chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:55/67)

#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 278

Mam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso

Cooking Monster
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 181

Doughnuts Express ! Składniki: 0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżykonfitura owocowakandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć

Kulinarny karnet Christophera
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 142

Chlebek bananowy jest już chyba członkiem naszej rodziny. Dziwnym członkiem, bo przejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele

Wypisz Wymaluj
Księga piasku i pudełko czekoladek 170

"Rzeczy trwają dłużej niż ludzie". * Zbieram rzeczy. Zawsze lubiłam je gromadzić i wciąż to robię. Ale tylko te z duszą, ze śladem i wspomnieniami, jakie w

KUCHARNIA
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 221

Narwali bzu, naszarpali, Nadarli go, natargali, Nanieśli świeżego, mokrego, Białego i tego bzowego. Liści tam - rwetes, olśnienie, Kwiecia - gąszcz, zatrzęsienie, Pachnie kropliste po uszy I ptak

KUCHARNIA
Chmurka Truskawkowa 389

Nareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z

Kuchnia Łukasza
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 171

Wiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar. 

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 180

Marta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg.  Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty.  Nie wiem czy jest niejadkiem

KUCHARNIA
Beza. Wszystko co najważniejsze 275

Beza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne

Karo in the Kitchen
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 148

Choć zdają się małe, potrafią przytłoczyć niczym wielki głaz. Ponoć mieszkają nad rzeczką, ale widzę je częściej na twarzach. Zdzierają uśmiech i żłobią zmarszczki.  I

KUCHARNIA
Kuchnia gruzińska 332

Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia(...)suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser jada się przede wszystkim świeże i suszone owoce oraz orzechy. Popularna jest też baklava.Produkcja czurczcheliStragan z czurczchelami. Wiele smaków i rodzajów orzechów. Koszt jednej ok. 2 lari - 4 zł PodsumowanieJak widzicie

Poezja smaku
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 148

Wakacje. Czyli co? Urlop?  Wolne? Wyjazd nad morze, w góry, nad jezioro?  Co to znaczy dla mnie, bo przecież każdy ma swoją definicję wakacji

KUCHARNIA
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 336

konkretnie  tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu(...)zabawy niestety... Uwagi do wykonania kremu: 1. Margarynę kilka godzin wcześniej należy wyjąć z lodówki i zostawić, żeby zmiękła. 2. Miksować koniecznie z cukrem PUDREM, żeby kryształki cukru nie chrupały w zębach ;) 3. Miksować delikatnie na wolnych obrotach, żeby krem się nie zwarzył. 4. Owoce dodawać stopniowo, żeby nie zrobiła się mokra ciapa; różne są wielkości owoców, różny stopień

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania