chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:41/67)

Makaroniki pistacjowe 238

mojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a

moj przepis na
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 240

Pomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #10 Babeczki migdałowe na białkach z polewą czekoladową 270

dość twarde, ale po ugryzieniu środek był super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec odrobinę krócej, ale mąż stwierdził, że efekt jest jeszcze lepszy bo on lubi jak „chrupie”. Jest to świetna opcja na ciasto na ostatnią chwilę, ponieważ można je ozdobić czymkolwiek lub podać nawet bez niczego. Chociaż ta polewa z kakao, świetnie tutaj współgra dlatego jednak(...)kcal. Babeczki migdałowe na każdą okazję Chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku Pyszna polewa czekoladowa na szybkich i łatwych babeczkach Migdały i kakao – świetne połączenie Deser idealny na ostatnią chwilę Smacznego!!! Źródło wpisu: Brunetka w kuchni

Relaxtime
Bezglutenowa Inka jak choINKA - z zieloną pianką z bitej śmietany i matchy, oprószona ekspandowaną quinoą, zdobiona owocami gran 181

Bezglutenowa Inka w świątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd.  Nic nie

Quinoa Raz!
Śliwkowa nutella light 141

Proporcję są dość małe dlatego, że jest to wersja próbna ;) tak czy inaczej ilość po szczególnych składników będzie uzależnione od gustu każdego z was dlatego należy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu 4360

Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i

Moja Delicja
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMI 333

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMIŚliwki w czekoladzie towarzyszyły mi praktycznie od dziecka. Gdziekolwiek bym nie poszła, kogokolwiek bym nie odwiedziła, zawsze czyjaś babcia, ciocia

Słodko-Słony Świat Ilony
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 303

Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu jest cannolo, gwiazda wyjątkowa, pochodząca z Sycylii, która zyskała ogromną popularność nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Ja też zakochałam

Domowa Cookierenka Agi
Domowe batoniki musli 297

Skoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 120

temperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami(...)wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty, poczekać aż troszkę zastygnie i położyć kawałeczki czekolady. Poczekać aż karmelki zastygną. Gotowe karmelki układać na szczycie deseru. Smacznego

KreatywnePiny
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 343

wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą(...)zależności od ich grubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem

Karo in the Kitchen
Grande Grill - Steak house w Krakowie 249

głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super chrupiące ciasto i ten sos! Całość była przepyszna! Z chęcią zjedlibyśmy je teraz ponownie! Podczas zamawiania dowiedzieliśmy się o szczególnej dbałości restauracji o produkty, które zamawiają -każdy rodzaj mięsa, który serwują(...)pierwszy.  Grande Brownie - Czekoladowe brownie I tak po prawdzie na tym chcieliśmy zakończyć nasz posiłek, bo byliśmy już mocno najedzeni, ale zostaliśmy bardzo skutecznie przekonani do spróbowania nowego deseru - z nowej karty, nowego wiosennego menu! Czekoladowe brownie - mocno czekoladowe, kremowe, wilgotne, rozpływające się w ustach! Pyszne! Dowiedzieliśmy się nawet, że przepis na to ciasto jest od mamy jednego

Plate of Joy
Karnawał na stole 233

Karnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem 

Kuchnia domowa Ani
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 207

    Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam

W kuchni Karmel-itki
Mocno czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną 187

Przed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co

Bernika - moj kulinarny pamietnik