para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki(...)wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. Jabłka i banany pokroić w plastry. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wlać do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć wszystkie jabłka i banany. Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniePyszne, z lekką nutką kawy, ciasto z jabłkami i płatkami migdałów. Uwielbiam ciasta, które nie wymagają spędzonych godzin w kuchni, a smakują tak, jakby się w nie całe serce włożyło ;) Polecam! Idealne do kawki :) Składniki (na blaszkę 24 cm): - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru - 100g masła - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki(...)ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawę oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Na wierzchu ciasta ułożyć jabłka, delikatnie przyciskając. Oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez
CookYourselfZmobilizowałam się do wspólnego pieczenia w akcji "Ciasto na niedzielę" . Od długiego czasu obiecywałam sobie upieczenie tego ciasta. A że teraz mamy pyszne jesienne jabłka to i pora odpowiednia. Ciasto jest pyszne, jedynie dla początkujących może być trochę problem z położeniem górnej warstwy. Ale nie zrażajcie się bo warto. Przepis na ciasto od Jolanty . Składniki: 80 dkg mąki pszennej(...)oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi wokół blaszki aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Ala piecze i gotujeProste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Zachęcam do pieczenia, smacznego :) 4 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiej margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 jajek (M) 240 ml mleka 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo; 4 duże(...)wierzch ciasta) Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki) Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków. Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję wierzch cynamonem, układam jabłka, które także oprószam cynamonem. Wierzch posypuję pozostawioną kruszonką. Piekę
Takie tam pichceniekakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 800 g – 1000 g jabłek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie części, do jednej dodajemy(...)lodówce przez ok. 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. 1/2 ciasta jasnego (duża część) wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na rumiano. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach jasne ciasto. Na ciasto wykładamy ubite na sztywno
Domowy Smak Jedzeniatniemy na wąskie paseczki. Na surowe ciasto kładziemy jabłko i owijamy je dookoła paseczkiem ciasta, które będzie imitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniec umieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć. Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu. Nie może zabraknąć wersji dla dzieci(...)zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczka wykonana z ciasta. W środku jabłka jest śliwka lub dżem. Oczy i nosek naszego ludzika robimy z goździków. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek. Forma ozdobienia
Maminek kulinarnymalinami - klik i w wersji z jagodami - klik . Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo moi Panowie i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki: 3 szklanki maki pszennej 5 żółtek 200 g masła(...)ścieramy na tarce (na tej stronie, na której ścieramy np ogórki). Białka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier i budynie. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, na jabłka budyniowa piankę i na piankę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Wierzch po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
kruche babeczkiWykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz smalec, żółtka i przesiekać nożem wszystko razem, łącząc ze sobą składniki. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - około 60 % i 40 %. Obie części ciasta lekko spłaszczyć, zawinąć(...)lodówki na około 2 godziny. UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej. Formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć schłodzoną większą część ciasta. Rozwałkować ją mniej więcej na rozmiar blachy, ciasto przenieść do formy i dokładnie wylepić nim jej spód. Na ciasto wyłożyć równą warstwą jabłka wymieszane z cynamonem. Drugą część
Opowieści z piekarnikaTarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną(...)plasterki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, cynamonu i odrobiną wody. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, na to jabłka, resztę ciasta kroimy w plaski i wykładamy na jabłka. Pieczemy w temp 180 st. C do zarumienienia się ciasta, ok 45 minut
Słodka Kraina Wypiekówuformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta(...)rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na niezbyt szerokie paski. Paski ciasta układać na jabłkach, tworząc kratkę. Szarlotkę piec w 200 stopniach C przez około 50 minut. Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem
kolorowotorcikowoznam nikogo kto nie lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje zawsze najlepiej...nazajutrz! Zróbcie na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku(...)połóż na spodzie blachy nakłuj widelcem w kilku miejscach. Jabłka pokrój w plasterki. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem jeśli lubisz. Należy skropić je sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłka, rozłóż na niepodpieczonym cieście. Ugotuj budyń i wylej jeszcze gorący i gęsty na jabłka . Lekko rozprowadź po wierzchu. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach. Mnie pomógł robot
Z Kuchni Do Kuchnibędę się dzisiaj rozpisywać:) Bo i po co? Jeśli lubisz jabłka i cappuccino to ciasto bardzo Ci posmakuje bez mojego komentarza:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 szklanka mąki pszennej; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, nadal ubijać(...)waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą
In my kitchenkoniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce(...)się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy). Rady: Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone
Kolorowy PrzepisownikCIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * żółtka – 6 szt * cukier puder – 1 szkl * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części. NADZIENIE: Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem. 750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: 1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut. Smacznego! Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną
Ostra na SłodkoDeser który przygotujemy w kilka chwil. Jabłka zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.Prosto i pysznie tak jak lubimy najbardziej :) Możemy polukrować lub po prostu(...)oprószyć cukrem pudrem. 1 arkusz ciasta francuskiego 3 średniej wielkości jabłka 1 żółtko jajka cukier puder Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na połowę. Połówki jabłek układamy na połowie ciasta, zostawiając jedno centymetrowy margines od brzegu, przykrywamy drugą częścią, brzegi dokładnie zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego
Andzia Pichci