Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się korzenne , rozgrzewające aromaty Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu(...)przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Wystudzić i przekroić na dwa blaty . Masa jabłkowa : Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki . Dodać
Malinowa KawiarenkaMniammm.......uwielbiam nasze polskie jabłka i wypieki z ich wykorzystaniem.Tym razem zapraszam na pyszną tartę nadzianą mnóstwem jabłek. Ciasto: 360 g mąki pszennej 200 g masła 60 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Na stolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść(...)godzinę.Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm.Ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm, ( powinno wystawać za formę),ciasto nakłuwamy widelcem . Farsz jabłkowy: 2 kg jabłek 40 g masła 40 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki cynamonu Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.3/4 jabłek gotujemy
Anielskie wypiekiKosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki(...)pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650 4 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wanilia i Kardamonciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową: 10 dag drobnego kokosu 4 białka 1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową: 1 kg słodkich jabłek(...)kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy. Wkładka kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu. Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Kroić po ostudzeniu
Di gotujewyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach przez 15-20 minut, do ładnego zarumienienia się. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy(...)rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto
Czerwona Porzeczkaposiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem Łowicz 100% Brązowy cukier Opcjonalnie: jajko i jabłko Ciasto francuskie możemy przygotować sami. Jeśli jednak mamy mało czasu, to doskonale sprawdzi się również gotowe. Przygotowujemy paski ciasta o szerokości ok. 2cm – im dłuższe, tym większy będzie ślimak. Każdy(...)pasek smarujemy dżemem. Ja wybrałem Łowicz 100% Rokitnik. Tak przygotowane paseczki zwijamy tworząc ślimaka. Przekładamy na blaszkę i posypujemy brązowym cukrem. RADA: Możecie pokroić jabłko w cienkie półplasterki, ułożyć na następnie na paskach ciasta przed zawinięciem – dalej postępować jak wyżej. Dzięki temu powstanie piękna jabłkowa różyczka. Przepis równie prosty, jednak wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Gotowe ślimaki/różyczki
MarcinChef, cukier puder do posypania. Przygotowanie: W misce mieszamy serek śmietankowy, miękką margarynę Kasię, cukier oraz mąkę. Zagniatamy ciasto, gdy ciasto jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki. Takie ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy skórki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto
Aga w kuchniłyżki cukru perłowego Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, nielepiące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. W miseczce wymieszać cukier z przyprawami. Wyrośnięte ciasto szybko(...)zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Całą powierzchnię równomiernie posypać cukrem z przyprawami, na wierzchu rozłożyć jabłka. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części. Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać cukrem perłowym. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłka obrałam i wykroiłam gniazda nasienne. Po obraniu pozostało mi 2kg jabłek. Obrane jabłka starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam ok. 0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od kwasowości jabłek), cynamon, proszek budyniowy i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na wystudzony spód z kruszonki. Jabłka(...)ostygła wstawiłam ją jeszcze na całą noc do lodówki, aby się dobrze schłodziła i lepiej kroiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link
Waniliowe Improwizacjeużyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste. Jabłka możecie zastąpić dowolnymi owocami. (Forma o średnicy około 22 cm) Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka(...)miejsce na 3-4 godziny. (Nie mieszać.) Po tym czasie całość dokładnie (i krótko) wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką. (Kruszonkę przygotować poprzez połączenie składników podanych w przepisie.) Piec około 35 minut
Di gotujeSzarlotka to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem. Szarlotka , jabłecznik , ciasto z jabłkami ... jak zwał tak zwał ... Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy jabłka przesmażone , musy jabłkowe(...)Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy 2/3 porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda
Malinowa Kawiarenkaciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek 4 dag margaryny cukier do smaku Wykonanie: Jabłka ścieramy(...)dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. MASA Składniki: 250 dag masła 1 galaretka cukier puder do smaku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do utartego masła stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy cukier puder do smaku. PRZEŁOŻENIE PLACKA Ciasto z makiem - masa - ciasto z jabłkami
psgotujemyZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innch, leżakowanie mu służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. Śmietanę, wiórki i cukier połączć w całość
Gosia gotuje