łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko – 2 szt - żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, s tudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko(...)minut. Jabłka myjemy, k roimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem
Ostra na Słodkodaktyli które dosładzają ciasto i nadają mu ładnego koloru oraz lekkiego posmaku toffi ;) Składniki na tortownice o śred. 24 cm: 150 g masła 100 g cukru 3 jajka kl M 100 g sproszkowanych daktyli <- klik 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 5 łyżek mleka 2 jabłka 1. Masło ucieramy(...)daktyle oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek
Gotowanie...to proste !Makowiec japoński to pyszny, wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka. Samo ciasto robi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy makowej, a Wy możecie użyć swoją ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek(...)dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez
magiczna kuchnia Kasiwszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto dzielę na dwie części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie na prostokątną blachę o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę aż ciasto zrobi się delikatnie brązowe. Z drugiej część ciasta formuję wałek i wykładam na folię(...)aluminiową posypaną delikatnie mąką. Zakrywam ciasto folią od góry i wkładam do zamrażalnika. Teraz ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i wykładam na nie jabłka, później całą pianę a na samą górę wyciągam z zamrażalnika resztę ciasta i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Vikiznalazłam na blogu Gotuję, bo lubię , i od razu mi się spodobał. Bo wygląda na cudownie miękki i puszysty, i dokładnie taki jest. Pachnie cynamonem, a plasterki jabłek ukryte w cieście świetnie się z tym smakiem komponują. Taka drożdżówka, szczególnie jeszcze ciepła, ukoi ciało, ale również i duszę. A przynajmniej ja w to głęboko wierzę... Odrywany chlebek jabłkowy Składniki(...)grubości 5-7 mm, podsypując mąką. Posmarować masłem, obsypać cukrem z cynamonem. Pokroić na niezbyt szerokie paski. Na blacie układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w formie. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzetypowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek. ciasto: 150 g mąki tortowej 75 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego(...)mogą się rozpaść. Dodać cynamon,wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić ciastem,które najlepiej wcześniej cienko rozwałkować. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć uprażone jabłka,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
Kolorowa kuchnia ElkiMini tartaletki zamiast jednej dużej tarty z jabłkami w jesiennym wydaniu, ozdobione listkami z kruchego ciasta. Wygladają uroczo, a jeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki(...)Przepis na kruche ciasto ten sam co tutaj . Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę. Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powstanie jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rolujemy, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce *** *** Drugą część ciasta kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36 x 26cm ) *** *** Rozduszamy ciasto palcami, tak aby pokryło ono równomiernie cały spód blaszki i dziurkujemy widelcem *** *** Ciasto podpiekamy prze 15 minut(...)temperaturze 180’C *** *** Przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i podprażamy przez około 15 minut, często mieszając aby się nie przypaliły. Następnie do jabłek wsypujemy galaretki (w proszku) i dokładnie mieszamy *** *** Mus jabłkowy wykładamy na podpieczone ciasto *** *** Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
Blog z Apetytempysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki domowy jabłecznik zawsze znajdą się chętni Jabłecznik pachnący delikatnie cynamonem, jabłkami i delikatnym w smaku cieście to idealny początek weekendu albo(...)głębszej misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, żółtka, masło, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Formuję kulę lub ugniatam mocno ciasto do miski, wyrównuję i schładzam w lodówce. W międzyczasie czasie, gdy ciasto się chłodzi obieram jabłka, ścieram na tarce i duszę na patelni z kilkoma łyżkami wody, na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Zasmakuj Kuchnistopnia kwaśności jabłek. CIASTO: Mąkę, masło, żółtka i cukier puder zagniatamy i dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), po czym wkładamy w folii aluminiowej na 30 min. do lodówki. Potem ciasto formujemy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy pod ciężarem ok. 15 min w 175st. Następnie dodajemy dżem i pozostałe ciasto układamy w paseczki na wierzchu. Całość(...)pieczemy około 20 min. w 180 st. Tarta wychodzi przepyszna - bardzo szybko znika ze stołu - nie tylko w wydaniu z jabłkiem i jasnym ciastem. Wydanie kakaowe z innymi owocami też jest MEGA! Wielkie dzięki za świetny przepis dla Ani D. :) Smacznego! P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazyprzegotowania-czyli to co najbardziej lubię. Ostatnio często gościło na grupach kulinarnych i od dawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam Składniki: na ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny (250g(...)waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać,dodać masło,serek,jajko i zagnieść gładkie ciasto-w razie potrzeby podsypać mąką ,żeby się nie lepiło. Ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy na spód blaszki 35-25cm.. na ciasto układamy obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek i na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą połowę ciasta . Pieczemy w 180 stopniach
Swojskie jedzonkociasto i uformuj je w kulę. Odbierz jedną trzecią, owiń ją w folię i schowaj na chwilę do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż równomiernie blaszkę (20x30cm). Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru. Miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca. Uprażone jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze wystudź. Smacznego
w mojej kuchniPYSZNA KRUCHA TARTA z jabłkami, to ciasto również można nazwać po prostu szarlotką lub jabłecznikiem, wszystko zależy w jakiej formie go zrobisz. Polecam jest to idealne ciasto kruche. Do tarty z jabłkami użyłam również pigwy, która zrobiła niesamowitą robotę, to połączenia smaku słodkiego i kwaśnego, skrajnie maślanego aromatu dało niesamowity efekt, polecam każdemu z Was! przepis na kruchą(...)dodaj jajka, ucieraj. Dodaj suche składniki, całość ucieramy aż masa się połączy w jednolite ciasto. Ciasto przełóż do torebki foliowej i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Wylep dużą formę lub dużą tortownicę, 2/3 częściami ciasta. Wyłóż przygotowane ciasto, dodaj ciasto na wierzch i piecz. Jabłka: - 6-8 sztuk jabłek - 1/2 pigwy - 1/3 do 1/2 szklanki cukru
SMYKWKUCHNIczekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro
Lena Gotujewykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu! Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 1/2 łyżeczki soli 175 g zimnego masła 4 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie: 8-10 jabłek 100 g cukru/ksyliotolu 1 łyżeczka cynamonu(...)mączką ziemniaczaną. Odstawić ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą cieniutko rozwałkować, najlepiej pod płatem folii spożywczej do wielkości foremki (u mnie o średnicy 26 cm). Przenieść na wałku i wyłożyć ciastem dno foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić paski i uformować rant dookoła formy, zlepić ze spodem na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Jeśli puściły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!