Mamuni. Miałam więc wszystko co potrzebne w domu, i szybciutko zabrałam się do pracy.Pierwszy raz piekłam bezę w tak niskiej temperaturze, i muszę powiedzieć, że wyszła idealna - bielusieńka, chrupiąca z wierzchu, odrobinkę ciągnąca w środku (właściwie to spód jest troszkę ciągnący, ścianki wysuszyły się zupełnie); po prostu ideał. Jeśli się więc Wam nie spieszy, zdecydowanie polecam tę metodę. Następnym razem(...)słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli są mocno słodkie, nie nadają się - frużelina wyjdzie mdła, a ma być lekko kwaskowa, żeby ożywić całość.Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu.Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemój gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów(...)Skład: Siemię lniane, sezam naturalny, słonecznik, sól morska Moja opinia: Te chlebki to samo zdrowie, idealnie nadają się dla osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćscroll down for english version Lubicie krówki? Pewnie odpowiedź jest twierdząca? :) Wolicie kruche czy ciągnące? Ja osobiście jestem fanką tych pierwszych... Dzisiejszy przepis jest jednak dla
chili & sugarI znowu sałatka, w moim domu robi się je dość często. Większości wam nie pokazuję bo być może je znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej
Niezły MłynekUwielbiam tosty francuskie i wszelkiego rodzaju sandwicze! W wersji takiej tylko smażonej w jajku ( o której pisałam tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2014/12/12/chleb-w-jajku-smaki-dziecinstwa/ ) , albo też takie właśnie
Ostra na SłodkoCiężko nie zaczynać każdego posta od pytania: i jak tam przygotowania do Świąt? To już naprawdę ostatnie dni, i mnóstwo rzeczy mamy na głowach. Listy zadań
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis naRzadko robię serniki, ale przed świętami pomyślałam ze warto zrobić probe i znaleźć taki który w tym roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu otrzymałam silikonową formę do pieczenia gofrów od firmy Tupperware . Forma przeznaczona jest do pieczenia gofrów w
Marta GotujeDziś wspólnie postanowiliśmy upiec ciasto z warzywami do akcji Chantel - Warzywa w słodyczach , w akcji wzielam udzial ja, Chantel, Mopsik , Aleksandra
Codzienne GotowanieDziś zapraszam Was na ciasto o bardzo intrygującej nazwie. Szukałam informacji w internecie skąd wzięła się ta nazwa. Podobno teściowa przygotowała to ciasto dla swojej
Passion of CookingRęka do góry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami, bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam
Wypieki i RumieńceZnów smaki mojego dzieciństwa, a konkretnie smażonego na maśle chleba, posypanego cukrem, a wcześniej moczonego w mleku, może to coś podobnego do tosta francuskiego, ale moja
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJak spełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i
Food Squaremąka, woda kokosowa) znane są ze swoich właściwości leczniczych. Jeśli nie macie na nie pomysłu to polecam tą książkę, która zawiera wiele propozycji na dania główne, zupy, przystawki, przekąski, desery, czy odżywcze koktajle. Nawet zwolennicy dań wegetariańskich znajdą ciekawe i zdrowe inspiracje! Korzystając z przepisów dr Fife'a można odżywić i wzmocnić swoje ciało, poprawić pamięć, zyskać energię, uregulować metabolizm(...)prosty przepis zachwyci mnie po każdym względem! Dosłownie - pod każdym. Przygotowałam jest ekspresowo, a zniknęły jeszcze szybciej, czego efektem było ich ponowne pieczenie - już w oryginalnych proporcjach. Są takie chrupiące (nie twarde!) i posiadają kuszący aromat, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Nawet po kilku dniach smakują jeszcze lepiej niż po upieczeniu, więc warto je piec w większych ilościach
Di gotuje