ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:369/679)

Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 237

Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

Czerwień i błękit
Chleb z suszonymi owocami 174

zaproszenie i koordynowanie wszystkiego!A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii!Chleb z suszonymi owocamiUwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.4 bochenki /robiłam z połowy porcjiidealna temperatura ciasta 25 st.C4 prostokątne foremkiDzień 1moczenie2 cups(450 ml )suszonych moreli1 i 1/3 cups

UgotujmyTo.pl
Babeczki według Nigelii 116

3.Wlać mleko i nadal miksować do otrzymania gładkiego ciasta      4.Ciasto nałożyć do papierowych foremek, które wkładamy wpierw do metalowej blaszki      5.Pieczemy około 15 min. do wyrośnięcia i zarumienienia. Przepis pochodzi z "Nigella gryzie"- Nigelii Lawson Można wypróbować jeszcze przed świętami...robi się szybko

Proste Potrawy
One rosną a Ty śpisz 137

przepis na bułki, które prawie same się robią. Ciasto rośnie w ciągu nocy a rano tylko wystarczy je upiec i mamy świeżutkie, pyszne pieczywo na śniadanie. Łatwo i bez biegania do sklepu co przydaje się szczególnie w weekend albo święta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 190

potrawy, bo każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak podstawą dobrej pizzy jest ciasto – jeżeli potrzebujecie pomocy w jego przygotowaniu to zajrzyjcie na stronę: Co zrobić, aby ciasto było bardziej chrupiące?: Przygotować ja z dodatkiem mąki krupczatki: http://kuchniawedwoje.pl/ciasto-pizze-ii/ Upiec ja na granitowym kamieniu do pizzy Udać się do restauracji Ciekawostki(...)Polce i Rosji. W Anglii święto to jest obchodzone 1 lipca, a w Brazylii i Meksyku 14-go. Pierwsza pizzeria na świecie powstała w roku 1830 w Neapolu i nazywa się „Antica Pizzeria Port’Alba” 63% Polaków preferuje pizzę na cienkim cieście. Pizza hawajska została wymyślona przez  Kanadyjczyka

KuchniaWeDwoje.pl
Mini donaty owsiane z piekarnika 163

drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą alternatywę. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i trzeba to święto odpowiednio celebrować, ale na co dzień też można kosztować innych(...)pozostałym cukrem pudrem do powstania puszystej piany.  Do miski z mąkami wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać ubite jajka, roztopione masło i wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne. Gdyby ciasto ciężko się wyrabiało, należy wtedy dodać kilka łyżek ciepłego mleka. Ciasto powinno odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchnia Ellie
Piegusek ananasowy 210

Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka.  Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz(...)stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości

Wanilia i Kardamon
Fit ciastka kokosowe 130

połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao.  Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu. Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;).  Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami, chociaż na świątecznym stole(...)Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.  Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk. Ciasto powinno być gęste. Dłonią odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać.* Piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu. *Jeśli

Healthy food explorer
Ciasto z galaretkami 505

przed następnymi świętami ale stwierdziłam, że to bez sensu bo przecież trzeba będzie przygotować inne potrawy. I tak przez najbliższe kilka tygodni na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc nie powinno być nudno. Pierwszy przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo

UgotujmyTo.pl
Dekoracje cukiernicze 233

Uwielbiam piec. Ciasta, ciasteczka, najróżniejsze babeczki… pyszne i sprawiają dużo radości mi i bliskim. Na co dzień moje wypieki podaję w prostej wersji oprószone jedynie cukrem pudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi(...)wybór jest naprawdę duży. Od prostych kwiatuszków, misiów, kotków, piesków, ulubionych postaci z bajek moich dzieci, po urocze marchewki, którymi bardzo często zdobię marchewkowe wypieki wielkanocne. Babeczki i ciasta z takimi ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść i strasznie podobają się dzieciom. Czasem starczy wyłącznie taka marcheweczka przyklejona na lukier i dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto mieliśmy do wyboru

Słodkie okruszki
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 303

rozpłaszczyłam i rozwałkowałam na papierze obsypanym mąką. Kilka drobnych wskazówek Ciasto się odrobinę lepi, dlatego ważne jest, aby rozwałkować je na papierze lub folii, które można podnieść w celu oderwania go od podłoża. Po rozwałkowaniu i wycięciu kółek szklanką musiałam działać dość szybko, ponieważ ciasta bezglutenowe łatwo tracą wilgoć. Ciasto ładnie się zlepiało i nie rwało, chociaż było dość delikatne(...)wrzuci do gorącej wody więc trzeba im po prostu odmierzać czas gotowania. Z pozostałymi trzema kulkami ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą. Jeśli ciasto będzie wydawało się trochę za suche, to można delikatnie zwilżyć rękę i wyrobić jeszcze raz. Ciasto bezglutenowe ma tę przewagę nad glutenowym, że wielokrotne wyrabianie nie wpływa negatywnie na jego jakość. Doskonałe bezglutenowe pierogi

Book of spells
Domek z piernika 133

chwilę rozpędzony czas, kiedy to dzielimy się opłatkiem i naszą radością z najbliższymi. Wszystkim Sympatykom naszego bloga życzymy pełnych rodzinnego ciepła i radości Świąt Bożego Narodzenia . Gosia i Sławek Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody(...)przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu

To co kocham
Crêpes - francuskie naleśniki 144

naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty, nie wspominając naleśników na słodko.  Na szczęście w święta Mikołaj dostarczył mi rewelacyjną, i jakże smaczną, książkę Julii(...)miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Nadzienie -   do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać serek mascarpone

pink envelope