chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:48/130)

Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii 138

Przepis na zupę pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany". Jak pisze autorka: Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z POKRZYWĄ 128

Ten chleb piekę regularnie, bardzo go lubię :-) . Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Focaccia z szalotką 205

Focaccia to pyszny chlebek który w zależności od regionu Włoch jest inny, a każdy rodzaj pyszny. Dziś prezentuje focaccię z szalotką, bardzo aromatyczną i pyszną. Chlebki

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta ziołowa 162

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi 146

Dziś kolejny pyszny chleb na dzikich drożdżach, uwielbiam sprawdzać z czego one się urodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchwiowo - pietruszkowej z tartą marchewką 168

Zrobiłam wodę, starłam marchewkę, zrobiłam zakwas a potem to już samo rosło a chleb fajny, sprężysty miąższ,wilgotny od marchewki, chrupiąca skórka, taki rezultat mnie zaskoczył

Moje Małe Czarowanie
Makaron z duszoną cebulą i kiełbaską 112

będą na topie! Duszone do miękkości w połączeni z makaronem ?!? No a jak?!? Wcześniej z chlebem, teraz w połączeniu z makaronem…boVsko!  Składniki 300 g makaronu fusilli 2 cebule 300 g cienkich kiełbasek śląskich 50 ml oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego ulubione świeże zioła sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)ogniu) dusimy, razem z kiełbaskami, na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie składniki mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy sos. Składniki łączymy, posypujemy ulubionymi, świeżymi ziołami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Grzanki z serami, ziołami i jeżynami 112

kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku pół szkalnki jeżyn czarny pieprz   Przygotowanie Chleb tostowy opiekłem na złoty kolor (można użyć bagietki). Skropiłem je kilkoma kroplami oliwy, posypałem rozkruszonym serem pleśniowym i startym parmezanem. Na każdej grzance na wierzchu rozłożyłem świeże zioła i jeżyny. Oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni

R'n'G Kitchen
Chlebek z serami 127

ważne robi się go błyskawicznie. możecie użyć nawet lekko starego chlebka. Cały bochenek chleba najpierw przeciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. następnie w poprzek w 3 cm odstępach. Lekko rozszerzyć i polać oliwą z oliwek o dowolnym smaku. posypać suszonymi ziołami, czosnkiem posiekany bardzo drobno. Dodatkowo wcisnąć serek topiony i potarty twardy ser. Górę chlebka polać oliwą

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 171

Pyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym

Moje Małe Czarowanie
Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina 160

Pulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z wodą z kiszonych ogórków, ziarnem żyta i koperkiem 176

Moja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest

Moje Małe Czarowanie
Kulki serowe w zalewie oliwnej 170

serek jogurtowy, będzie doprawiony płatkami chili. Ja już nie kupuję serków śniadaniowych do rozsmarowywania na chlebie, gdyż ten robiony z jogurtu jest idealny, bez konserwantów i wspomagaczy. Zrobiłam tym razem tego serka trochę więcej i postanowiłam z niego zrobić kulki serowe obtoczone w ziołach i zalać je oliwą. Z serka, który wisiał 3 dni i był bardziej zwarty zrobiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
chleb z suszonymi pomidorami 169

Dawno już nie brałam udziału w akcji wypiekanie na śniadanie . Kiedy zobaczyłam, że na ten weekend planowane jest wspólne pieczenie chleba, bardzo się ucieszyłam. Póki co mam jeszcze poświąteczny "przesyt" słodyczy, jeszcze kilka zaległych przepisów z tamtego okresu do zamieszczenia na blogu;) Wytrawne pieczenie znacznie bardziej mi odpowiada. Nie wiedziałam tylko, czy w natłoku zajęć uda mi się zdążyć(...)pomidory, i zioła, wielbiciele tych smaków będą zachwyceni. Zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek, później skórka też mięknie. Do słodkich dodatków się nie nada, ale będzie wyśmienity z wszelkiego rodzaju sałatkami, wędlinami, serami i warzywami. Mnie najbardziej smakował z serem pleśniowym i oliwkami:) składniki: 400 g mieszanki mąk do wypieku chleba (wymieszałam ze sobą różne

6niebo
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 184

Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu (od 9 do nawet(...)upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 370g mąki pszennej, typ 650 (bułkowa) lub 750 (podstawowa chlebowa) mąka do podsypania 7-8g drożdży instant (jedno opakowanie) 300ml mleka 60-80g dobrego, ostrego, sezonowanego sera cheddar 1 płaska łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka stołowa mieszanych ziół- oregano, tymianku

Karo in the Kitchen