Mam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking MonsterDoughnuts Express ! Składniki: 0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżykonfitura owocowakandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć
Kulinarny karnet ChristopheraChlebek bananowy jest już chyba członkiem naszej rodziny. Dziwnym członkiem, bo przejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele
Wypisz Wymaluj"Rzeczy trwają dłużej niż ludzie". * Zbieram rzeczy. Zawsze lubiłam je gromadzić i wciąż to robię. Ale tylko te z duszą, ze śladem i wspomnieniami, jakie w
KUCHARNIANarwali bzu, naszarpali, Nadarli go, natargali, Nanieśli świeżego, mokrego, Białego i tego bzowego. Liści tam - rwetes, olśnienie, Kwiecia - gąszcz, zatrzęsienie, Pachnie kropliste po uszy I ptak
KUCHARNIANareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z
Kuchnia ŁukaszaWiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar.
KUCHARNIAMarta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg. Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty. Nie wiem czy jest niejadkiem
KUCHARNIABeza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne
Karo in the KitchenChoć zdają się małe, potrafią przytłoczyć niczym wielki głaz. Ponoć mieszkają nad rzeczką, ale widzę je częściej na twarzach. Zdzierają uśmiech i żłobią zmarszczki. I
KUCHARNIAAdżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia(...)suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser jada się przede wszystkim świeże i suszone owoce oraz orzechy. Popularna jest też baklava.Produkcja czurczcheliStragan z czurczchelami. Wiele smaków i rodzajów orzechów. Koszt jednej ok. 2 lari - 4 zł PodsumowanieJak widzicie
Poezja smakuWakacje. Czyli co? Urlop? Wolne? Wyjazd nad morze, w góry, nad jezioro? Co to znaczy dla mnie, bo przecież każdy ma swoją definicję wakacji
KUCHARNIAkonkretnie tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu(...)zabawy niestety... Uwagi do wykonania kremu: 1. Margarynę kilka godzin wcześniej należy wyjąć z lodówki i zostawić, żeby zmiękła. 2. Miksować koniecznie z cukrem PUDREM, żeby kryształki cukru nie chrupały w zębach ;) 3. Miksować delikatnie na wolnych obrotach, żeby krem się nie zwarzył. 4. Owoce dodawać stopniowo, żeby nie zrobiła się mokra ciapa; różne są wielkości owoców, różny stopień
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE