Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu jest cannolo, gwiazda wyjątkowa, pochodząca z Sycylii, która zyskała ogromną popularność nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Ja też zakochałam
Domowa Cookierenka AgiSkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość
Bernika - moj kulinarny pamietniktemperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami(...)wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty, poczekać aż troszkę zastygnie i położyć kawałeczki czekolady. Poczekać aż karmelki zastygną. Gotowe karmelki układać na szczycie deseru. Smacznego
KreatywnePinywytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą(...)zależności od ich grubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem
Karo in the Kitchenkiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem Lekka sałatka(...)ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Cynamonowy
Słodkie okruszkigłównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super chrupiące ciasto i ten sos! Całość była przepyszna! Z chęcią zjedlibyśmy je teraz ponownie! Podczas zamawiania dowiedzieliśmy się o szczególnej dbałości restauracji o produkty, które zamawiają -każdy rodzaj mięsa, który serwują(...)pierwszy. Grande Brownie - Czekoladowe brownie I tak po prawdzie na tym chcieliśmy zakończyć nasz posiłek, bo byliśmy już mocno najedzeni, ale zostaliśmy bardzo skutecznie przekonani do spróbowania nowego deseru - z nowej karty, nowego wiosennego menu! Czekoladowe brownie - mocno czekoladowe, kremowe, wilgotne, rozpływające się w ustach! Pyszne! Dowiedzieliśmy się nawet, że przepis na to ciasto jest od mamy jednego
Plate of JoyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa AniUwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam
W kuchni Karmel-itkiPrzed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co
Bernika - moj kulinarny pamietnikkupować tego pieczywa?? Cudowny zapach krąży między półkami z żarówkami, ściereczkami i ubraniami, wabiąc klientów na stoisko z pieczywem. Sztab chemików w laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska(...)nową wiedzę i pomysły na poszukiwanie istoty smaku postanowiła wyekstrahować sobie własną niebiańską miksturę kulinarną, która w znacznym stopniu może podnieść walory smakowe i estetyczne przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Pozyskawszy materiał, kwiaty fiołka wonnego z własnego mini ogródka, już po godzinie mogłam się cieszyć cudownym, wyjątkowym, z długim okresem przechowywania (w lodówce) syropem fiołkowym. Ten pospolity chwast jadalny, dostarcza smacznych
SzczyptaSmaQLemon curd robiłam już kilka razy. Można kupić gotowy, ale cena mnie odstrasza (od 20 zł wzwyż za słoiczek!).Jak dla mnie to najlepszy produkt kuchni
bistro mamaDzisiaj spełniłam swoje marzenie i kupiłam dwa słoiczki quattro stagioni, znalazłam słodkie i bardzo tanie pomarańcze i na deser przygotowałam przepyszną i szybką sałatkę, płatki owsiane, orzechowe w smaku, świetnie spełniły swoją rolę. Nie ma nic lepszego niż naturalne wspomaganie odporności zwłaszcza teraz, kiedy za oknem mróz, a za kilka dni odwilż. Zobaczcie jakie inne sałatki i nie tylko można(...)obieramy ze skóry zewnętrznej i białej części, dzielimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy kawałki pomarańczy, na wierzchu żurawinę i posypujemy płatkami owsianymi. Dodatek orzechów sprawi, że sałatka będzie chrupiąca, a orzechy i cytrusy do doskonały duet
Moja smaczna kuchniainnych krajach jest stosowana głównie przez wegetarian. Poniższy przepis nie do końca jest wegetariański, gdyż użyłam do niego mleka krowiego. Bardzo łatwo można go zmodyfikować na typowo wegetariański deser używając mleczka kokosowego zamiast zwykłego mleka. W moim przypadku ochota na czekoladowy przysmak była za duża, żeby jej się oprzeć :) dlatego przepis zmodyfikowałam, gdyż w tamtym momencie nie posiadałam mleczka kokosowego(...)zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Smarujemy naczynie żaroodporne lub foremkę tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy 20 - 25 minut. Góra będzie chrupiąca a środek lekko mokry. Brownie z masłem sezamowym tahini
Pyza i SurówkaDobrze by było, gdyby taki smakołyk nie zrujnował przy okazji efektów wypracowanych na siłowni...ale czy to możliwe? Możliwe :) Polecam wam aromatyczne śliwkowe crumble z dużą ilością owców i chrupiącą owsiano-ziarenkową kruszonką. Składniki na 4 kokilki: 8-10 dużych dojrzałych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startego świeżego imbiru 6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych 2 łyżki(...)powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podajemy na ciepło. Deser inspirowany przepisem Weroniki z Lekko
Zawsze głodna!Strawberries in a basket. Proponuję deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na
Kulinarny karnet Christophera