ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:371/679)

Pierniczki Katarzynki 216

ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm.Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.Katarzynki należy upiec i  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności

Gospodyni Miejska
Sałatka rybna na święta 2302

super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta

Co w głowie piszczy
Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami 262

Walentynki tuż, tuż ... Wiem, że nie każdy obchodzi to "święto miłości" ... i rozumie takie osoby w 100%.Dla Tych jednak co lubią w tym dniu obdarować ukochaną osobę poza MIŁOŚCIĄ, także słodką niespodzianką, najczęściej w symbolicznym kształcie serduszka, mam przepis na ciasteczka. Składniki na ciasto:2 szkl. mąki tortowej250 g masła/margaryny1 całe jajko1 żółtko1/2 szkl. kwaśnej śmietany

kolorowotorcikowo
Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki 197

wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru 200 g migdałów szczypta soli 1 dojrzały banan 2 łyżeczki olejku pomarańczowego(...)płatków migdałowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę banana, olej, cukier i olejek pomarańczowy. Posiekaj grubo migdały. Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch

greenscarf
Fit sernik z jabłkami i orzechowo - czekoladową kruszonką 196

kruchym spodzie z aromatycznymi jabłkami i chrupiącą orzechowo - czekoladową kruszonkę. To coś w sam raz dla wielbicieli serników i jabłeczników. Idealny na niedzielny relaks ale także na imprezy czy święta. Bardzo polecam. Składniki: Spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki ksylitolu 160 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)ciemnego kakao 2 garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut. Masa serowa : Twaróg zmiksować twaróg z budyniem (proszkiem) i ksylitolem, następnie dodać jajka

Healthy food explorer
Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 152

trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut i voilà , tort gotowy! Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiegoś dodatkowego powodu, żeby go zrobić, to powiem Wam tylko tyle: dziś jest Dzień Świętego Patryka i jak nakazuje irlandzka tradycja(...)rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód

Food Square
Piperkakut- tradycyjne fińskie pierniczki na święta 252

pędzelkiem. Tak jak wspomniała ciasto jest miękkie i niesamowicie delikatne, ale przekłada się to również na jego teksturę po upieczeniu. W zaledwie 3 dzień po upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie(...)Mąkę, sodę i sól przesiać. Do wystudzonej masy dodać pojedyńczo jajka dobrze mieszając za każdym razem.  4. Masę wystudzoną przelać partiami do mąki  za każdym razem wyrabiając ciasto. Pod koniec zmiksować na dużych obrotach.  5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc.  6. Przed wałkowaniem oprószyć blat intensywnie mąką

vaniliowoczekoladowa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 383

palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się w Wami informacjami na blogu, ale uznałam, że skoro Święta już(...)ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu po upieczeniu powstaje żółta, błyszcząca glazura. Sablé bardzo szybko się piecze, więc zachęcam Was, abyście upiekli je nie tylko w Święta, bo przecież nie tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty.P.s. Która stylizacja ciasteczek bardziej Wam się podoba - z błękitną puszką na ciasteczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Krajanka piernikowa 163

W okresie świąt Bożego Narodzenia często zastanawiamy się, gdzie kupić krajankę piernikową i jaka jest jej cena. Krajanki dostępne są w większości cukierni, a nawet

PysiaGotuje.pl
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 209

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko

Oryginalny smak
Lussekatter 186

fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki.Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji.Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która(...)szafranowy sernik - koniecznie muszę go w końcu wypróbować...Siankoo, Mirabelka, Siaśka i Maggie również postanowiły uczcić świętej Łucji w prawdziwie skandynawski sposób. Koniecznie obejrzyjcie ich lussekatter. Szafranowe bułeczki świętej ŁucjiSkładniki:(na 12 sztuk)325 ml mleka1/4 łyżeczki nitek szafranu15 g świeżych drożdży50 g masła500 g mąki pszennej1 łyżeczka mielonego kardamonu40 g cukru1 łyżeczka soli1 jajkododatkowo:24 rodzynki1 jajko1

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Francuskie pierożki nadziewane figami i rozmarynem 206

zaszkodzi już powoli pomyśleć o przepisach na świąteczny stół. Dziś serwuję wam niezwykle proste, szybkie i aromatyczne kąski, które swym oryginalnym smakiem zachwycą najbardziej wrażliwe kubki smakowe. Ciasto francuskie dzisiaj można bardzo łatwo kupić, więc cała trudność w wykonaniu ów pierożków, to wykonanie farszu. W tym właśnie tkwi cały sekret ich smaku. W sezonie kupiłam świeże figi, ale z uwagi(...)myśl święta, są goździki. Całość sama w sobie byłaby zbyt ciężka i słodka, więc by ją zbalansować użyłam soku cytrynowego i octu balsamicznego. Wydźwięk składu farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie

vaniliowoczekoladowa
6 sposobów na wykorzystanie chałwy 387

mój mąż widząc to zdjęcie, skomentował krótko: ” ach ten chałwowiec bez pieczenia, ja cie kręce” Był naprawdę przepyszny. Chałwowiec bez pieczenia . Jako alternatywę mogę wam zaproponować również ciasto bez pieczenia z masą chałwową ale bez dodatkowych herbatników nasączanych w kawie, czyli wersja odrobinę łatwiejsza: Przekładaniec chałwowy 5. CHAŁWOWA WUZETKA Chałwowa wuzetka Chałwowa wuzetka to taka trochę wariacja(...)chałwową, dodatkowo smak wzmacnia tu konfitura śliwkowa, a całość jest polana czekoladą. U mnie ciacho sprawdziło się jako opcja imieninowa. Ale myślę, że pasowałoby na każdą okazję nawet na święta Wielkanocne. Chałwowa wuzetka 6. SERNIK Z POLEWĄ CHAŁWOWĄ Prosty sernik z polewą chałwową Ostatnią propozycją będzie sernik z polewą chałwową, który zainspirował mnie do przygotowania dla was tego

Relaxtime
Babka czekoladowa Baileys 149

obłędna, głęboko czekoladowa babka z polewą o smaku irlandzkiego likieru tworzonego na bazie śmietanki i whiskey z dodatkiem wanilii i kakao. Niebo w gębie. Polec am na zbliżające się święta. BABKA CZEKOLADOWA z BAILEYS'em Skladniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach 3/4 szkl likieru Baileys (lub innego typu irish coffee cream) 2/3 szkl(...)pieczenia Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz ekstraktem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę. polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło,czekoladę

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania