Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym(...)cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego
Słodkie PrzyjemnościDziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie... Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost(...)bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie :)Składniki na ciasto:230 g mąki pszennej (typ 550)30 g mąki żytniej razowej50 g wody (lekko ciepłej)50 g mleka (lekko ciepłego)15 g drożdży 1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Delicious Titbitsprzepis na super szybki piernik, na który wystarczy tylko zamieszać składniki i upiec. Bajecznie prosty i naprawdę smaczny. Piernik idealny nie tylko na Święta, ale też do niedzielnej kawki. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2 szklanki) 4 łyżki płynnego miodu 1 i 1/2 łyżeczki(...)rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki poza bakaliami umieścić w misce. Zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. 2. Ciasto przełożyć do keksówki (10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 3. Gotowy piernik można polać polewą i posypać
Kuchnia domowa AniWielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które spędzamy bardzo tradycyjnie, w gronie rodzinnym. Na świątecznym stole królują jajka w różnych postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą(...)skorupkach to punkt obowiązkowy na wielu polskich stołach. Rodzinny świąteczny obiad Potrawy Wielkanocne w Polsce nie są aż tak silnie zróżnicowane regionalnie, jak to ma miejsce w przypadku Świąt Bożego Narodzenia. Tutaj panuje większy konserwatyzm i uniwersalność kuchni, nadal jednak różne części naszego kraju szczycą się własnymi odsłonami tych samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym
Kulinarne Przebojebabeczkami i jakiegoś święta, bo na codzien ich się nie kupowało. Dzięki Pawłowi i Magdzie, oraz facebookowej akcji „Wypiekanie na śniadanie”, mialam okazję przypomnieć sobie ich smak, a was zaprosić do ich upieczenia. Polecam, bardzo dobre: kruchutkie, pachnące i kuszące. Na jednej nie przestaniecie) Kruche babeczki z budyniem Składniki na około 24 babeczki: Ciasto: 200 g mąki krupczatki
Mia Cucina SofietaCiasto szybko się przygotowuje, dłużej zaś w lodówce przechowuje, żeby lepiej się wałkowało i po upieczeniu na kruchości zyskało. Może nie są idealnie polukrowane, może perełki nie najlepiej poukładane, ale jeśli czas nas goni z pracami przed świętami, to trzeba sobie tak wszystko zaplanować, żeby później nie żałować, że mogliśmy więcej, ale się nie dało, bo czasu było(...)mało. Kiedy się za te ciasteczka zabrałam to tak właśnie pomyślałam, szybko, taśmowo je polukruję i w święta rodzinę obdaruję. A jeśli dzieci Wam pomagają, to niech frajdę z robienia baniek z perełek mają. Wspólne ciastek ozdabianie, na pewno przełoży się w ich chrupanie. Składniki : na ok. 65 szt. 125 g margaryny
Moniki SmakołykiKochani, w tym roku w końcu się udało! Od paru lat obiecuję sobie zrobić bezglutenowe pierniki na święta i jakoś mi do tej pory nie wychodziło. Teraz upiekłam, nie wiem tylko, co mnie podkusiło, żeby zrobić z całej porcji. Będę je jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;) Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko(...)ciasto, najlepiej łyżką, bo będzie dość klejące. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wyrabiamy jeszcze raz, można ręką, ale trzeba pamietać, ze na tym etapie ciasto będzie jeszcze kleiste. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na noc w lodówce, na drugi dzień, wyjmujemy (powinno mieć już twardą konsystencję, ale być łatwe do rozwałkowania). Oddzielamy partię ciasta
Quinoa Raz!font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Po świętach została mi połowa puszki z masą makową, postanowiłam coś z nią zrobić. Tym razem upiekłam wieniec z makiem. Już wcześniej piekłam wieniec cynamonowy z tego przepisu. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest
Na słodko lub wytrawnieubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * drożdże świeże(...)solą, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn i zagniatając dodajemy 1,5 łyżki masła roztopionego w reszcie ciepłego mleka. Wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy płaski prostokąt, zawijamy w folię i odstawiamy do chłodzenia na ok. 30 minut. Po 30 minutach wałkujemy ciasto zachowując kształt prostokąta i pokrojonym w plasterki zimnym masłem obkładamy całą powierzchnię. Krótszy bok zakładamy do środka, przykrywamy przeciwległym i ponownie
Ostra na Słodkomania kupowania prezentów na ostatnią chwilę w pośpiechu nie psują mi humoru. 6 grudzień to dla mnie sygnał rozpoczynających się świąt Bożego Narodzenia, najpiękniejszego czasu w roku. Z czym się kojarzy? Oczywiście przede wszystkim ze Świętym Mikołajem. Przedstawiany jest zazwyczaj jako siwobrody starzec, zawsze uśmiechnięty, zazwyczaj wysoki, z pokaźnym brzuszkiem, a ubrany w... No właśnie. Globalizacja(...)zachodniej kultury przywiozły nam Mikołaja w czerwonym kubraku, w czerwonej czapce z długim pomponem, czarnych butach, a także białym kożuszkiem wykańczającym ubranie. Na plecach obowiązkowo worek z prezentami. Prawdziwy święty, którego wspominamy 6 grudnia był jednak średniowiecznym biskupem i w ten właśnie sposób przedstawia go kościół katolicki. Prawdą jest, że na przełomie III i IV wieku z biskupem Miry związane
Moja Mama Gotujeklimat świąt. polecam :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 250 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + 300 g masy krówkowej płatki migdałowe Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić
Domowa cukiernia Ewymoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary(...)Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec
Pysznosci Babci Basi