Tradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki(...)Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną
Chocolate Muffin Blogokazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek ciasto
bistro mamaWitam serdecznie Podzielę się przepisem na tradycyjną babkę drożdżową, babka jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i idealnie nadaje się by ją upiec na zbliżające się Święta Wielkanocne. Jeżeli jeszcze ktoś nie piekł takiej babki to polecam upiec z tego przepisu:). Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 400 g mąki pszennej(...)waniliowego szczypta soli na polewę czekoladową : 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego
Uwaga Babcia Gotujepodczas warsztatów fotografii kulinarnej, kiedy to miałam okazję spróbować tego nieoczywistego, a według mnie najsmaczniejszego połączenia śledzi i niezbyt słodkiego piernika jakie świat widział! Mogłabym jeść to danie całe święta! Otwierajcie się na nowe smaki i wypróbujcie! Przepis na śledzie: Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji(...)miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch można posypać pieprzem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajaprzepis na pyszne drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem. Idealne na święta do domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie dwa podstawowe składniki
Słodkie okruszkiJeśli jeszcze nie macie zrobionych pierogów na święta to mam dla Was najlepszy na świecie przepis na pierogi ruskie! A jeżeli macie, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później. Przecież pierogi możemy jeść cały rok :). Przepis na ciasto na pierogi i uszka posiadam od babci Krysi, natomiast na farsz ruski od babci Basi. Połączenie obu przepisów daje fenomenalny
Be Fit Be StrongNie za słodki, bez cukru, słodzony tylko owocami sernik na zimno zachwyci każdego. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Witam Was serdecznie. Wczoraj w bardzo ciepłą niedzielę
zdrowo i aktywnieWersja podstawowa z dodatkiem budyniu zasmakuje każdemu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Miłośnicy szarlotek z pewnością pokochają również i tę wersję! Sama jestem wielką
zdrowo i aktywnieWersja podstawowa z dodatkiem budyniu zasmakuje każdemu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Miłośnicy szarlotek z pewnością pokochają również i tę wersję! Sama jestem wielką
Zdrowie i pysznie na talerzuNie za słodki, bez cukru, słodzony tylko owocami sernik na zimno zachwyci każdego. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Witam Was serdecznie. Wczoraj w bardzo ciepłą niedzielę
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo
Kopystką po garachmoim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik
Kuchnia w czekoladziePrzychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać
Candy PandasLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!