Rurki z kremem 269Dziś mam dla Was wyjątkowy deser – rurki z kremem! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie ich w domu jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem(...)dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Krem przykrywamy i chowamy do lodówki. Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki z papierowych stożków. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej chrupiące można je dodatkowo podpiec bez papierowych stożków przez 5 minut na samych drucikach w piekarniku na opcji termoobieg lub grill. Upieczone rurki odkładamy do ostudzenia, nie można zacząć ich nadziewać zanim
Ciastkozercy
Tarte tatin 243odwróconym spodzie. Nagle wszystko okazało się banalnie proste, szybkie i efektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala(...)formę i zostawiamy ciasto na 2 godziny, żeby ostygło. Jeśli jesteście niecierpliwi i przełożycie je od razu na talerz to ryzykujecie, że ciasto zwilgotnieje od pary i nie będzie chrupiące. Ostatni krok to akrobacje. Na górze ciasta układamy paterę lub talerz i przekręcamy połączone naczynia do góry nogami. Zdejmujemy formę, w której piekliśmy ciasto i gotowe
W kuchni wieczorem
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 212Bardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej
DefinicjaSmaku
Słodkie gruszki z słoną nutą 219Połączenie gruszek z orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda(...)krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące
Moniki Smakołyki
Rogaliki marchewkowe (WC na październik) 193Moje pierwsze boje w ramach Weekendowej Cukierni okazały się wiekim sukcesem. Spojrzałam na przepis i wydał mi się specyficzny i dziwny, że tak to ujmę
Przepysznik - BLW i nie tylko
Babeczki z orzechowymi powidłami 208Pamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół
Codzienna kuchnia niecodzienna
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 257zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :)W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE(...)opakowanie. Mąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku. Nadzienie:Karmelizowany, prażony sezam i wieloowocowa marmolada to zestawienie idealne. Nuta owocowa została wzbogacona o chrupiące dodatki, które pobudzają zmysły. My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Mieszanka idealna do ryżowych kuleczek. Jakie wyszły nasze
Wypisz Wymaluj
Domowe wafelki Kinder Bueno 245mojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis na
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 183Tarty to bardzo wdzięczne ciasta, które można przygotować na wielkie okazje lub na co dzień, jako słodki deser. Ta, którą dziś się dzielę z Wami jest jedna z moich ulubionych z wiadomego powodu. Jest bardzo czekoladowa, z aksamitnym nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast(...)dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując. Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca). Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel
Chocolate Muffin Blog
Churros z masą migdałową 196Churros, to pyszne hiszpańskie ciasteczka, z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą
mojewypiekiinietylko
Naleśniki na każdą okazję 248Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły
Taste Of My Day
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 221Zawsze chciałam ich spróbować, ale nigdy się nie odważyłam zrobić, bo bałam się że będę je musieć sama zjeść :) Mąż naleśnikowy nie jest w ogóle, nie
Kuchnia w czekoladzie
Kruche Bezowe Tartaletki z Cytrynowym Kremem 217Kruchy spód, krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone z cytrynowym lemon curd, pyszna słodka beza, którą możecie przygotować dzień a nawet dwa dni wcześniej. Niebo w gębie. Idealny deser na wiosnę. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego(...)nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy przez około 1,5 h. Studzimy w uchylonym piekarniku. Beza będzie chrupiąca z zewnątrz, natomiast w samym środku pozostanie wilgotna. Bezy można upiec dzień wcześniej. The post Kruche Bezowe Tartaletki z Cytrynowym Kremem appeared first on Made
Made By Mom And Son
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 164Podsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 219Podsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking Monster