chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:48/67)

Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru 205

Pączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być(...)rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie jest tyle ziemniaków nigdy by tego nie zgadli. A pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką - przepyszne! Teraz, w karnawale, postanowiłam przygotować je w domu co i Wam polecam bo warto. Przepis znajdziecie niżej. O odmianach ziemniaków i tym które do czego najlepiej się nadają pisałam

Smaczna Pyza
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 187

dopingowaliśmy brawami.  Przy Via Wenezia napotkaliśmy piękne bistro. Godne polecenia. W ogóle Miasto kusi mnóstwem cukierni i trudno się jest oprzeć. Cannolo  Pyszny sycylijski deser. Mimo, że z Lombardii na Sycylię bardzo daleko, Włosi mają w cukierniach mają ciasteczka z całego kraju, z każdego regionu. Nie wiadomo co wybrać: Przepis na ciastka: Ciasto(...)Kawa capuccino wypita w PURO GUSTO. Bardzo polecam tą sieć kawiarni. Pyszna, niedroga kawa w granicach 2 euro, pyszne kanapki, kawałki pizzy, sałaty świeże i chrupiące z małymi kuleczkami mozzarelli  TO MOJA DZIELNICA:  Jak w Wenecji. Metrem wybraliśmy się do dzielnicy Naviglio. W tej dzielnicy nie można się

AZgotuj!
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 699

jedna z łatwiejszych czynności cukierniczych, jakie można sobie wyobrazić. Tak więc - do dzieła! Bezy to chyba jeden z najlepszych sposób na spożytkowanie białek, pozostających z innych wypieków czy deserów. Tak było właśnie np. w przypadku CREMA CATALANA . BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY na około 50-60 sztuk  (w zależności od wielkości tylki - końcówki ozdobnej) 4 duże białka (160g) 240g drobnego cukru(...)rękawa cukierniczego i wyciskam, pozostawiając między kleksami przerwę, beziki zwiększą swoje rozmiary, urosną. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 45 minut w 140 stopniach Celsjusza. Gotowe beziki powinny być chrupiące z wierzchu i ciągliwe w środku. W przypadku, gdy beziki zaczynają robić się beżowe, zmniejszyć temperaturę  i tym samym, wprost proporcjonalnie zwiększyć czas suszenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS: Białka

W kuchni Karmel-itki
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 193

Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! Ale zapach! Ale smak! A ciastka bombki je się oczami! Wreszcie nadszedł ten czas! Ten ukochany i wyczekiwany czas, kiedy

SMYKWKUCHNI
Koktajl ananasowo - bananowy 168

Koktajle można pić przez cały rok. Zdrowe, sycące i smaczne. Latem przygotowywałam ich sporo, na maślance, którą tak lubię. Pamiętam długie kolejki ustawiające się do koktajlu

Moja smaczna kuchnia
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 175

mojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane

moj przepis na
Bezy z miętą 150

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl
Gofry orzechowe 143

Świetna alternatywa dla klasycznych gofrów. Możesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki

Wielki apetyt
Chrupiące ciasteczka czekoladowe, czyli szybka i pożywna przekąska 557

Przedświąteczna gorączka w pełni. Wielkie sprzątanie, ubieranie choinki, przygotowywanie potraw wigilijnych... i wiele innych zajęć, czyli jeden wielki, ale jakże przyjemny, chaos. Jednak w natłoku zajęć

peanutbuttermonster
Biscotti z lawendą i cytryną 142

końca mnie zadowoliły. Zmieniłam więc to i owo, i okazało się, że takie są idealne. Z delikatnymi nutami cytryny i lawendy (nie są mydlane, nie bójcie się!), z cudownie chrupiącymi migdałami i ledwo wyczuwalnym smakiem miodu gdzieś w tle. Bajecznie, idealnie wiosenne, z kwiatową nutą. Skusicie się? Cytrynowo-lawendowe biscotti z miodową nutą Składniki: (na 12-15 sztuk) 2 jajka(...)połowie na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tak sobie myślę, że to połączenie smaków jest naprawdę znakomite. A może by tak wykorzystać je w jakimś innym wypieku lub deserze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 202

gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery".  Składniki1 szklanka oleju1 duże jajo (lub dwa małe)1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego600 g jogurtu typu greckiego500 g mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo(...)Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu ciasto tak bardzo nie zarumieni się na górze, ale jeśli ktoś posiada termoobieg po upieczeniu wierzch ciasta będzie naprawdę zachwycająco brązowy i chrupiący od cukrowej skorupki). * w innej wersji ciasto posypałyśmy prażonymi płatkami z migdałów i odrobiną brązowego cukru

Symfonia Smaków
Pieczone kasztany. 110

przy okazji robienia zakupów na targowisku w Pornichet. Najbardziej smakują mi takie prosto z grilla węglowego, gorące, parzące palce. Oczywiście, z kasztanów możemy zrobić bardzo dużo różnorodnych potraw i deserów do których zrobienia wszystkich zachęcam. Tym bardziej, że ceny, które znajdziecie TUTAJ  są przystępne, a przepisów z dodatkiem kasztanów jest bardzo dużo.   Pieczone kasztany: Na jedną osobę(...)potrząsnąć, żeby kasztany upiekły się równo z każdej strony. Kasztany podajemy w łupinach i każdy  sam je obiera. Upieczone, w środku powinny być delikatne, a z wierzchu lekko chrupiące

Kulinarny karnet Christophera
Domowe gofry 156

Gofry, które smakują jak te kupione z nadmorskiej budce :) Bez proszku do pieczenia, bez charakterystycznego sztucznego posmaku, który często czuć nawet w domowych wypiekach. Gofry rosną

Chocolate Muffin Blog
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 152

bardzo sporadycznie. Byłam ciekawa jak smakują takie ekologiczne, bo do tej pory miałam styczność z odmianą konwencjonalną. Różnica w smaku totalnie mnie zaskoczyła! Pistacje z powyższego zdjęcia są bardzo chrupiące i bardzo delikatnie solone. Urzekł mnie ich piękny, świeży i naturalny zielony kolor, który można zauważyć podczas wyłupywania ich ze skorupki. Są bardzo smaczne o intensywnym, prawdziwym smaku.  TŁUSZCZ(...)proszku, więc jestem bardzo ciekawa jak wypadanie ta w płynie.  WANILIA W PROSZKU  Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście), zazwyczaj mamy do dyspozycji cukier wanilinowy, rzadko waniliowy, olejki aromatyczne

Zdrowie na języku :P
MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 186

Często oprócz kulinarnych pytań dostaję od Was te bardziej osobiste : co robię na co dzień, czym się zajmuję, skąd tyle energii i …. ( chyba najczęściej zadawane

Ostra na Słodko
75 przepisów fit 2888

Nowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać

Moja smaczna kuchnia
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 221

Dishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze

Nerds Kitchen
Ciasteczkowe kuleczki czekoladowe z herbatników i płatków owsianych 1565

Dzisiejszy przepis przeleżał w roboczych wpisach dwa lata. Przygotowałam go w pierwszych tygodniach istnienia bloga, ale nie miałam zdjęć. Potem, kiedy robiłam te ciasteczka, jakoś zapominałam

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania