były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie jest taki, że nie nadaje się do tego ciasto bardzo kruche, ciasteczka z pieczątką muszą być nieco twardsze, co tu zapewnia mi miód dodany do ciasta. Gdzie kupić pieczątki? Są już dostępne w naprawdę wielu sklepach, moje kupiłam w Pepco. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka(...)spiralną końcówką. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie przygotuj blat do robienia ciasteczek, podsypując go mąką. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół i drugą połowę schowaj ponownie do lodówki (całość nie zmieści się na blachę, pieczenie jest rozłożone na 2 tury). Rozwałkuj ciasto ale nie bardzo cienko, ciasto powinno mieć około
nietylkopasta.plinternet ! Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃 Mocno czekoladowy, wilgotny murzynek przełożony dżemem wiśniowym z kawałkami owoców, oblany domową polewą, posypany migdałami... A jak Wasze przygotowania do Świąt ? SKŁADNIKI: 2/3 szkl. Mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 85 g miękkiego masła 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki(...)czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy. 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka). 6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego
Marcepanowa kuchniadodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek 3 łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki(...)Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakzdrowie! Święta za pasem więc warto mieć takie lizaki pod ręką dla naszych najmłodszych gości. Składniki; 20 dag mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru (można więcej) 1 jajko 1 żółtko 10 dag masła pół słoiczka powidła śliwkowego Dodatkowo; około pół tabliczki białej czekolady około pół szklanki siemienia lnianego patyczki do szaszłyków Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie
Radość kipiąca uśmiechem.Początkowo trochę sceptycznie ale później, gdy zobaczyła, że jednak wiem co robię ;) z wielkim zapałem zabrała się do pomocy i zaplatania warkoczy z pachnącego, drożdżowego ciasta. W końcu to miał być najpiękniejszy koszyczek, specjalnie dla niej :)))) W ten sposób powstał koszyczek dla Oliwki, upieczony... ot tak... prosto z serca..... Córka była przeszczęśliwa biorąc do rąk swój nowy(...)wielkanocnego ułamała każdemu po kawałku twierdząc, że mama przecież upiecze jej za rok taki sam a może jeszcze ładniejszy :) i na koniec stwierdziła, że mama jednak jest... Czarodziejką :* Wesołych Świąt Kochani! 4 szklanki mąki pszennej opakowanie drożdży instant Delecta 1/2 szkl letniej wody 1/2 szkl letniego mleka 1 jajko 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru cytrynowego Delecta
Smakołyki AsiŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Czy wiosna zawitała do twojej kuchni? Jeżeli nie to mam dla Was kilka ciekawych pomysłów na świąteczne/ wiosenne ozdoby :) 1. Święta bez pisanek? Nie ma mowy! Wyróżniamy m.in. kraszanki, oklejanki, drapanki, ażuki itd! Od zawsze jajo było symbolem dobrobytu, a ozdabianie ich i wspólne zjadanie miało przynosić wszystkim właśnie szczęście(...)tworząc wiosenny akcent świątecznej dekoracji stołu. 6. Ciasta! czyli to co uwielbiam najbardziej :) Zarówno babki, serniki, szarlotki jak i wiele wiele innych przepisów znajdziecie na blogu :) Aby moje przepisy zawsze zaskakiwały domowników i pięknie wyglądały na stole przygotowuje je w różnego rodzaju formach. Podstawową i chyba najczęstszej eksploatowaną (nie tylko w święta) jest forma na babkę. W swoim
Tradycyjna Kuchnianawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo. Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie(...)mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki ( u mnie wyrastało prawie
KUCHARNIAtypowo amerykański to nie tłusty chlebek bananowy! :) Świetny chlebek na drugie śniadanie do kawy lub na wieczorne pogaduchy przy lampce wina i/lub dobrym filmie ;) A z okazji naszego święta kobietki życze Wam dużo zdrówka, szczęścia, miłości i cierpliwości do chłopów :) (to chyba przede wszystkim hihi!) Składniki: 3 dojrzałe banany 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka(...)roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę sodę i proszek do pieczenia. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. PCzekolade pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach
Czarnawisienkapewien podział ról jeżeli chodzi o przygotowania do świąt od strony kulinarnej. Tradycją już jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak
vaniliowoczekoladowaKochani myślę, że już czas zasypać Was wielkanocnymi propozycjami, a dokładniej... mazurkami ;) Mam ich całe trzy, do tego babka i drożdżowe wianuszki. Trzymajcie kciuki bym do świąt uporała się z publikacją, bo choć przepisy napisane, zdjęcia porobione, to wrzucić jest mi ciężko 😜 Na pierwszy ogień idzie mazurek z herbatą matcha. Byłam w szoku, jak zobaczyłam ile pochłonął mój młodszy(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę ok 19x28cm Ciasto: 175g mąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 80g masła 35g cukru pudru Szczypta soli Krem: 120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka
Kuchnia w czekoladzieświęta. Zapraszam na ciasteczka biszkoptowe z ananasem."Składniki:3 jajka80 g cukru pudru90 g cukru150 g masła150 g mąkidżem wiśniowy250 ml śmietanki 30 % ananas świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy
Słodkie Przyjemnościświęta proponuję wyjątkowy sernik z serduszkiem. Po jego spróbowaniu będziecie mówić "poprzez sernik do serca..." Gwarantuję, że zakochacie się w jego smaku od pierwszego ugryzienia nawet jeśli nie jesteście zwolennikami białej czekolady ;) Ja wpadłam po uszy.... Udanych Walentynek Wam życzę. SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: spód : 300 g pokruszonych herbatników czekoladowych lub pierników (opcjonalnie może być np.stare ciasto(...)truskawkowa Przygotowanie: spód: Herbatniki/pierniki kruszymy i łączymy z roztopionym i przestudzonym masłem. Rozkładamy na dnie tortownicy i dociskamy dłonią. Ja spód zrobiłam z nieudanego piernika, który został mi po świętach (zamroziłam z zamiarem zrobienia bajaderek) Piernik rozmroziłam, starłam i dodałam zimne starte masło. Wymieszałam i ułożyłam na dnie tortownicy. masa serowa: Czekoladę z jogurtem wstawiamy w misce
Bon appetit mon amiepołączenia. Polewamy ciasto, rozprowadzamy polewę i posypujemy orzechami lub migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. Ono z godziny na godzinę staje się coraz lepsze, pięknie mięknie i wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest idealne na święta. Polecam z całego serducha i życzę smacznego. Zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Moi drogi czytelniczy, dzisiaj mam dla Was przesmaczny
Zdrowie i pysznie na talerzu