prawdę jestem już bliżej świąt i wiosny. Osoby śledzące mój profil na FB wiedzą, że od środy rozpoczynam warsztaty kulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest
Słodkie Przyjemnościbiałek , zostały żółtka ..no i są babeczki z żółtek.Można zrobić małe babeczki lub jedną większą.Pomysł na nie znalazłam tutaj. Takie babeczki też idealnie nadadzą się na Święta Wielkanocne i nawet do koszyczka. 6 żółtek 130 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta 100 ml mleka 100 g cukru szczypta soli aromat waniliowy i cytrynowy Żółtka(...)długo. Dodać aromaty, a następnie dosypać cukier i dalej miksować 30 sekund. Potem stopniowo dodawać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i proszku do pieczenia.Delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką.Ciasto przełożyć do foremek na babeczki. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wystudzić, polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniepiernika tegorocznego. W tamtym roku smarowałam 3 różnymi dżemami śliwka, truskawka i dynia z imbirem, a w tym roku jeszcze nie wiem. A czy Wy pieczecie piernik na święta staropolski czy jakiś szybki? Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Pieczenie: Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta, to magiczny czas spędzony z najbliższymi przy pięknie ozdobionej choince, radosnych piskach dzieci odpakowujących prezenty, kolędowaniu, wspomnieniach o tych, którzy są w naszych sercach, ale nie ma już ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie(...)tylko nieliczni dadzą radę wszystko przygotować tuż przed Wigilią, a poza tym… no cóż, po takich przygotowaniach nie jedna pani domu nie byłaby w stanie cieszyć się pełnią świąt z oczywistej przyczyny – zmęczenia. Dlatego warto rozłożyć sobie przygotowania do Wigilii w czasie. Ja osobiście zawsze wcześniej przygotowuję niektóre potrawy i odpowiednio je przechowuję. Najpierw odpowiednio szybciej przygotowuje
Słodkie okruszkiokazji ich święta. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 15 dag cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszać ze sobą i wyrobić ciasto, będzie
Radość kipiąca uśmiechem.obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois, tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc(...)może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej
Chilli Czosnek i Oliwagładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajaprzepis z notatnika mojej mamy - to są ciasteczka, które moja mama zawsze wypiekała, a w szczególności i hurtowych ilościach na święta i właśnie kojarzą mi się ze świętami. To są ciasteczka kryzysowe , gdy w sklepach nie było dosłownie nic, a człowiek musiał sobie radzić, więc to może być dla niektórych z Was zaskakujące, że to są ciasteczka(...)tęsknię. W notatniku mojej mamy owe ciasteczka zwą się ciasteczkami przez maszynkę . Jeżeli jesteście w posiadaniu odpowiedniej nakładki na maszynkę, to właśnie tak je róbcie, ale wtedy nie chowajcie ciasta do lodówki. A jeżeli będziecie je wałkować i wykrawać foremkami (jak ja, bo nie mam takiej nakładki na maszynkę do mięsa), to wtedy warto ciasto schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej
Kawa z mlekiempomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze święto Dnia Mamy. Serio, najlepsze muffiny jakie jadłam(...)się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościświęta w górskiej scenerii, polecam http://perlapoludnia.pl/ . Hotel ze spa, w Beskidzie Sądeckim. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć
Domowa cukiernia EwyKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu(...)utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę- do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera)- z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać- ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką
Smakołyki BerenikiCiasto jest właściwie najbardziej zbliżone do oryginalnego przepisu(zmieniłam jedynie mąkę i ilość masła), największe zmiany jednak zaszły w nadzieniu - nie udało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej... W związku z tym uznałam, że to będzie dobra okazja na eksperyment i przygotowanie nieco zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta(...)roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej
FitKotTradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki(...)Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną
Chocolate Muffin Blogokazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek ciasto
bistro mama