pysznym, domowym ciastem oraz oczywiście dobrą książką! Sezon rozpoczęłam szybką i słodką (choć ma niewiele cukru!) tartą z pysznym karmelem i delikatnym, puszystym kremem z kaszy manny! Idealna słodycz i przekąska po ciężkim dniu :) Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny Na początek muszę Was przeprosić za tak dłuuuugą nieobecność! Pochłonęły mnie święta i wiosna, która zaciąga(...)zawsze jest takie proste :) Na przeprosiny dzisiaj mam dla Was mega słodziutką i pyszną tartę! Może nie jest najlżejsza, ale każdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! :) Składniki na ciasto: 1 żółtko 230 g mąki 40 g cukru pudru 130 zimnego masła, pokrojonego w kostkę szczypta soli Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy, łącząc składniki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków :) WYNIKI: 1. JustynaB. 28 listopada 2017 o 14:14 Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa(...)Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak karmelu, dzięki cukierkom Werther’s Original. Pozdrawiam 4. Monika 29 listopada 2017 o 17:53 Cukierki Werther’s Original do smakowania zachęcają mnie a kombinowanie z wypiekami brzmi niczym
Mała Cukierenkaważniejsza ,niż jego kolor czy wygląd. Nam najlepiej smakuje dwa dni po świętach. Jak zwykle. Pijmy go ile się da. Kiedy się da. Suszone owoce można kupić przez cały rok w sklepie ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/ , w którym oprócz potrzebnych produktów na kompot czy ciasta, znajdziemy wiele innych dobrych i potrzebnych nam rzeczy bez wychodzenia z domu. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKlasyczny sernik królewski z rodzynkami, idealnie sprawdzi się na spotkania rodzinne. Przygotowanie: 60 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem
zdrowo i aktywnierównież wędrujący po internecie. Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach całkiem smaczna. U nas mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki. Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem
Mieszam w GarnkuDorsz jako ryba to (oprócz karpi na święta)oczywiście ulubiona ryba Polaków. Niestety jak to wszystkie ryby ostatnio coraz droższa, więc i w naszym domu rzadziej niż kiedyś. A dorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto ze smażalni. Taką rybkę (gdyby nie cena) mogłabym jeść codziennie. Zapraszam na pyszny, szybki i prosty
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry kochani po świętach :-) Ja jakoś ogarnąć się nie mogę, ani z niczym zdążyć. Tak jakoś zaczęłam niby leniwie, ale nie do końca jak się okazuje ;-) Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby
kruche babeczkiUwielbiam marcepan i to nie tylko w Święta 😉 Dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć go ze śliwkami. Może Wam się wydawać, że to są typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru
Kuchnia w opałachNie wiem jak u Was, ale u mnie jest to zdecydowanie nr 1 wśród serników ze spodem w wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to
Zdrowie i pysznie na talerzubyły ciasteczka serduszka w brązowe paseczki...a ja z okazji nadchodzącego Święta dodałam więcej kolorów i wycinałam jajeczka. 25 dkg mąki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 125 g miękkiego masła lub margaryny dodatkowo : kakao, barwniki Z mąki, cukru, jajka i masła zagnieść ciasto.Z ciasta odłożyć tak około 1/3 część ciasta i tą 1/3 część ciasta
Moje domowe kucharzenieumniejsza jego smakowi. Piernik ten możecie przygotować na dzień lub dwa przed Świętami. Spokojnie zdąży się przez ten czas "przegryźć". Do przygotowania piernika użyłam mąki pszennej Luksusowej od Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki
kolorowotorcikowoWiem, już po świętach ale żurek przecież można jeść cały rok. Potrzebujemy 2 kg mąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy
chleba naszegoMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj
My Blueberry CornerWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele
Marta Gotuje