bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier(...)Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) Wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchnidługo zwlekałam z jej zrobieniem. Szczerze mówiąc jej nazwa trochę mnie zniechęcała. Kojarzyła mi się z czymś tłustym, ale bardzo miło się zaskoczyłam. Wbrew pozorom wcale nie upiekłam jej na Święta Wielkanocne, a w zwykły weekend. Babka jest delikatna w smaku, przypomina biszkopt, a smak świetnie dopełnia biała czekolada. Jest słynnym wypiekiem świątecznym pewnie ze względu na obecność majonezu(...)pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier. Gdy białka zrobią się lśniące wtedy dodawać
Mania Wypiekaniabyłby za Dzień Dziecka bez słodkości? Żaden! I chociaż raczej duże z nas "dzieci", to chyba jeszcze czujemy, że to również nasze święto ;) Dlatego dla mojego Łasucha (i dla mnie też) przygotowałam małe, słodkie co nieco. Pomysł miałam już od dawna. Nie mam w prawdzie potrzebnych sprzętów, czyli foremek do wykrawania ciastek, ale i tak sobie poradziłam. Niech żyje pomysłowość(...)czyli "na oko" ;) Na szczęście wszystko się udało i mogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam
Ratunku obiadProsto ze słonecznej Sycylii przyjechały do mnie w małej skrzyneczce ekologiczne pomarańcze. Ci, którzy pamiętają odległe czasy, wiedzą ile radości na Święta sprawiały te cytrusy. Dziś, choć łatwo dostępne to także cieszą – wiadomo, że zimą smakują najlepiej. Na początku grudnia coraz częściej słyszymy w sklepach „ Pani, a mandarynki to już słodkie są? A pomarańcze można już(...)ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz i ja, i mama, robimy taką co roku. Jeśli na Święta
Poezja smakupysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :) Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić za tak dłuuuugą nieobecność! Pochłonęły mnie święta i wiosna, która zaciąga(...)zawsze jest takie proste :) Na przeprosiny dzisiaj mam dla Was mega słodziutką i pyszną tartę! Może nie jest najlżejsza, ale każdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! :) Składniki na ciasto: 1 żółtko 230 g mąki 40 g cukru pudru 130 zimnego masła, pokrojonego w kostkę szczypta soli Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy, łącząc składniki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków :) WYNIKI: 1. JustynaB. 28 listopada 2017 o 14:14 Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa(...)Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak karmelu, dzięki cukierkom Werther’s Original. Pozdrawiam 4. Monika 29 listopada 2017 o 17:53 Cukierki Werther’s Original do smakowania zachęcają mnie a kombinowanie z wypiekami brzmi niczym
Mała Cukierenkaważniejsza ,niż jego kolor czy wygląd. Nam najlepiej smakuje dwa dni po świętach. Jak zwykle. Pijmy go ile się da. Kiedy się da. Suszone owoce można kupić przez cały rok w sklepie ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/ , w którym oprócz potrzebnych produktów na kompot czy ciasta, znajdziemy wiele innych dobrych i potrzebnych nam rzeczy bez wychodzenia z domu. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKlasyczny sernik królewski z rodzynkami, idealnie sprawdzi się na spotkania rodzinne. Przygotowanie: 60 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem
zdrowo i aktywnierównież wędrujący po internecie. Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach całkiem smaczna. U nas mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki. Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem
Mieszam w GarnkuDorsz jako ryba to (oprócz karpi na święta)oczywiście ulubiona ryba Polaków. Niestety jak to wszystkie ryby ostatnio coraz droższa, więc i w naszym domu rzadziej niż kiedyś. A dorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto ze smażalni. Taką rybkę (gdyby nie cena) mogłabym jeść codziennie. Zapraszam na pyszny, szybki i prosty
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry kochani po świętach :-) Ja jakoś ogarnąć się nie mogę, ani z niczym zdążyć. Tak jakoś zaczęłam niby leniwie, ale nie do końca jak się okazuje ;-) Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby
kruche babeczkiTo przepisy na Święta Bożego Narodzenia między innymi na tradycyjne ciasta, ciasteczka mojej Babci: serniki, makowce, pierniki. Znajdziecie tu także coś nowoczesnego, dla każdego coś dobrego
Przepisy BabciUwielbiam marcepan i to nie tylko w Święta 😉 Dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć go ze śliwkami. Może Wam się wydawać, że to są typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru
Kuchnia w opałachNie wiem jak u Was, ale u mnie jest to zdecydowanie nr 1 wśród serników ze spodem w wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to
Zdrowie i pysznie na talerzu