Składniki: (na 1 porcję) około 6-7 łyżek płatków owsianych 1,5 łyżki miodu 6-7 łyżek jogurtu naturalnego- ja użyłam 1,5% garstka liści świeżej
KreatywnePinynastępnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Casual w dobrym tonie Wystrój każdej restauracji jest dla mnie kwestią decydującą o przekroczeniu jej progu, dlatego(...)była wyjątkowa i dawała kompletnie inne wrażenia smakowe, więc ta delikatność ostatniego kremu idealnie się w tę kompozycję wpisywała. A i byłbym niemal zapomniał: zupa była podana również z chrupiącym chipsem z jarmużu, który nadał jej osobistego charakteru. Całość tworzyła kompozycję doskonałą. Na talerzu znalazły się wszystkie smaki i kolory jesieni, które kojarzyły mi się ze spadającymi właśnie
Food SquareDomowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej
W kuchni Karmel-itkiGdy tylko mam ochotę na coś słodkiego robię ten mus. Jest aksamitny, słodki i ma piękny kolor. Najczęściej podaję go w miseczkach albo w plastikowych kubeczkach
Moja smaczna kuchniaWitajcie kochani. Dzisiejszy post poświęcony jest zielonym, drobnym jabłuszkom. Kwaskowate papierówki są bezdyskusyjnie wspaniałym darem lata, a co najważniejsze wszędzie jest ich pełno.. Wspaniaje zdobyć
Symfonia SmakówNajdelikatniejsze pączki świata- tak nazwał je mój mąż, kiedy pierwszy raz ich próbował. I miał rację! W naszej rodzinie tradycja pieczenia pączków na
Rozpustne gotowanieMLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na
Słodko-Słony Świat Ilonytuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów Ceviche smakowało genialnie. Wszystkie smaki się uzupełniały. Kolendra przełamywała słodycz mango. Podane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest(...)restauracji. Fish & chips . Danie było ok, sos aioli wymiatał Doskonała przekąska w pubie, ale w Ale Glorii? Stek z tuńczyka był idealnie wysmażony, smaczny. Obtoczony w sezamie, fajnie chrupiący. Podany na „tatarze” z mango – jednak tatarowi brakowało kopa. Doprawiłabym go większą ilością pieprzu, albo może sosem rybnym, sojowym? Kotleciki z górki cielęcej były podane ze szparagami (znowu). Zjadłam
Kuchnia Bazyliiprzeciwnie, ta lepkość dodaje wiele uroku. Tak więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo nieznacznie zmieniłem przepis w stosunku(...)olej i znów mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wymieszaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy 1-2 łyżkami cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce. Bo od ciepłego boli brzuszek
Marder&Marder Manufacturejaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie(...)miałyśmy okazję spróbować czegoś nowego tzn dania przyrządzonego taką metodą, czego nie jadłyśmy wcześniej. Jednogłośnie stwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwystarczy raz psiknąć i patelnia natłuszczona. Naleśniki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, elastyczne, wprost rozpływają się w ustach. Wystarczy posmarować je dżemem, twarożkiem, czy musem jabłkowym i pyszny deser gotowy. Dzisiaj zamieszczam tylko przepis podstawowy, a wkrótce umieszczę moje sprawdzone przepisy na urozmaicone potrawy z naleśnikami w roli głównej, zarówno wytrawne, jaki i słodkie. Składniki na naleśniki- przepis podstawowy(...)spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni. Ważne jest również, by naleśników nadmiernie nie wysmażyć, bo w tedy staną się bardziej chrupiące, zresztą to też jest rzecz gustu. Smarujemy np. twarogiem wymieszanym z cukrem pudrem i zwijamy w ruloniki lub składamy w rożki, czy trójkąty i gotowe
Rozpustne gotowaniePada deszcz. Świeżo zaparzona herbata stoi obok komputera. Nie tak wyobrażałam sobie początek mojej ulubionej jesieni. Pozostaje mi tylko cierpliwie czekać na te wszystkie odcienie złota
My simple kitchenSposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można(...)charakteryzuje brak rumieńca. Miąż owoców jest kremowy, kruchy, słodko - winny, bardzo soczysty. Odmiana bardzo ceniona jest przez koneserów. Golster - jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs. Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce
Ciastka - domowe słodkościNiezwykle łatwe, małoskładnikowe ciasteczka, idealne do porannej kawy :)Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 250g schłodzonego masła roślinnego 5 łyżek gęstej śmietany żółtko z 1 jajka 2
Taste Of My DaySiedzimy na kolorowym kocu. Pęczniejące od szczęścia milczenie w podmuchach wiatru i szumu lawendowego pola mogłoby trwać w nieskończoność. Podobnie jak nasza uczta. Rwane łapczywie, jeszcze ciepłe, chrupiące fougasse i chevre w popiele kupiony przed kwadransem od uroczej Charlotte w lokalnej fromagerie . I czerwone wino, popijane wprost z butelki. W takich chwilach kieliszki i sztućce to zbytek, nadmiar, który(...)dniu. Chowam je później w różne miejsca i celowo o nich zapominam. Właśnie po to, by znaleźć je w deszczowy dzień i przenieść się w czasie. Przygotowuję deser, którego smak, podobnie jak słowa z zeszytu, przenosi mnie na rozgrzaną prowansalską łąkę, pole lawendy i kolorowy koc. Łyżka za łyżką, słowo za słowem i już tam jestem. A Wy? Wybierzecie
KUCHARNIA