Powoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się
My simple kitchenWalentynki – jestem zwolenniczką wyznawania sobie miłości i zaskakiwania bez okazji, ale Dzień Zakochanych uważam za jedno z milszych świąt
Kolorowy Przepisownikkeksy. To jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Koniecznie z dużą ilością bakalii i lekką nutką alkoholu, tym razem likieru pomarańczowego ( a przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa. *keksówka 30 cm Składniki(...)miski i ubijając dosypywać cukier, ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Wsypać mąki, wlać masło i dodać startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać po wierzchu likierem, powoli, żeby wsiąkł do środka. Cukier puder
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWtorek, a ja zapraszam na pyszny tort makowy. Tym samym otwieram nim serię przepisów na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dotąd torty makowe robiłam z
Gosia gotujeCiężki, wilgotny, czekoladowy piernik z kaszy jaglanej. Nie zawiera cukru. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂 Moje dzieci bardzo lubią pierniki
WiszniówkaWitam serdecznie Podzielę się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo przepisów na
Uwaga Babcia GotujeMakówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to nie
Smakowy RajFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag
Kulinarny karnet ChristopheraPrawie zawsze na Wielkanoc piekłam "jasną" babkę, ale sama nie wiem dlaczego tak się przyjęło:)) Dla złamania tej zasady mam zamiar upiec na Święta taką pyszną babkę z orzechami i dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się(...)krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.Ostudzi
Z miłości do słodkościJuż niedługo WALENTYNKI ! Jest to czas, który warto wykorzystać na celebrowanie miłości dla swojej drugiej połówki, ale także siostry, brata, rodziców czy przyjaciela 💚 Nie jest to święto obowiązkowe ale naszym zdaniem w życiu przeważnie mamy za mało czasu aby pokazać swoje uczucia na co dzień. Dlatego zachęcamy Was do upamiętnienia tego dnia wraz z bliskimi Wam osobami takim(...)utrzeć w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (lub puszki na ciastka :P) wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30-40 minut
Candy Pandasbezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier(...)Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) Wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchnidługo zwlekałam z jej zrobieniem. Szczerze mówiąc jej nazwa trochę mnie zniechęcała. Kojarzyła mi się z czymś tłustym, ale bardzo miło się zaskoczyłam. Wbrew pozorom wcale nie upiekłam jej na Święta Wielkanocne, a w zwykły weekend. Babka jest delikatna w smaku, przypomina biszkopt, a smak świetnie dopełnia biała czekolada. Jest słynnym wypiekiem świątecznym pewnie ze względu na obecność majonezu(...)pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier. Gdy białka zrobią się lśniące wtedy dodawać
Mania Wypiekaniabyłby za Dzień Dziecka bez słodkości? Żaden! I chociaż raczej duże z nas "dzieci", to chyba jeszcze czujemy, że to również nasze święto ;) Dlatego dla mojego Łasucha (i dla mnie też) przygotowałam małe, słodkie co nieco. Pomysł miałam już od dawna. Nie mam w prawdzie potrzebnych sprzętów, czyli foremek do wykrawania ciastek, ale i tak sobie poradziłam. Niech żyje pomysłowość(...)czyli "na oko" ;) Na szczęście wszystko się udało i mogliśmy zajadać takie śliczne słodkości... Idealnie kruche ciasteczka z dżemem z przepisu wyjdzie ok. 25 sporych, podwójnych ciastek Do zrobienia ciasta należy przygotować: 300 g masła 400 g mąki pszennej 150-200 g cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam
Ratunku obiadProsto ze słonecznej Sycylii przyjechały do mnie w małej skrzyneczce ekologiczne pomarańcze. Ci, którzy pamiętają odległe czasy, wiedzą ile radości na Święta sprawiały te cytrusy. Dziś, choć łatwo dostępne to także cieszą – wiadomo, że zimą smakują najlepiej. Na początku grudnia coraz częściej słyszymy w sklepach „ Pani, a mandarynki to już słodkie są? A pomarańcze można już(...)ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz i ja, i mama, robimy taką co roku. Jeśli na Święta
Poezja smaku