujemy je dodatkowo mąką. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.   W czasie gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy rabarbar – myjemy go, odcinamy(...)cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłka polecam przygotować później, bo ściemnieją.   Ciasto po wyrośnięciu zgniatamy dłonią, po czym jeszcze krótko zagniatamy w misce. Formę do pieczenia wykładamy papierem po czym wyciągamy na nie ciasto – rozciągamy ciasto na wielkość formy.   Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości rabarbaru. Wkładamy do osobnej miski, skrapiamy sokiem

Smaczna Strona
Waniliowa szarlotka w kratkę 169

Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem   i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę,   owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania   nadzienia jabłkowego. Nadzienie: Jabłka obrać(...)ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić . Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować , wylepić   dno głębokiej formy na tartę o podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego   rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć szarlotkę

Wanilia i Kardamon
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 100

Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie!  (9 sztuk)   120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco(...)drugiej - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 188

jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś jednak czuję, że skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO(...)waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy. Umyte jabłka obieramy, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę. Ja to zrobiłam w tym momencie i od razu wrzucałam jabłka do ciasta, dzięki czemu nie ciemniały. Jeśli chcecie przygotować je wcześniej, skropcie je sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony tymianek, rozcierając go w rękach. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy

les mirabelles
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 127

plasterki jabłka polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wylewamy wcześniej przygotowane ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy jabłka, na jabłka żurawinę. Posypujemy 3 łyżkami cukru i przygotowaną kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach, około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy grubo cukrem(...)maki pszennej 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 55 g masła, rozpuszczonego Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Palcami łączymy, uzyskując konsystencje kruszonki. Posypujemy nią surowe ciasto i pieczmy. The post Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką appeared first on Made

Made By Mom And Son
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 135

posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Skropiłam sokiem z cytryny(...)potrzeby wcześniej namaczać, ponieważ wchłoną wilgoć z jabłek. Na wierzchu ułożyłam jabłka zaokrągloną stroną do góry. Mniejszą porcję ciasta rozwałkowałam również przy pomocy folii. Przykryłam nim jabłka. Brzegi ciasta docisnęłam do brzegów spodniej warstwy tak, aby się skleiły. Nadmiar ciasta odkroiłam, rozwałkowałam i wykroiłam z niego listki, które rozłożyłam na wierzchu. Żółtko roztrzepałam z łyżką wody, pędzelkiem

Kuchenne zapiski Edyty